Ceai de păducel: beneficii, contraindicații și mod de preparare

Ceaiul de paducel se prepara din fructele uscate ale plantei Crataegus monogyna, are un gust amar si un miros usor neplacut. Ca sa te poti bucura, insa, de beneficiile lui si sa il bei cu placere, poti adauga si cateva felii de lamaie sau de portocala, care sa ii modifice putin aroma.

Fructele arbustului de paducel sunt bogate in flavonoizi, taninuri, colina, pectina, glucoza, fructoza, substante minerale si uleiuri grase, precum si vitaminele B1 si C. Aceasta compozitie le confera multiple efecte benefice in tratarea diverselor afectiuni.

Paducelul beneficii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceast arbust (Crataegus monogyna)din familia trandafirului este un diuretic puternic, spun cercetatorii. Paducelul are proprietati multiple, el poate reduce acumularea de lichide din tesuturi, ceea ce inseamna si ca poate sa amelioreze simptomele insuficientei cardiace congestive.

Cercetarile1 efectuate pe animale au aratat ca planta paducel are nutrienti care sporesc excretia si fluxul urinei. Oamenii de stiinta1 au investigat efectele unor procianidine extrase din arbustul Crataegus monogyna asupra acidului uric seric si asupra functiei renale la soarecii cu hiperuricemie.

Rezultatele au aratat ca o singura doza zilnica de procianidine, pe o perioada de 7 zile, a redus semnificativ nivelul de acid uric seric, cat si alti parametri, fara efecte detectabile asupra altor aspecte ale sanatatii soarecilor cu hiperuricemie. Aceste procianidine din paducel (care pot fi extrase si din semintele de struguri) pot produce cresteri ale excretiei urinare si pot imbunatati fluxul urinar, oamenii de stiinta observand o schimbare semnificativa in excretia potasiului la soareci.

In plus, fructele de paducel pot sa actioneze si ele ca diuretice si pot sa ajute la tratarea problemelor renale. Retine ca paducelul este disponibil sub forma de ceai, insa cel mai bine ar fi sa discuti cu medicul tau inainte de a consuma acest ceai, ca sa nu ai reactii adverse.

Reduce riscul de afectiuni cardiovasculare - Ceaiul de paducel echilibreaza functiile inimii, regleaza hipertensiunea arteriala, fluidizeaza sangele si previne aparitia cheagurilor si trombozelor. Calmeaza durerile in caz de angina pectorala si tulburarile de ritm cardiac (palpitatiile). In plus, intareste muschii cardiaci si forta acestora si dilata vasele de sange, facilitand circulatia sangelui catre toate organele corpului. Unele studii arata si ca paducelul poate preveni bolile cardiace degenerative.

Estompeaza varicele si hemoroizii - Facilitand circulatia sangelui, ceaiul de paducel reduce, in timp varicele, si hemoroizii. Persoanele care sufereau de circulatie periferica deficitara au observat imbunatatiri dupa 2-3 saptamani de tratament cu ceai de paducel.

Reduce nivelul de colesterol din sange – Paducelul are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol LDL (colesterol "rau") din sange. Totodada, ceaiul de paduce reduce si concentratia de trigliceride din organism.

Unele date din unele studii indica faptul ca extractul de paducel poate sa amelioreze nivelul grasimilor din sange. Colesterolul si trigliceridele sunt doua tipuri de grasimi care sunt mereu prezente in sangele nostru. Cand se afla la valori normale, colesterolul si trigliceridele indeplinesc un rol foarte important in crearea hormonilor si in transportarea nutrientilor prin tot organismul.

Cu toate acestea, cand lipidele din sange au niveluri anormale - in special cand vorbim despre hipertrigliceridemie (valoarea mare a trigliceridelor) si despre un nivel foarte scazut al colesterolului HDL (numit si colesterol "bun"), acesti factori pot duce la acumularea placii ateromatoase in interiorul vaselor de sange, iar astfel pacientul ajunge sa dezvolte o afectiune periculoasa, numita ateroscleroza.

Daca placile de aterom continua sa se depuna pe peretii interiori, ele ar putea sa blocheze complet un vas de sange ori o artera importanta, ducand la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral.

In cadrul unui studiu2, oamenii de stiinta le-au administrat soarecilor doua doze diferite de extract de paducel, iar animalele care au avut parte de acest tratament au inregistrat un nivel scazut de colesterol total si un nivel scazut de colesterol LDL (numit colesterol "rau"), precum si o scadere cu 28-47% a valorilor trigliceridelor din ficat, in comparatie cu soarecii care nu au primit extract de paducel.

Intr-un alt studiu3, in care soarecii de laborator au avut o dieta bogata in colesterol, atat extractul de paducel, cat si un medicament prescris pentru scaderea colesterolului (din clasa statinelor) au redus colesterolul total si valoarea trigliceridelor aproape in mod egal, insa extractul de paducel a putut sa scada si nivelul de colesterol LDL, acele grasimi "rele" din sange.

Amelioreaza starile anxioase - Un alt beneficiu al acestui ceai consta in imbunatatirea starilor de anxietate, depresie sau stres cronic. Paducelul creste nivelul de oxigen din sange, iar antioxidantii din compozitia sa combat radicalii liberi si toxinele din organism.

Amelioreaza simptomele specifice menopauzei - Femeile pot bea ceai de paducel in perioadele de premenopauza si menopauza pentru calmarea simptomelor specifice: stari de agitatie si nervozitate, bufeuri, transpiratie excesiva, fluctuatii ale apetitului si nu numai. Poate reduce partial celulita si se poate asocia cu alte ceaiuri in curele de slabire.

Paducelul contraindicatii

Ca orice alt tratament pe baza de plante, ceaiul de paducel are si cateva contrandicatii. Desi este benefic pentru bolile cardiace, exista si cateva afectiuni in cazul carora poate cauza mai mult rau decat bine, in special in combinatie cu tratamente medicamentoase care au aceleasi efecte. De pilda, ceaiul de paducel nu poate fi consumat in acelasi timp cu tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale, intrucat poate accentua efectele medicamentelor.

Nici femeile insarcinate nu trebuie sa bea ceai de paducel, deoarece poate cauza probleme fatului. Atentie si in cazul persoanelor alergice, care pot suferi efecte adverse daca beau ceai de paducel timp indelungat.

Ideal ar fi sa discuti cu medicul tau inainte de a consuma ceai de paducel in scop terapeutic.

Ceai paducel - mod de preparare

Fierbe 1 lingura de paducel uscat in 2 cani de apa, pret de 15 minute. Strecoara apoi ceaiul si consuma-l fie rece, fie cald. Daca vrei sa il depozitezi pentru a-l consuma mai multe zile la rand, pune-l intr-un recipient care se inchide ermetic si adauga 1 lingura de zeama de lamaie, care va functiona precum un conservant.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • 1"Antihyperuricemic and diuretic effects of Procyanidins extracted from Crataegus monogyna", iunie 2011, ResearchGate; Kawa Dizaye.
  • 2"Hawthorn Fruit Extract Elevates Expression of Nrf2/HO-1 and Improves Lipid Profiles in Ovariectomized Rats.", mai 2016, in Nutrients; Yoo JH, Liu Y, Kim HS.
  • 3"A study of the comparative effects of hawthorn fruit compound and simvastatin on lowering blood lipid levels.", 2009, The Amercian Journal of Chinese Medicine; Xu H, Xu HE, Ryan D.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0