Cele mai comune mituri si idei preconcepute in cancer

Cancerul este o boala despre care pacientii stiu foarte putine lucruri, iar de multe ori si acestea sunt neadevarate. Iata care sunt cele mai populare mituri care circula cu privire la cancer.

Cancer inseamna condamnare la moarte

Este, poate, cea mai raspandita idee preconceputa care accentueaza anxietatea pacientilor si a apartinatorilor acestora. In ultimii 10 ani, progresele semnificative in materie de profilaxie, screening, depistare precoce si tratament au transformat multe dintre cancere intr-o boala cronica. In Statele Unite si in Europa de Vest, ratele de supravietuire la 5 ani pentru multe cancere, cum ar fi cancerul mamar, prostata sau tiroida, depasesc in momentul actual 90%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, rata actuala de supravietuire la 5 ani pentru toate cancerele depaseste 50%. Desigur, evolutia unui cancer este individuala si depinde de o serie intreaga de factori printre care tipul de cancer, caracteristicile genetice ale acestuia, agresivitate, stadiul bolii, afectiuni asociate, accesibilitatea la diverse tipuri de tratamente.

Consumul de zahar agraveaza evolutia cancerului?

Categoric nu. Cu toate ca celulele canceroase consuma mai multa glucoza decat celulele normale, datorita turnoverului semnificativ crescut, niciun studiu clinic serios nu a demonstrat ca, daca mananci zahar cancerul evolueaza negativ sau contrariul: daca opresti aportul de zahar, tumora se micsoreaza sau dispare. Un aport crescut de zahar poate contribui la cresterea in greutate, iar excesul ponderal si varianta extrema, obezitatea, reprezinta un factor de risc incriminat in aparitia multor cancere.

Indulcitorii determina cancer?

Pana acest moment nu sunt date care sa confirme acest lucru. Cercetatorii au supus studiului o serie de indulcitori: zaharina, ciclamat, aspartam, sucraloza, iar concluzia a fost lipsa evidentelor de cauzalitate in aparitia cancerului.

Cancerul este contagios?

Categoric nu. In unele situatii, cancerele pot fi secundare unor infectii virale (de exemplu, virusul Papiloma uman, Epstein Barr, virus hepatitic B sau C, etc.) si, mai rar, bacteriene. Daca virusurile sau bacteriile se pot transmite de la un subiect la altul, cancerele secundare acestora nu se pot transmite.

Biopsia tumorala sau chirurgia cancerului favorizeaza raspandirea acestuia?

Probabilitatea de diseminare a cancerului ca urmare a biopsiei este extrem de mica si este valabila, in general, in biopsiile incizionale. Intotdeauna chirurgul foloseste anumite proceduri standard de tehnica chirurgicala in vederea minimizarii riscului diseminativ.

 

 

Exista produse naturiste care pot trata cancerul?

Raspunsul este negativ, cel putin in baza datelor existente. Desi unele studii sugereaza anumite beneficii legate de tolerabilitatea superioara a terapiilor oncologice secundare terapiilor alternative sau complementare, niciun produs naturist nu s-a dovedit eficient in tratamentul cancerului. In plus, asocierea dintre produsele naturiste si terapiile oncologice poate fi, de foarte multe ori, detrimentala. Intotdeauna, cand un pacient se decide sa urmeze un anume gen de terapie complementara, trebuie sa ceara parerea medicului curant.

Daca un membru al familiei este diagnosticat cu cancer inseamna ca si descendentii directi vor dezvolta un tip de cancer?

Nu neaparat. Cancerul este o maladie genetica, in sensul mutatiilor genetice care apar inevitabil atat in initierea bolii, cat si in progresia si metastazarea acesteia. Doar 5-10% dintre cancere se datoreaza unor mutatii genetice mostenite de la parinti. In aceste familii, mai multi membri sunt afectati de boala, in general aceeasi. Aceste cancere se numesc familiale sau ereditare. Restul cancerelor (90-95%) se datoreaza unor mutatii dobandite de-a lungul vietii, ca urmare a expunerii la diversi factori de risc. Aceste cancere sunt spontane si non-ereditare.

Daca niciun membru al familiei nu a fost diagnosticat cu cancer, inseamna ca descendentii directi nu vor dezvolta niciodata cancer?

Categoric fals. Probabilitatea unui subiect de a fi diagnosticat cu un cancer de-a lungul vietii se ridica la aproximativ 40% si este rezultatul hazardului, prin conlucrarea mai multor factori de risc care survin pe un teren genetic vulnerabil.

Antiperspirantele sau deodorantele cauzeaza cancer mamar?

Nu. Studiile clinice nu au evidentiat vreo legatura intre expunerea la agentii chimici existenti in antiperspirante si modificarile de la nivelul tesutului glandular mamar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0