Ce medicamente sa nu-ti administrezi singur daca suferi de COVID-19?

Multe persoane refuză să se vaccineze, în schimb, când se îmbolnăvesc de COVID-19, încearcă să se trateze singure. Iată ce medicamente să NU iei dacă suferi de această boală.

Tratamentele autorizate pentru COVID-19 depind de cât de gravă este boala și dacă pacientul se poate trata acasă ori dacă are nevoie de spitalizare sau de oxigen suplimentar. Este indicat ca persoanele cu simptome de COVID-19 să se adreseze medicului de familie, care le va îndruma în continuare legat de tratament și monitorizare. 

NU este indicat ca pacienții să ia după ureche diverse presupuse tratamente și nici să încerce să obțină medicamente despre care au auzit de la nespecialiști că ar funcționa ca tratament pentru COVID-19, deoarece aceste acțiuni le-ar putea face mai mult rău decât bine.

Ce medicamente să NU iei dacă ai COVID-19?

Cercetătorii din întreaga lume lucrează la diverse tratamente pentru COVID-19, dar deocamdată puține sunt aprobate și doar pentru anumite forme de boală. Să vedem ce medicamente nu ar trebui luate în caz de COVID-19:

Ivermectină

Ivermectina NU este un medicament pentru tratarea virusurilor și autoritățile sanitare din SUA și Europa nu au aprobat utilizarea acestuia pentru a trata sau a preveni boala COVID-19. Unele studii timpurii pe culturi celulare au părut să indice că ivermectina ar putea împiedica SARS-CoV-2 să pătrundă în celule, dar acest lucru nu s-a întâmplat la oameni.

Luarea unor doze mari din acest medicament destinat animalelor poate provoca vătămări grave la om. Au fost raportate multe apeluri la serviciul medical de urgență din partea pacienților cu COVID-19 care au luat acest medicament destinat bovinelor și cailor și au avut efecte adverse grave.

Într-un raport din octombrie 2021 despre ivermectină, cercetătorii au precizat că efectele secundare periculoase de după administrarea ivermectinei pot include confuzie, pierderea controlului asupra mișcării corpului (pentru că medicamentul se poate acumula în creier), slăbiciune, tensiune arterială scăzută, convulsii, tulburări gastro-intestinale, amețeli, tulburări de vedere sau erupții cutanate. Efectele secundare pot fi declanșate prin administrarea de medicament în doze nepotrivite sau prin interacțiunea acestuia cu alte medicamente.

Umifenovir (Arbidol sau Arbivir)

Ca medicament antiviral tradițional, umifenovirul a fost utilizat pe scară largă în Wuhan la începutul pandemiei de COVID-19 și apoi a prezentat interes în lumea științifică pe baza datelor in vitro care sugererau o activitate împotriva sindromului respirator acut sever (SARS). Însă analizele științifice arată că medicamentul nu este nici eficient împotriva COVID-19 și nici sigur. 

O meta-analiză¹ din august 2021 arată că nu există niciun beneficiu semnificativ al utilizării arbidolului în comparație cu tratamentul non-antiviral sau cu alți agenți terapeutici împotriva bolii COVID-19, însă în cazul umifenovirului au apărut mai multe efecte adverse.

Sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate pentru a stabili eficacitatea și siguranța arbidolului pentru COVID-19. În România, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a informat printr-un comunicat emis în noiembrie 2021 că medicamentul Arbidol NU este autorizat în țara noastră.

Hidroxiclorochină și clorochină

Aceste medicamente pentru malarie au fost autorizate pentru utilizare de urgență de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în timpul pandemiei de COVID-19, însă FDA a retras acea autorizație după ce analiza datelor a arătat că medicamentele NU sunt eficiente pentru tratarea bolii și, mai mult decât atât, pot cauza probleme grave ale inimii.

Antibiotice

Antibioticele NU vor face ca boala COVID-19 să dispară mai repede, deoarece sunt utile împotriva bacteriilor, nu a virusurilor și nu trebuie luate decât la sfatul medicului. Unii oameni care se îmbolnăvesc de COVID-19 pot dezvolta o infecție bacteriană ca o complicație a bolii, iar în acest caz antibioticele vor fi prescrise de medic.

Ce medicamente se pot lua în caz de COVID-19?

Dacă ai fost diagnosticat cu COVID-19 într-o formă ușoară și medicul ți-a recomandat îngrijirea la domiciliu, poți lua paracetamol pentru a ajuta la tratarea febrei, a durerilor de corp și a durerilor de cap. Nu depăși dozele recomandate, deoarece paracetamolul poate afecta grav ficatul, iar supradozajul poate duce la deces. 

Medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală nu vor face ca boala COVID-19 să dispară mai repede, dar pot ușura tusea, durerile în gât sau congestia nazală (nas înfundat). Nu utiliza un descongestionant dacă ai tensiune arterială ridicată.

Medicamentele autorizate pentru tratamentul COVID-19 în Uniunea Europeană sunt remdesivir, casirivimab/imdevimab și regdanvimab, însă acestea nu pot fi administrate, pur și simplu, de către pacienți, ci utilizate numai pe bază de rețetă, în unități medicale.

Casirivimab/imdevimab are indicație pentru adulți și copii cu vârste de cel puțin 12 ani și cu o greutate de cel puțin 40 de kilograme, care au pneumonie și necesită oxigen suplimentar (oxigen cu debit scăzut sau mare sau altă ventilație neinvazivă la începutul tratamentului). Medicamentul poate fi utilizat și pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele cu vârste de cel puțin 12 ani care cântăresc cel puțin 40 de kilograme. Casirivimab/imdevimab se administrează în unități medicale sub formă de perfuzie unică (600 mg de casirivimab și 600 mg de imdevimab).

Remdesivirul se administrează prin perfuzie. Tratamentul trebuie început cu o perfuzie de 200 mg în prima zi a bolii, urmată de 100 mg o dată pe zi. Durata totală a tratamentului trebuie să fie de cel puțin 5 zile și nu mai mult de 10 zile. Utilizarea medicamentului este limitată la unitățile de asistență medicală în care pacienții pot fi monitorizați îndeaproape.

Regdanvimab este indicat pentru tratarea COVID-19 la adulții care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut ca boala să devină severă. Medicamentul administrează prin perfuzie în decurs de 7 zile de la debutul simptomelor de COVID-19. Trebuie administrat în unități medicale sub supraveghere. Pacienții sunt monitorizați atât în timpul primirii perfuziei, cât și timp de cel puțin o oră în caz că dezvoltă reacții alergice grave, inclusiv anafilaxie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
FDA - Why You Should Not Use Ivermectin to Treat or Prevent COVID-19
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/why-you-should-not-use-ivermectin-treat-or-prevent-covid-19
Mayo Clinic - COVID-19 (coronavirus) drugs: Are there any that work?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/coronavirus-drugs/faq-20485627
Wiley Online Library - Efficacy and safety of arbidol (umifenovir) in patients with COVID-19: A systematic review and meta-analysis
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/iid3.502
1. Studiul „Efficacy and safety of arbidol (umifenovir) in patients with COVID-19: A systematic review and meta-analysis”, apărut în Immunity, Inflamation and Disease, august 2021, https://doi.org/10.1002/iid3.502, autori: Behnam Amani et al.
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România - INFORMARE REFERITOARE LA ARBIDOL
https://www.anm.ro/comunicat-de-presa-10-11-2021/
European Medicines Agency - COVID-19 treatments: authorised
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/treatments-covid-19/covid-19-treatments-authorised


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0