Ce sunt otolitii: functie, boli, diagnostic, tratament

Ți s-a întâmplat ca vertijul sau, în termeni populari, amețeala să te împiedice să duci la capăt îndatoririle tale zilnice? Aceste senzații apar atunci când experimentezi iluzia de mișcare rotatorie. Se poate manifesta atunci când ești în mișcare și ai senzația că lucrurile se învârtesc în jurul tău, dar și atunci când ești în repaos.

Vertijul se poate clasifica în funcție de problemele tale de sănătate:

  • Vertij periferic – atunci când este afectată urechea internă (otite – inflamații de natură bacteriană sau virală ale urechii interne),

  • Vertij central – apare secundar afecțiunilor de truchi cerebral sau cerebel (traumatisme cranio-cerebrale, scleroză multiplă, AVC, tumori cerebrale, migrene, dar și din cauza consumului de alcool și stupefiante).

Responsabili pentru echilibrul mamiferelor sunt otoliții. Descoperă în acest articol ce sunt, care este structura lor, unde se află și ce boli sunt legate de ei.

Ce sunt otoliții? 

Otoliții sunt niște granule mici din material solid responsabili pentru detectarea gravitației și accelerației organismelor. În cele mai multe cazuri sunt compuși din calciu carbonat sau amidon. În cazul mamiferelor și mai ales al oamenilor, otoliții sunt poziționați în urechea internă. Scopul lor este să regleze echilibrul.

Otoliții aparțin statoliților. Ei se găsesc în toate viețuitoarele și au scopul de a controla poziția organismului. După cum am mai menționat, la mamifere stabilesc simțul echilibrului. La pești, însă, al auzului. În cazul altor mamifere, se mai numesc și otoconii. Otoconiile sunt biomateriale anorganice sub formă de calcit atașate firelor de păr ale celulelor senzoriale, unde indică direcția către centrul pământului. Aceste boabe de calcit permit percepția forțelor de tracțiune, de comprensiune și de forfecare.

Funcția și sarcinile otoliților 

Otoliții au funcția de a menține organismul în echilibru. Acum urmează să explic, în detaliu, cum funcționează. Granulele din calcit încorporate în structura gelului sunt supuse unor forțe mecanice, precum cea gravitațională și forțelor de compresie. Sub influența lor, fluidul este deplasat în secțiunile organului vestibular. Din acel punct, stimulii de mișcare se deplasează prin granulele de calcit până la cilii senzoriali. Aceștia trimit, la rândul lor, stimulul către celulele senzoriale ale organului vestibular. Astfel, acest organ declanșează un reflex care aduce corpul într-o poziție normală.

Trebuie menționat că mișcarea granulelor de clacit este produsă de inerție în momentul în care viteza este accelerată sau decelerată. Dacă acest sistem nu ar funcționa corespunzător ar rezulta pierderea orientării și, bineînțeles, a echilibrului.

Coordonarea mișcărilor complicate și echilibrul corpului sunt date de otoliții din urechea internă.

Bolile 

O boală tipică asociată cu otoliții este vertijul pozițional. Apare brusc, este neplăcută, dar inofensivă. În termeni populari e o amețeală ușoară. Este cauzată de despinderea pietrelor de calcit, care se deplasează către arcade. În arcade, otoliții se mișcă înainte și înapoi, în același ritm cu mișcările capului. Receptorii arcuiți sunt iritați. Ulterior, creierul primește semnale de mișcare.

Atacul de vertij apare în timpul unor mișcări banale precum rotirea capului, privitul în sus sau în jos, ori atunci când stai în poziția de culcat. Durata unui astfel de atac variază. În medie, nu ține mai mult de 30 de secunde. Alți pacienți, pe lângă amețeală mai experimentează senzația de greață sau chiar vărsături. În majoritatea cazurilor, criza se încheie spontan în momentul în care granulele se îndepărtează de arcade.

Cauzele detașării otoliților sunt, de cele mai multe ori, necunoscute. Această afecțiune este întânită mai des în cazul persoanelor în vârstă și în cazul femeilor mai des decât în cazul bărbaților. De asemenea, traumele și accidentele pot provoca desprinderea granulelor de calcit. Însă, există și cazuri, unele mai grave, altele mai puțin grave, în care acestea apar. Mai exact, atunci când urechea internă este inflamată (otite), dar și atunci când trunchiul cerebral și/sau cerebelul e afectat (AVC, traumatisme cranio-cerebrale, scleroză multiplă, tumori cerebrale, migrene, dar și din cauza consumului de alcool și stupefiante).

În funcție de frecvența atacurilor de vertij și a altor simptome care însoțesc amețelile este important să mergeți la medic pentru un diagnostic corect și pentru un tratament potrivit.

Diagnostic

În cazul în care senzațiile de amețeală sunt dese, specialiștii recomandă să apelezi la medic. Acesta va aplica testul pozițional Dix-Hallpike, care constă în efectuarea unor mișcări specifice asupra pacientului, declanșând un atac de vertij. Pe lângă amețeala provocată este posibil să experimentezi și un tremur al ochiului. Dacă acesta nu apare, vertijul are alte cauze.

Tratament

Vertijul pozițional nu se tratează cu medicamente, ci cu exerciții fizice de poziție. Acestea sunt efectuate până când otoliții se îndepărtează de arcade și senzația de amețeală dispare. În cele mai multe cazuri, condiția dispare de la sine.

În cazul în care suferiți de o infecție de natură bacteriană a urechii interne, se tratează cu antibiotice prescrise de medic. În cazul afecțiunilor neurologice, se va prezenta o indicație terapeutică specifică bolii de care suferiți. Mai exact, în cazul tumorilor cerbrale va fi chirurgicală. Pe bază de medicamente în cazul atacului vascular cerebral. Și evacuarea hematoamelor post traumatism craniocerebral.

Cum să previi desprinderea otoliților 

Poți preveni desprinderea granulelor și deplasarea lor către arcade evitând factorii declanșatori precum stresul și călătoriile lungi cu mașina, avionul, vaporul și trenul.

În cazul în care nu puteți să evitați călătoriile, poate fi benefică administrarea de antiemetice. Antiemeticele sunt medicamente care combat răul de mașină, de mare sau avion. Aceste antivomitive pot fi administrate chiar și de femeile gravide și sunt recomandate în cazul kinetozei (răului de mișcare), pentru a reduce efectul vomitiv al narcoticelor, cu scopul de a combate efectele secundare ale chimioterapiei. Nu se recomandă în cazul intoxicațiilor și al infecțiilor gastro-intestinale, când vomitatul este chiar benefic.

În orice caz, dacă suferiți de atacuri de vertij dese, nu ezitați să mergeți la medic. Acesta va face analize amănunțite, vă va oferi diagnosticul corect și apoi, va găsit un tratament potrivit pentru a nu mai experimenta atacuri de vertij sau, în termeni populari, amețeală.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Vertigo - https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(98)05430-0/fulltext

The interrelations of migraine, vertigo, and migrainous vertigo - https://n.neurology.org/content/56/4/436.short

Epidemiology of vertigo - https://journals.lww.com/co-neurology/Abstract/2007/02000/Epidemiology_of_vertigo.8.aspx

https://otolithlabs.com/studies/vertigotelehealth/

The Growing Evidence for the Importance of the Otoliths in Spatial Memory, Paul F. Smith


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0