Cele mai frecvente intrebari ale femeilor in perioada de alaptare

Foarte multe mamici ne scriu intrebarile lor legate de una dintre cele mai frumoase dar si mai problematice perioade din viata lor: alaptarea copilului. Am discutat cu Dr. Smaranda Nay, consultant de lactatie certificat international, care ne-a raspuns la cele mai frecvente astfel de intrebari.

Din cauza unei probleme de sanatate am fost nevoita sa intrerup 3 saptamani alaptarea la san a bebelusului meu de 2 luni si jumatate. In aceasta perioada m-am muls zilnic asa ca simt ca mai am lapte pentru el, dar multe persoane din jur imi spun ca nu este bine pentru copil sa reiau alaptatul. Insa din pacate bebelusul meu s-a constipat de la laptele praf. Cred ca tot alaptarea naturala i-ar face bine, ce parere aveti?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dr. Smaranda Nay: Daca in acest moment nu aveti o contraindicatie medicala pentru alaptare (de exemplu - tratament cu medicamente contraindicate in alaptare) atunci cel mai bine este sa reluati alaptarea. Laptele mamei este compatibil genetic cu copilul ei si este cel mai potrivit aliment pentru copil. 

Fetita mea implineste 3 ani si jumatate in septembrie, si desi mananca bine si diversificat, inca o alaptez zilnic. Pana la ce varsta pot continua acest obicei? Mai ales ca ne face tare bine amandurora?

Dr. Smaranda Nay: Puteti alapta in continuare atat timp cat si dumneavoastra si fetita va doriti acest lucru. Academia Americana de Pediatrie mentioneaza ca nu exista limita superioara a alaptarii sau riscuri asociate continuarii alaptarii si dupa varsta de 3 ani. Se estimeaza ca varsta naturala pentru intarcare la oameni este intre 2 si 7 ani, cu beneficii majore ale alaptarii prelungite. 

Ce fel de fructe pot manca pe perioada verii pentru a nu ii face rau bebelusului, care are acum 3 luni? Am mancat cam multe cirese in iunie si cred ca i-am cauzat colici. De atunci evit fructele si rosiile.

Dr. Smaranda Nay: Puteti manca fara probleme orice fructe doriti. E de preferat sa alegeti fructe de sezon, proaspete, crescute cat mai natural. Evitati fructele la care aveti intoleranta digestiva (de la care faceti crampe sau care va baloneaza) sau la care sunteti alergica. Daca va temeti ca un aliment ar putea sa ii provoace colici bebelusului puteti sa mancati o cantitate mica si sa urmariti daca apar efecte neplacute in urmatoarele 24 ore. 

 

 

Mi s-a recomanadat de catre ginecolog pentru candidoza vaginala de care sufar in ultimele saptamani un antifungic cu administrare la o saptamana, in doua doze. Dar il mai aman deocamdata si ma tratez local (spalaturi cu bicarbonat) fiindca mi-e teama sa nu treaca medicamentul in lapte. Il pot lua in siguranta sau sa interup alaptarea pe parcursul tratamentului?  

Dr. Smaranda Nay: Puteti alapta pe parcursul tratamentului cu fluconazol. Este un medicament clasificat ca fiind cu risc redus pentru alaptare pentru ca se excreta o cantitate nesemnificativa in laptele matern. 

Am inteles ca alaptatul ar ajuta la slabit dupa nastere, insa eu m-am ingrasat 7 kg in cinci luni, peste kilogramele accumulate in sarcina (10 restante). Ce dieta pot tine in aceasta perioada? De ce nu ma ajuta alaptatul la slabit si pe mine? Sport abia acum fac, o ora pe zi la sala, intrucat am avut cezariana si complicatii, dar degeaba - fac sport de o luna si jumatate, nicio modificare pe cantar.

Dr. Smaranda Nay: Se recomanda ca mamele care alapteaza un singur copil sa aiba o dieta obisnuita, corespunzatoare varstei. Alimentatia trebuie sa fie variata, incluzand toate grupele alimentare (legume, fructe, cereale, lactate, peste si/sau carne, oua, seminte), cu un necesar caloric de aproximativ 2000 kcal/zi. 

E posibil ca dieta dumneavoastra sa nu fie foarte echilibrata din punct de vedere nutritiv si caloric si din cauza asta sa nu reusiti sa scadeti in greutate. Un nutritionist va poate ajuta cu sfaturi si coordonare pentru un slabit sanatos. 

De ce nu iau in greutate desi am incercat toate dietele posibile? Am fost si la nutrutionist, am facut analize toate bune? Am 1.75 si 52 kg? Tin sa precizez ca alaptez, daca acest lucru poate influenta cu ceva solutia.

Dr. Smaranda Nay: Uneori scaderea in greutate e asociata cu tulburari ale nivelurilor unor hormoni. Va recomand un consult la un medic endocrinolog.

Se mai poate intampla ca si in perioadele de mare stres sa apara scadere in greutate, mai ales ca in perioada alaptarii intervine si oboseala. Daca simtiti ca e cazul, puteti cere sfatul unui psiholog.

La cate ore sa-i dau san micutului proaspat nascut? Il trezesc la 3-4 ore chiar daca doarme?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dr. Smaranda Nay: Alaptarea se face la cerere, adica de cate ori doreste copilul. E foarte important ca bebelusul sa aiba si etape in care suge activ (cu inghitituri, mai multe minute la rand), pe langa perioadele in care suzeteaza. Se recomanda sa treziti nou-nascutul in primele zile daca bebelusul nu suge foarte activ sau e somnolent si are semne ca nu se hraneste suficient (in 24 ore are mai putin de 6 scutece cu urina palid-galbuie si mai putin de 3 scaune). 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3