Cancerul penian, o entitate rară

Cancerul penian este foarte rar în țările din Vestul Europei, cu o incidență de sub 1 la 100.000 de bărbați. În peste 50% dintre cancerele peniene s-a identificat virusul papiloma (HPV). 

Cauze cancer penian

Ca și în cazul cancerului colului uterin, principalele genotipuri carcinogene HPV sunt 16 și 18. O privire în intimitatea procesului de carcinogeneză indus de către infecția cu virusul papiloma, a identificat degradări ale proteinei genei P53 ca urmare a infectării cu oncogena virala E6. De asemenea, oncogena E7 se leagă de proteina retinoblastomului (pRb) și induce transcripția factorului E2F care activează progresia ciclului celular.

Alte cauze secundare pot fi:

  • vârsta - afecțiunea debutează rar la bărbații sub 40 de ani și este cea mai frecventă la bărbații cu vârsta peste 50 de ani;
  • fumatul - substanțele chimice care se găsesc în țigări pot deteriora celulele din penis, ceea ce crește riscul de a face cancer penian;
  • fimoza - când prepuțul este dificil de retractat, șansele de a dezvolta infecții cresc; infecțiile repetate cresc riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer penian, deoarece acestea pot slăbi sistemul imunitar.

Simptome cancer penian

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Modificările la nivelul pielii penisului sunt cel mai frecvent simptom al cancerului penian. Ele pot apărea pe prepuțul bărbaților necircumciși sau pe vârful penisului. Semnele de avertizare ale bolii pot include:

  • modificări ale grosimii sau culorii pielii penisului;
  • o erupție cutanată sau o „crustă” mică; poate arăta ca o cicatrice netratată;
  • durere peniană, care poate fi urmată de sângerare;
  • umflarea penisului;
  • ecrescențe sub piele în zona inghinală.

Majoritatea bărbaților cu aceste simptome nu au cancer penian. În schimb, este posibil ca aceștia să se confrunte cu o infecție sau cu o reacție alergică. Chiar și așa, dacă observi orice simptom neobișnuit în zona inghinală, este foarte important să mergi la doctor. 

Diagnostic cancer penian

Examenul fizic reprezintă cel mai important mijloc de diagnostic. Se notează dimensiunea, numărul, localizarea, morfologia leziunilor, legătura cu structurile din vecinătate precum și infiltrarea corpului cavernos. Frecvent, examenul clinic identifică leziuni nodulare, papilare, plate sau ulcerate. Întotdeauna pentru o cât mai corectă apreciere a invaziei locale se recurge la examen imagistic de înaltă performanță de tipul rezonanței magnetice nucleare (RMN). În schimb, pentru stadializarea bolii, examenul CT sau  PET CT poate identifica metastazele la distanță. În cadrul examinării clinice, în majoritatea cazurilor (30-60%), se identifică ganglioni limfatici palpabili la nivel inghinal. 

Prezența adenopatiilor inghinale reprezintă un factor de prognostic important pentru supraviețuire. În absența adenopatiilor palpabile se discută necesitatea identificării ganglionilor santinelă ca procedură standard înainte de efectuarea intervenției chirurgicale cu viză curativă. Pe de altă parte, orice adenopatie inghinală palpabilă trebuie biopsiată. În ceea ce privește diagnosticul histopatologic, majoritatea cancerelor peniene sunt carcinoame scuamoase. Mai rar se întâlnesc și alte forme histologice de tipul carcinomului verucos, bazaloid, papilar sau sarcomatoid.

Tratament și prognostic în cancerul penian

Tratamentul cancerului penian depinde de stadiul bolii. În leziunile superficiale sau de mici dimensiuni se recurge la intervenții conservative de tipul circumciziei, exciziei locale largi precum și la tehnici de ablație epitelială. Recent, în tumorile invazive tip T1,T2 sau T3 se recomandă frecvent brahiterapia, procedura de radioterapie interstițială, care asigură control local al bolii și fără sechele definitive chirurgicale cu impact major psihologic asupra pacientului.

Carcinoamele slab diferențiate sau cele profund infiltrative care afectează corpii cavernoși sunt candidate pentru intervenție chirugicală radicală (penectomie). În general, în aceste situatii, penectomia este parțială. Penectomia totală cu uretrostoma perineală se efectueaza în general, în tumorile mari care infiltrează baza penisului. Chimioterapia este apanajul situațiilor avansate și se utilizează în scop neoadjuvant, ajuvant sau paleativ. Principalul beneficiu s-a demonstrat la pacienții cu blocuri adenopatice prezente (pN2-3). Prognosticul cancerului penian avansat și metastatic rămâne rezervat, practic niciun pacient cu boala metastatică nefiind în viață la 5 ani de la diagnostic.

Prevenție cancer penian

Nu este întotdeauna posibil să previi cancerul penian, dar poți reduce șansele de apariție a acestuia. Unul dintre principalele moduri prin care îți poți reduce șansele de a dezvolta cancer la nivelul penisului este să renunți la fumat dacă fumezi. De asemenea, este important să menții o igienă bună a penisului pentru a preveni infecțiile bacteriene și virale care pot crește riscul de cancer penian. Importantă este  folosirea prezervativelor pentru a reduce riscul de a capta HPV.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Penile cancer
https://www.webmd.com/cancer/penile-cancer-overview#1
NHS - Penile cancer
https://www.nhs.uk/conditions/penile-cancer/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0