Ce implică tratamentul pentru cancerul de prostată?

Ai fost diagnosticat recent cu cancer de prostată? Probabil că ai multe întrebări! Cu toate acestea, cu cât ai mai multe informații despre starea ta, cu atât vei fi mai bine pregătit pentru a începe să iei decizii împreună cu medicul despre opțiunile de tratament.

Nu toată lumea are aceleași priorități atunci când vine vorba de tratament. De aceea, te ajută să porți discuții deschise și sincere cu medicul tău înainte de a lua o decizie cu privire la ce terapii sunt potrivite pentru tine. Aceste întrebări te pot ajuta să începi conversația cu medicul tău. 

1. Cum se va schimba viața mea în timpul tratamentului?

Când iei în considerare opțiunile de terapie pentru cancerul de prostată, îți recomandăm să afli mai multe despre cum se va schimba viața ta în timpul tratamentului. Nu există un răspuns simplu la această întrebare.

TESTARE PCR COVID-19

În cele din urmă, în funcție de tratamentul care este selectat într-un proces de decizie comun cu pacientul și medicul, provocările vor fi destul de diferite.

Cât de mult se poate schimba viața ta de zi cu zi depinde de o serie de factori, inclusiv:

Stadiul cancerului: se referă la dimensiunea tumorii și la răspândirea acesteia dincolo de prostată. Pe măsură ce celulele canceroase cresc și se răspândesc, cancerul devine mai dificil de tratat.

Gradul cancerului: testele îl ajută pe medicul dumneavoastră să înțeleagă anumite trăsături legate de celulele canceroase, cum ar fi cât de repede cresc. Un cancer de grad superior tinde să se răspândească mai repede, în timp ce un cancer de grad inferior tinde să crească mai lent.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Planul de tratament: sfaturile de tratament ale medicului depind de multe considerente, cum ar fi starea de sănătate actuală, vârsta și stadiul și gradul cancerului. Unele tratamente pot necesita un concediu pentru recuperare, în timp ce alte opțiuni - cum ar fi supravegherea activă - pot avea un impact redus asupra vieții.

Efecte secundare: Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului pentru cancerul de prostată sunt incontinența urinară și problemele funcției sexuale, ambele îmbunătățindu-se adesea în timp. Medicul te poate ajuta să gestionezi orice reacții adverse cu strategii precum medicamente, dispozitive medicale și kinetoterapie, printre altele.

Discută cu medicul tău despre orice îngrijorare sau prioritate ai. Pune câteva întrebări cheie pentru a înțelege mai bine modul în care diferite terapii ți-ar putea afecta viața de zi cu zi și perspectivele pe termen lung.

Este important să rămâi conectat cu cei dragi și cu vecinii tăi în timpul tratamentului. Deși este posibil să nu vrei să comunici, familia și prietenii te pot ajuta să păstrezi un sentiment de normalitate în viața ta.

2. Ce tipuri de tratament sunt disponibile?

Există o varietate de terapii diferite pentru cancerul de prostată, în funcție de stadiul bolii, vârstă, istoricul medical și alți factori.

Experții subliniază că nu există o abordare unică a tratamentului. Pe baza spectrului bolii, există și un spectru de opțiuni de tratament. Pentru unii pacienți, prioritatea lor este legată de vindecarea bolii, în timp ce pentru alții este legată de calitatea vieții. 

Principalele tipuri de tratament pentru cancerul de prostată includ:

  • Supravegherea activă

Dacă cineva are un cancer cu risc scăzut, supravegherea activă poate fi cea mai bună opțiune. Poate fi recomandat persoanelor care au un cancer cu evoluție lentă sau care au alte probleme grave de sănătate.

Această abordare implică monitorizarea cancerului cu teste regulate și biopsii. Cu alte cuvinte, supravegherea activă înseamnă să nu crezi că boala este o amenințare imediată, ci să o urmărești în timp.

