Ce reguli trebuie să respecţi atunci când iei medicamente?

Când iei medicamente, e necesar să ții cont de mai multe aspecte, mai ales de doze, de modalitatea de administrare și de perioada de medicație.

Fie că este vorba de hipertensiune arterială, colesterol mărit, poliartrită reumatoidă sau depresie, multă lume ia zilnic medicamente. E important să știi că medicamentele nu sunt remedii, ci tratează simptomele pe care o persoană le are. În plus, medicamentele nu funcționează întotdeauna pe loc și au nevoie de timp pentru a obține efectele complete. De asemenea, medicamentele pot prezenta nu doar beneficii, ci și riscuri, și ar trebui luate ca parte a unui plan general de tratament, nu ca opțiune individuală.

Cât de frecvent sunt prescrise medicamentele pe care le iei?

Medicamentul tău este ceva prescris pe scară largă? Dacă da, ai acces la o mulțime de informații despre el. Dacă medicamentul pe care îl iei este mai puțin prescris, te poți familiariza cu el citind prospectul, căutând și alte informații din surse medicale pe internet sau îți poți întreba direct medicul. Milioane de persoane iau medicamente pentru tratarea problemelor tiroidiene și alte zeci de milioane de oameni iau medicamente pentru scăderea colesterolului, pentru tratarea diabetului și a astmului.

Unele medicamente au instrucțiuni specifice despre cum și când trebuie luate (de exemplu dimineața, pe stomacul gol sau la orice oră, dar cu alimente), unele trebuie luate întregi, altele se pot dizolva sau se pot rupe.

În ceea ce privește medicamentele inhalatoare, există multe instrucțiuni specifice despre modul de utilizare a inhalatorului, de la cum se deschide corect până la modalitatea în care trebuie ținut în gură pentru o inhalare adecvată, de la faptul că nu trebuie ținut în lumina directă a soarelui și până la faptul că trebuie curățat. 

Dacă nu sunt luate corect, unele medicamente sunt luate degeaba, deoarece nu vor avea efect. Prevenirea este cel mai bun mod de a evita orice probleme legate de administrarea medicamentelor, astfel încât e bine să cunoști tot ce se poate despre medicamentele prescrise înainte de a le lua.

Ce trebuie să știi înainte de a lua un medicament?

  • Denumirea medicamentului și pentru ce este indicat
  • Cum și când să îl iei și pentru cât timp
  • Ce alimente, băuturi, alte medicamente sau activități ar trebui să eviți în timp ce iei medicamentul prescris
  • Ce efecte secundare poate avea medicamentul și ce trebuie făcut dacă apar
  • Ce trebuie să faci dacă omiți să iei o doză.

Adresează medicului întrebări despre orice termeni sau indicații pe care nu le înțelegi și exprimă-ți orice îngrijorare pe care o ai cu privire la utilizarea medicamentului. De asemenea, spune-i medicului dacă nu ai luat medicamentul așa cum ți-a indicat.

Cum te organizezi când iei medicamente?

Dacă ai un singur medicament, urmează instrucțiunile din prospect sau pe cele ale medicului, dacă diferă. Dacă ai de luat mai multe medicamente, utilizarea unui suport sau organizator de pastile îți va fi utilă. Sau îți poți seta remindere pe telefon pentru a-ți reaminti de-a lungul zilei ce medicamente ai de luat și când.

Ia medicamentele cu prescripție după sfatul medicului

Unele statistici arată că patru din zece persoane în vârstă nu își iau medicamentele așa cum le sunt prescrise, ceea ce înseamnă că, în realitate, milioane de oameni își iau medicamentele într-un mod greșit. Acesta poate fi motivul pentru care mulți susțin că au încă simptome deși ar fi trebuit să nu le mai aibă sau să fie diminuate. În plus, mulți oameni nu iau medicamentele corect în ceea ce privește momentul zilei sau momentul mesei. 
Ia medicamentele corect și nu le amesteca

Problemele de sănătate pot apărea atunci când oamenii își utilizează greșit medicamentele, deoarece se pot confrunta cu efecte secundare. De asemenea, interacțiunile dintre medicamente pot crea simptome neplăcute și probleme pe termen lung dacă nu sunt abordate imediat.

Dependența apare la mulți pacienți care își folosesc greșit medicamentele. Ei devin propriul lor doctor și se gândesc că, dacă o pastilă nu le face rău, atunci cu siguranță pot lua două deodată. Această greșeală poate duce la o dependență cu efecte devastatoare sau la supradozare cu efecte secundare grave.

Nu trebuie luate mai multe medicamente diferite în același moment decât dacă medicul a recomandat specific acest lucru. Când medicamentele se termină, se vor respecta indicațiile medicului în ceea ce privește continuarea sau întreruperea tratamentului. Pacientul nu trebuie să întrerupă după ureche tratamentul și nici să-și modifice singur doza. Nu se vor administra medicamente expirate.

Ce erori se pot face la administrarea medicamentelor?

Cele mai frecvente erori în ceea ce privește medicamentele sunt:

  • Administrarea unei doze nepotrivite
  • Confundarea medicamentelor între ele
  • Interacțiunile medicamentoase
  • Interacțiuni cu mâncarea și băutura
  • Erorile frecvente de medicație sunt făcute de persoanele care iau insulină, opioide și antibiotice.

Păstrează corect medicamentele

Mulți oameni își aruncă pur și simplu toate recipientele cu pastile într-o pungă și le iau când își amintesc. Iar dacă această pungă nu este depozitată în condiții corecte de temperatură și umiditate, medicamentele pot deveni ineficiente. De exemplu, o persoană care ia medicamente pentru scăderea glicemiei ținute în condiții improprii poate avea surpriza că glicemia rămâne la fel de mare.

Unele medicamente au nevoie să stea la temperatura camerei, altele necesită refrigerare. Unele pot sta la lumină, altele au nevoie de întuneric, pe cât posibil în ambalajul lor original.

În concluzie, există o mulțime de factori de luat în considerare atunci când ai de luat medicamente, de la locul în care sunt depozitate, până la ora din zi la care ar trebui luate. Foarte important este să se respecte indicațiile medicului în privința dozelor și a perioadei de timp în care trebuie luate medicamentele și, de asemenea, să se respecte programările pentru evaluarea tratamentului. 

La fel de important este ca pacientul să nu își modifice singur dozele: dacă te simți rău după ce doctorul ți-a recomandat un medicament sau o combinație de medicamente, spune-i acest lucru, deoarece poate fi nevoie de o ajustare de doză sau de schimbarea medicamentului, dar nu face aceste modificări de unul singur.

Dacă ai dificultăți cu înțelegerea sau cu organizarea administrării medicamentelor, roagă un membru al familiei sau o altă persoană de încredere să te ajute.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic Martin Health - Medication Safety Tips
https://www.martinhealth.org/medication-safety-tips

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0