Chistul sebaceu: cauze și tratament

Chistul sebaceu provine din glandele sebacee, deși de multe ori poate fi confundat cu un coș persistent, un lipom mic sau un chist epidermoid. Chisturile conțin de obicei keratină, grăsimi și alte particule ale pielii, cum sunt celulele moarte.

Doar medicul dermatolog poate face diferențierea și aplica tratamentul corect, care este reprezentat de excizia chirurgicală, de preferat, atunci când este de dimensiuni medii și este neinfectat, prin care chistul este eliminat, precum un sâmbure de cireașă, cu tot cu capsulă, sau popular numită “cămașă”, sub anestezie locala.

Cum se dezvoltă chistul sebaceu

Glandele sebacee produc sebum pentru protecția pielii și părului. Chisturile sebacee se pot dezvolta dacă glanda sau canalul prin care sebumul este eliminat în piele este lezat sau se blochează. Acest lucru se întâmplă, de obicei, ca urmare a unei traume în zonă, cum ar fi o lovitură, o zgârietură, o rană chirurgicală sau în urma unei  afecțiuni a pielii, cum ar fi acneea, de exemplu. 

Chisturile sebacee sunt, de obicei, umflături sub piele inofensive, cu creștere lentă. Ele apar adesea pe scalp, față, urechi, rădăcina nasului, trunchi, spate sau în zona inghinală. Cel mai frecvent, chistul sebaceu apare la nivelul spatelui, însă chisturile sebacee pot fi găsite pe întregul corp, cu excepția palmelor și tălpilor. 

Chisturile sebacee sunt de obicei inofensive. Uneori sunt descrise și sub numele de chisturi de incluziune epidermică. Spre deosebire de un banal coș, chistul sebaceu nu prezintă un orificiu de evacuare vizibil, și deși poate avea o culoare mai albă în zona vizibilă, de la exterior, pielea de pe suprafața chistului este intinsă și intactă.

Se descriu două tipuri de chisturi care apar frecvent sub piele, chisturi epidermoidale și chisturi sebacee. Chisturile sebacee pot ramane inactive mult timp, insa este important sa fie tinute sub observatie cu ajutorul medicului dermatolog pentru ca din cauze, mai putin cunoscute, se pot inflama si daca se sparg, se pot infecta, agresiunea provenind de obicei din cauza unor leziuni exterioare.

Chisturile epidermiodale sunt umplute cu celule moarte ale pielii, în timp ce chisturile sebacee sunt umplute cu material uleios alb-gălbui.

Cauzele apariției chisturilor

- Un folicul rupt generat inițial de foliculită/acnee 

- Un canal sebaceu care nu se dezvoltă corect

- Trauma zonei prin iritare - așa cum apar pe scalp, dupa lovituri, sau la bărbații care se rad frecvent în cap, sau pe spate - în zonele sutienului sau de rezemare frecventă a omoplaților ori coloanei - în contact frecvent și frecare cu spătarul scaunului etc.

- Uneori se dezvolta fără un motiv clar. Chisturile pot rămâne stabile sau pot crește constant. Uneori se vor inflama sau se pot “sparge” brusc, dacă sunt situate mai aproape de suprafață sau pielea se subțiază, situație care prezintă un risc de infecție.

Tratamentul chisturilor sebacee

Chisturile sebacee pot regresa singure, dar de cele mai multe ori persistă și își măresc volumul. Majoritatea chisturilor nu cauzează probleme și nu necesită tratament. Dar dacă un chist vă deranjează din orice motiv, consultați medicul la prima vizită la medicul  dermatolog și țineți-l sub observație. 

Chisturile pot rămâne mici ani de zile sau pot continua să crească. Uneori, așa cum s-a menționat mai sus, un chist sebaceu poate dispărea de unul singur, dar de cele mai multe ori, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a-l elimina.

Medicul dumneavoastră poate opta în primă fază pentru drenare însă, în mod normal, chisturile sunt îndepărtate. Acest lucru nu se datorează faptului că sunt periculoase, ci mai degrabă din motive cosmetice atunci când sunt situate la nivelul feței, scalpului, decolteului sau alte zone vizibile. 