  • Ablația parțială a glandei

Cunoscută sub numele de „terapie focală”, ablația parțială a glandei se concentrează pe tratarea numai a părții glandei prostatei care este afectată de cancer. Acest tratament are ca scop salvarea zonelor prostatei care sunt încă sănătoase.

  • Prostatectomie radicală

Cea mai frecventă intervenție chirurgicală pentru cancerul de prostată este prostatectomia radicală. Această intervenție chirurgicală îndepărtează întreaga glandă de prostată. În unele cazuri, se recomandă și radioterapie. Cele mai frecvente probleme în urma acestor tratamente sunt incontinența urinară și problemele funcției sexuale.

Dacă ai în vedere intervenția chirurgicală, reține că nivelul de experiență al chirurgului poate face diferența. Pentru chirurgii cu experiență, complicațiile survin foarte rar. Pacientul tipic intră, prostata este îndepărtată chirurgical și pleacă acasă a doua zi. 

  • Terapie cu radiații

Radioterapia este o opțiune pentru majoritatea tipurilor de cancer de prostată. Funcționează folosind radiații ionizante sau fotoni pentru a distruge celulele canceroase. Când cancerul nu s-a răspândit în afara prostatei, radioterapia are aproximativ aceeași rată de succes ca și intervenția chirurgicală.

  • Terapia hormonală

Terapia hormonală ajută la micșorarea și încetinirea creșterii celulelor canceroase prin reducerea nivelului de hormoni masculini din organism. Dr. Lepor a menționat că este adesea utilizată în combinație cu radioterapia.

Terapia hormonală poate fi utilizată și atunci când cancerul unei persoane s-a răspândit prea mult pentru ca intervenția chirurgicală sau radiațiile să fie eficiente.

Pentru cazuri mai avansate, pot ajuta diferite tipuri de tratament. De exemplu, chimioterapia și terapia biologică sunt printre opțiunile pentru tratarea cancerului de prostată avansat.

3. La ce efecte secundare mă pot aștepta în timpul tratamentului și cum le pot trata?

Gama de efecte secundare pe care este posibil să o observi depinde de tratamentul tău. Este important să întrebi medicul la ce  efecte secundare trebuie să fii atent.

Dacă cancerul este localizat, unele efecte secundare potențiale ale celor mai frecvente tratamente includ:

•    Probleme de funcție sexuală

Multe persoane cu cancer de prostată se confruntă cu o schimbare a funcției sexuale. Această problemă se poate întâmpla după o intervenție chirurgicală, radioterapie sau alte terapii.

Efectele secundare legate de funcția sexuală sunt tratabile. Este important să discutați cu medicul dacă ai simptome precum:

- dificultăți în obținerea sau menținerea unei erecții ferme
- dificultăți în atingerea orgasmului sau disconfort în timpul orgasmului
- apetit sexual redus

Tratamentul pentru aceste simptome poate include medicamente, dispozitive fizice care pot ajuta la erecție, un implant chirurgical sau o combinație de abordări. Problemele funcției sexuale se pot îmbunătăți, de asemenea, cu timpul, pe măsură ce corpul tău se recuperează.

•    Probleme de continență urinară

Persoanele care au o prostatectomie radicală pot prezenta scurgeri urinare după operație. În majoritatea cazurilor, acest lucru dispare în mai puțin de un an.

Radioterapia nu provoacă de obicei scurgeri, dar poate provoca iritații în zonă. Poate duce la senzația că trebuie să urinezi mai frecvent. Acest efect secundar va dispărea de la sine după terminarea tratamentului.

•    Probleme intestinale

Într-un număr mic de cazuri, tratamentul pentru cancerul de prostată poate provoca probleme intestinale, cum ar fi diaree, scaune moi și sângerări rectale.

