Care sunt riscurile pentru sanatate ale consumului de sucuri dietetice?

In lupta cu kilogramele, multe persoane consuma sucuri dietetice. Dar in timp ce reduc numarul de calorii, e posibil sa mareasca riscul de accident vascular cerebral sau dementa, potrivit unui nou studiu.

Chiar si numai o bautura indulcita artificial pe zi ar putea sa mareasca aproape de trei ori aceste riscuri, fata de consumul a mai putin de una pe saptamana, sunt de parere cercetatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, cateva persoane participante la studiu au dezvoltat dementa sau au suferit un accident vascular cerebral, prin urmare, riscul absolut ramane mic, au mai adaugat cercetatorii. De asemenea, „Nu putem stabili o relatie de tip cauza-efect, dar rezultatele noastre sugereaza ca trebuie sa analizam mai amanuntit bauturile indulcite artificial pentru a vedea cum ne afecteaza organismul si ce efect au asupra unor diferite boli” a spus liderul echipei de cercetare, Matthew Pase. Acesta este un membru important al sectiei de neurologie al Scolii de Medicina a Universitatii din Boston. Pase a mai adaugat ca nu se stie exact de ce bauturile dietetice ar putea fi asociate cu aceste afectiuni.

Unele studii au aratat ca sucurile dietetice sunt asociate cu boli vasculare, care ar avea efecte la nivelul creierului. Altele au aratat ca exista o legatura intre bauturile indulcite artificial si cresterea in greutate, care ar puutea sa mareasca riscul de accident vascular cerebral si dementa, au precizat oamenii de stiinta. 

Cu toate acestea, un alt studiu a aratat ca indulcitorii artificiali modifica bacteriile din intestine, care ar avea tot un efect negativ, a spus Pase. „Oamenii ar trebui sa fie atenti sa nu consume prea multe bauturi dietetice” a mai spus acesta. „Doar pentru ca se numesc dietetice, nu inseamna ca reprezinta o alternativa sanatoasa la bauturile zaharoase”.

 

 

Un specialist in accidente vasculare cerebrale a tinut sa precizeze ca studiul este departe de a fi definitiv. „Nu cred ca avem dovezile necesare pentru a le recomanda oamenilor sa nu mai consume bauturi indulcite artificial, dar nu cred ca avem nici dovezile necesare pentru a le recomanda sa nu mai consume astfel de bauturi pentru a-si imbunatati activitatea cerebrala” a spus Hannah Gardener. Aceasta este cercetator asistent in cadrul sectiei de neurologie la Universitatea Miami Miller School of Medicine (Scoala de Medicina Miller din Miami). Aceasta a mai precizat ca nici consumul de bauturi indulcite cu zahar nu reprezinta o optiune sanatoasa. „Este evident ca bauturile indulcite cu zahar nu sunt sanatoase pentru inima si creier” a spus Gardener, co-autor al editorialului care a insotit studiul.

Pentru studiu, Pase si colegii sai au colectat datele privind accidentul vascular cerebral de la aproximativ 2.900 de barbati si femei, cu varsta peste 45 de ani, care au participat la Studiul Framingham Heart. In ceea ce priveste dementa, acestia au monitorizat aproape 1.500 de persoane, cu varsta peste 60 de ani din grupul Framingham. Cercetatorii au revizuit ce au baut persoanele respective de trei ori in decursul a sapte ani. Participantii au raportat obiceiurile alimentare si in materie de bauturi folosind chestionare privind obiceiurile de consum. 

Echipa condusa de Pase i-a monitorizat pe participanti timp de 10 ani pentru a vedea daca au suferit un accident vascular cerebral sau daca au dezvoltat dementa. Oamenii de stiinta au descoperit ca 3% dintre participanti au suferit accidente vasculare cerebrale, iar 5% au dezvoltat dementa, majoritatea fiind cazuri de Alzheimer.  Investigatorii au ajustat constatarile pentru a include factori de risc precum varsta, sexul, cantitatea de alimente consumate, educatia, diabetul si riscul generic de boala Alzheimer. 

Robert Rankin, presedinte al Calorie Control Council (Consiliului de Control al Caloriilor), reprezentant al producatorilor de bauturi si alimente cu continut redus de calorii, a contestat rezultatele studiului. „Mai degraba decat sa ne concentram pe rezultatele studiilor observationale, care nu pot stabili o relatie de tip cauza-efect, indivizii ar trebui sa discute cu echipa de asistenta medicala pentru a aborda riscurile cunoscute de accident vascular cerebral si dementa” a spus acesta. „Bauturile sunt un considerent important, iar bauturile dietetice reprezinta optiuni sigure, cu continut redus de calorii de care ne putem bucura in timp ce incercam sa ne atingem obiectivele referitoare la un stil de viata sanatos” a mai adaugat Rankin.

American Beverage Association (Asociatia Americana de Bauturi) a fost de acord.„Indulcitorii cu continut redus de calorii au fost declarate siguri de autoritatile de siguranta ale guvernelor la nivel mondial si de sutele de studii stiintifice, acest studiu nu contracareaza cu nimic aceste fapte bine stabilite” a declarat asociatia intr-un comunicat.

„FDA (Food and Drug Administration - Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor din Statele Unite) Organizatia Mondiala a Sanatatii, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara si altele au examinat in detaliu indulcitorii cu continut scazut de calorii si au ajuns la concluzia ca pot fi consumate in siguranta” a mai adaugat asociatia. Heather Snyder, director al operatiunilor medicale si stiintifice in cadrul Alzheimer’s Association (Asociatiei pentru Alzheimer) a precizat ca acest studiu se adauga la numarul tot mai mare de dovezi stiintifice care arata importanta regimului alimentar pentru creier.

Un regim alimentar sanatos este cel care contribuie la sanatatea inimii si care include multe fructe, legume si cereale integrale, precum si peste, pui si cu un continut redus de sare, zahar, carne rosie si grasimi saturate. „Un regim alimentar sanatos pentru inima, este sanatos si pentru creier” a declarat aceasta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atat Snyder, cat si Gardener sunt de acord ca pentru a va domoli setea, cea mai buna este apa. „Exista dovezi clare ca apa este santoasa” a spus Gardener. 
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0