Ai mereu mâinile și picioarele fierbinți? 10 cauze posibile

Senzația de mâini sau picioare fierbinți poate avea legătură cu unele motive evidente, cum ar fi temperatura ambientală. Însă aceste senzații pot fi provocate de anumite boli, precum poliartrita reumatoidă, celulita infecțioasă sau neuropatia periferică.

În cazul în care obișnuiești să faci sport, și deci îți miști regulat mâinile și picioarele în activități mai mult sau mai puțin intense, ai observat deja că membrele ți se încălzesc. Acest lucru este normal și nu ai nevoie de niciun tratament (mâinile și picioarele revin la temperatura normală la scurt timp după încheierea sesiunii de mișcare).

De asemenea, când temperaturile din casă sau de afară sunt foarte crescute, este ceva normal ca mâinile și picioarele să fie mai calde decât de obicei. Totuși, mâinile și picioarele fierbinți pot avea legătură cu anumite afecțiuni. Află despre ce este vorba în cele ce urmează!

Ce probleme de sănătate pot semnala mâinile sau picioarele fierbinți?

Ai mâinile neobișnuit de calde tot timpul? De această situație pot fi responsabile un flux sangvin crescut, o infecție sau alte probleme de natură medicală. Dacă ai picioarele fierbinți, și nu din cauza căldurii extreme din casă sau de afară, ar putea fi un semn că te confrunți cu anumite boli.

1. Tensiunea arterială prea mare

Deoarece fluxul crescut de sânge către o zonă a corpului îl poate încălzi, persoanele cu tensiune arterială mare pot avea mâinile sau picioarele mai calde decât ar fi normal. Hipertensiunea este o problemă de sănătate gravă, deoarece, necontrolată, poate accelera procesul de ateroscleroză, ceea ce sporește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Tensiunea arterială ridicată se reglează prin modificări ale stilului de viață, exerciții fizice, scădere în greutate, ajustări dietetice, eventual medicamente și suplimente alimentare.

2. Celulita infecțioasă

O temperatură ridicată poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. Acesta este motivul pentru care o zonă infectată tinde să se simtă caldă, iar mâinile nu fac excepție. Celulita infecțioasă, care apare în straturile profunde ale pielii și se poate răspândi rapid, poate fi vinovată de fierbințeala mâinilor. Această boală se dezvoltă de obicei după o leziune gravă, dar chiar și o tăietură mică poate permite bacteriilor să intre în organism. 

Așadar, dacă mâinile sunt fierbinți, umflate, dureroase sau roșii, celulita infecțioasă ar putea fi cauza. Dacă suspectezi că ai această afecțiune ar trebui să te prezinți la medicul de familie. Tratamentul se face cu antibiotice.

3. Afecțiuni inflamatorii

Inflamația este o modalitate prin care organismul luptă împotriva infecțiilor. Unele afecțiuni duc la inflamarea cronică a părților corpului, deoarece în zona infectată curge mai mult sânge. Tulburările inflamatorii care afectează mâinile sau încheieturile mâinilor pot duce la o senzație neobișnuită de căldură. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii este poliartrita reumatoidă (corpul atacă țesutul articular, ducând la umflare, durere și inflamație). 

Persoanele cu artrită reumatoidă la degete sau la încheieturi pot resimți durere, slăbiciune și rigiditate. Antiinflamatoarele nesteroidiene, kinetoterapia, acupunctura și suplimentele cu acizi grași Omega 3 pot fi de folos în tratarea bolii.

4. Sindromul de tunel carpian

Deteriorarea nervului median, localizat la încheietura mâinii, poate duce la sindromul de tunel carpian. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze, cum ar fi o leziune, poliartrita reumatoidă, probleme cu glanda tiroidă sau chisturi. Simptomele timpurii includ amorțeală, furnicături sau senzație de arsură în mâna sau încheietura mâinii afectate. Pe lângă faptul că își simte mâna fierbinte, persoana afectată poate resimți și slăbiciune în membrul respectiv.