Cu toate acestea, rata problemelor intestinale legate de cancerul de prostată a scăzut semnificativ de când FDA a aprobat un dispozitiv numit distanțier rectal. Dispozitivul elimină majoritatea efectelor secundare rectale cauzate de radioterapie.

•    Pierderea fertilității

Oricine își tratează cancerul de prostată prin intervenții chirurgicale, radioterapie sau terapie hormonală este susceptibil de a experimenta o pierdere a fertilității. În timpul unei prostatectomii radicale, veziculele seminale și o secțiune a canalului deferent sunt îndepărtate. Acest lucru întrerupe conexiunea la testicule.

Radiația distruge și veziculele seminale. Atât terapia hormonală, cât și chimioterapia afectează, de asemenea, producția de spermă.

În majoritatea cazurilor, pierderea fertilității nu este reversibilă. Înainte de tratament, medicul îți poate spune despre opțiuni precum depozitarea criogenică a spermei, pentru a păstra șansa de a avea copii biologici în viitor.

4. Ar trebui să faci modificări ale stilului de viață în timpul tratamentului?

Este greu de știut dacă modificările stilului de viață fac o diferență pe termen lung pentru persoanele care suferă de cancer de prostată. În general, medicul a precizat că a fi activ fizic și a urma o dietă bine echilibrată probabil are un efect pozitiv.

Pentru persoanele care nu au fost până acum foarte active, medicii susțin începerea unui program de exerciții. Când vine vorba de consumul alimentelor potrivite, sfaturile pe care le vei primi sunt conforme recomandărilor Societății Americane a Cancerului pentru o dietă sănătoasă:

•    Eliminarea alimentelor procesate
•    Reducerea sau eliminarea preparatelor cu carne roșie
•    Consumul mai multor fructe și legume

Nu este necesar să faci o schimbare drastică. Chiar și un stil de viață activ, fără a practica neapărat un sport și mese mai sănătoase te pot ajuta să te simți mai bine.

Un nou studiu a descoperit posibilitatea dezvoltării unor noi terapii pentru tratarea cancerului la prostată

Cercetătorii medicali din Australia de Sud au identificat un nou mod prin care celulele canceroase de prostată folosesc glucoza pentru a crește și a supraviețui, care la rândul lor ar putea fi secretul distrugerii acestora.

Într-un nou studiu publicat în revista internațională eLife, cercetătorii de la Universitatea Flinders și Universitatea din Adelaide au folosit tehnologii de vârf pentru a analiza această cale metabolică în celulele canceroase de prostată, demonstrând în acest proces că reprezintă o slăbiciune a tumorilor de prostată care ar putea fi exploatat pentru a dezvolta noi terapii.

Profesorul asociat Luke Selth de la Flinders Health and Medical Research Institute (FHMRI) de la Flinders University și Freemasons Center for Male Health and Wellbeing (FCMHW) spune că studiul oferă informații importante despre modul în care tumorile de prostată își schimbă metabolismul pentru a le permite creșterea rapidă și rezistența la terapii.
 
Studiul a constatat că pornirea 6PGD permite celulelor canceroase să utilizeze glucoza pentru generarea de antioxidanți și să creeze elementele de bază pentru creștere.

Profesorul Lisa Butler, co-autor principal al studiului, spune că rezultatele sunt un pas înainte în înțelegerea metabolismului unic al tumorilor de prostată. Studiul a arătat că inhibitorii 6PGD ar putea ucide celulele canceroase create în laborator și chiar tumorile reale prelevate direct de la pacienții cu cancer, iar acești inhibitori au fost mai eficienți atunci când sunt combinați cu o terapie hormonală.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Gillis, J.L., et al. (2021) A feedback loop between the androgen receptor and 6-phosphogluoconate dehydrogenase (6PGD) drives prostate cancer growth. eLife. 
https://elifesciences.org/articles/62592
https://www.news-medical.net/news/20210827/Study-provides-important-insights-into-prostate-cancer-metabolism.aspx

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0