Un chist poate fi injectat cu steroizi. Acest lucru poate reduce inflamația și este posibil ca chistul să nu fie necesar să fie drenat. Chisturile infectate ar putea fi nevoie să fie excizate și drenate. 

Pentru a trata un chist inflamat sau infectat, medicul dumneavoastră poate drena infecția și administra antibiotic pentru a limita răspândirea infecției. Pentru a face acest lucru, medicul perforează cu vârful bisturiului zona exterioară și elimină conținutul, însă există riscul de recidivă și reumplere a chistului, și atunci trebuie să fie îndepărtate chirurgical (excizate) întrucât drenarea conținutului chistului nu îndepărtează însăși cavitatea chistului. Deci chistul „redevine” vizibil atunci când se umple din nou cu sebuum și celule moarte ale pielii. 

Cele mai multe chisturi sebacee inflamate din cauza sebumului nu sunt infectate și se vor autolimita în timp de 4 săptămâni. Când capsula unui chist sebaceu se rupe sub piele, de obicei nu este infectat, însă se poate înroși, genera prurit și durere. Evitați excizia atunci când chistul este inflamat. 

În majoritatea cazurilor, trebuie să fie drenat către exterior de către dermatolog. Unii medici prescriu antibiotice pentru a trata zona roșie și dureroasă a inflamației. Antibioticele orale pot fi utilizate pentru leziunile infectate. Antibioticele orale adecvate includ amoxicilina și clindamicina. Trebuie acordat un minim de 4 săptămâni după o procedură de drenaj.

Dacă nu sunt tratate corect, chisturile benigne pot provoca complicații grave, când chistul se umple cu bacterii și puroi și se poate transforma într-un abces, însoțit chiar de riscul de septicemie, în situația pacienților ce au și alte infecții sistemice sau sunt imunocompromisi.

O altă opțiune de drenaj pentru combaterea chisturilor sebacee include aspirația cu ac fin. Un ac subțire este introdus în chist pentru a scurge lichidul. Această metodă este adesea utilizată pentru chisturile de la nivelul sânului. În timp ce acestea sunt atât o soluție rapidă, cât și nedureroasă, este posibil ca chisturile să apară în continuare, cu excepția cazului în care se efectuează îndepărtarea completă.

Dacă vă deranjează estetic, se infectează, provoacă durere sau crește rapid în dimensiune, atunci discutați cu medicul dumneavoastră. Nu este recomandabil să încercați să stoarceti un chist sebaceu sau abcesul generat de infectarea acestuia. 

Nu tratați acasă chistul sebaceu

Chistul tratat acasă sau la cabinetul cosmeticienei, care poate confunda chistul sebaceu cu un coș banal, poate provoca infecții prin procedura de stoarcere sau înțepare cu un obiect ascuțit și genera cicatrici permanente. 

Dacă chistul este deja infectat, riscați să răspândiți infecția în zonele adiacente, țesuturilor din jur. Dacă nu eliminați întregul chist, ceea ce este imposibil acasă sau la cosmeticiană, acesta se poate infecta sau, în cele din urmă, poate crește din nou. 

În schimb, păstrați zona curată, aplicați spirt, betadină și eventual un antibiotic local sub forma de unguent, aplicați un pansament steril și faceți o programare la medic dacă zona este dureroasă sau lichidul din interior începe să  curgă.

Remedii pentru acasă până la vizita la medic

- Compresă fierbinte. Căldura simplă este cea mai recomandată și eficientă măsură la domiciliu pentru drenarea sau micșorarea chisturilor. 

- Alcool (spirt) sau un dezinfectant cu peste 70% alcool

- Unguent cu betadină

- Compresă cu rivanol acoperită cu un plasture. În cazul în care este infectat și zona înroșită se întinde pe o suprafață mare, generând prurit, durere și senzație pulsatilă, rivanolul poate “aduna” infecția pentru ca medicul să poata drena mai ușor conținutul în prima fază, până la excizia totală. 

Dacă nu aveți la dispoziție dezinfectantele de mai sus, puteți opta pentru:

- Ulei de arbore de ceai (tea tree oil)
- Aloe vera

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epidermoid-cysts/symptoms-causes/syc-20352701
https://www.healthline.com/health/epidermoid-cysts#causes
https://www.nhs.uk/conditions/skin-cyst/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0