5. Neuropatia periferică

Neuropatia periferică se referă la leziuni ale nervilor cauzate de o altă afecțiune, de obicei diabetul, dar și de sindromul Guillain-Barré sau din cauza consumului exagerat de alcool. Această boală poate provoca furnicături, amorțeli și senzații înțepătoare la nivelul mâinilor și al picioarelor. Medicul va trata cauza de bază a neuropatiei periferice.

6. Fibromialgia

Fibromialgia afectează nervii și poate provoca sensibilitate la schimbările de temperatură. Este o afecțiune pe termen lung care implică dureri musculare și zone de sensibilitate răspândite în tot corpul. Deși este o boală puțin înțeleasă, mulți cercetători cred că durerea este cauzată de hiperactivitatea nervilor. 

Cert este că unele persoane cu fibromialgie sunt sensibile la schimbările de temperatură și pot avea senzații de căldură sau de frig la nivelul mâinilor. Durerea este adesea descrisă ca o arsură. Fibromialgia se tratează cu exerciții fizice, medicamente, modificări ale stilului de viață și tratamente complementare sau alternative.

7. Eritromelalgia

Această tulburare rară numită și boala Mitchell afectează adesea picioarele și, mai rar, mâinile. Deși puțin înțeleasă, unii cercetători cred că poate fi cauzată de modificări ale vaselor de sânge. Eritromelalgia poate duce la o senzație intensă de arsură, precum și la mâncărime, roșeață și senzația că mâinile sunt fierbinți. Senzația de fierbințeală durează de obicei câteva ore la rând și de multe ori se înrăutățește când vremea este foarte caldă. Boala se tratează cu antiinflamatoare nesteroidiene.

8. Meralgia paresthetica

Meralgia paresthetica, denumită și sindromul Bernhardt-Roth, este o afecțiune caracterizată prin furnicături, amorțeală și durere arzătoare la nivelul coapsei exterioare. Cauza bolii este compresia nervului responsabil cu senzațiile pe suprafața pielii coapsei. Îmbrăcămintea strânsă, obezitatea sau creșterea în greutate și sarcina sunt cauze frecvente ale acestei afecțiuni, însă poate fi provocată și de traume locale sau de unele boli, cum ar fi diabetul.

Tratamentele includ medicamente precum paracetamol, naproxen sau ibuprofen, pierdere în greutate pentru persoanele supraponderale sau obeze și purtarea hainelor mai largi.

9. Refluxul venos

Refluxul venos, cunoscut și sub numele de insuficiență venoasă, apare atunci când prin venele de la nivelul piciorului nu circulă corect sângele către inimă. Dacă o venă a piciorului nu funcționează adecvat, sângele se poate strânge și se poate scurge în țesutul piciorului. Acest lucru duce la o senzație de căldură sau de arsură, însoțită adesea de decolorare a zonei și mâncărime.

Medicul poate recomanda ciorapi compresivi, mișcare regulată și medicamente care subțiază sângele. În cazuri mai grave, tratamentul poate consta în scleroterapie sau ablație termică endovenoasă.

10. Scleroza multiplă

Simptomele sclerozei multiple includ tulburări senzoriale care pot duce la arsuri, amorțeală și furnicături la nivelul picioarelor. Aceste simptome sunt adesea rezultatul unor semnale nervoase defectuoase cauzate de leziunile din scleroza multiplă în măduva spinării și creier. Scleroza multiplă nu se vindecă, tratamentele se concentrează pe încetinirea progresiei bolii. Medicația poate include alemtuzumab, fingolimod, glatiramer acetat etc.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Burning Feet Syndrome (Grierson-Gopalan Syndrome): Possible Causes 
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17773-burning-feet-syndrome-grierson-gopalan-syndrome/possible-causes
Mayo Clinic - Meralgia paresthetica
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meralgia-paresthetica/symptoms-causes/syc-20355635


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0