Potrivit unui studiu nou, femeile diagnosticate cu melanom in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere se confrunta cu un risc mai ridicat decat celelalte femei.
Oamenii de stiinta sustin ca hormonii din timpul sarcinii accelereaza cea mai periculoasa forma de cancer de piele. „Rezultatele privind rata de metastazare (intinderea cancerului), recurenta si mortalitate au fost surprinzatoare, deoarece au fost considerabil mai mari la femeile diagnosticate cu melanom in timpul sarcinii sau in decursul unui an de la nastere” a precizat intr-un comunicat de presa al spitalului, dr. Brian Gastman, chirurg plastician si director al sectiei de chirurgie oncologica a Clinicii Cleveland.
Cu toate acestea, studiul a fost conceput doar pentru a stabili o legatura intre rezultatele privind melanomul si sarcina, nu poate demonstra o relatie de tip cauza-efect. Studiul a analizat aproape 500 de femei diagnosticate cu melanom intre 1988 si 2012. Femeile au avut varsta de 49 de ani sau mai putin. Cercetatorii le-au monitorizat starea de sanatate timp de doi ani sau mai mult.
Oamenii de stiinta au aratat ca femeile diagnosticate cu melanom in timpul sarcinii sau in decursul unui an de la nastere au fost de cinci ori mai predispuse sa moara din cauza cancerului. De asemenea, potrivit cercetatorilor, au fost de sapte ori mai predispuse la dezvoltarea de metastaze si de noua ori mai predispuse la recurenta cancerului, fata de celelalte femei.
Ratele de melanom din Statele Unite s-au dublat intre 1982 si 2011, au spus cercetatorii. Aceste rezultate noi arata ca femeile sub 50 de ani, in special cele insarcinate, trebuie sa fie in mod special atente la eventualele semne de cancer de piele, au recomandat cercetatorii.
Cancerul de piele este favorizat de mai multi factori, unul dintre cele mai importante si usor de controlat fiind expunerea la soare. Protectia solara completa si corecta, precum si evitarea orelor la care soarele este foarte puternic, sunt vitale pentru femei atat in timpul sracinii, cat si inainte si dupa. Pentru a usura viata viitoarelor mamici, exista diferite mijloace de monitorizare a epunerii la soare, foarte usor de folosit. De exemplu, plasturii si bratarile Sun Meter, recomandate de Societatea Romana de Dermatologie, isi schimba culoare in functie de cantitatea de radiatii ultraviolete, iar femeile isi pot da astfel seama daca ar trebui sa se retraga la umbra sau sa aplice creme de protectie solara.
Sursa foto: Shutterstock