Acneea suprainfectată cu stafilococ auriu și streptococ

Pe fondul unei imunități scăzute pe linie cutanată, acneea se poate suprainfecta cu stafilococ auriu și streptococ, tratamentul necesar fiind unul specific, în general pe bază de antibiotice care pot lupta cu infecția.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vindecarea infecției este necesară pentru că evoluţia leziunii sau pustulei este diferită în cazul infectării, iar şi cicatricea sau urma postacneică este mai inestetică. Prezenţa stafilococului sau streptococului poate fi pusă în evidenţă după recoltarea de secreţie purulentă sau în fluidele organismului, ce sunt sterile în mod normal.

Tipurile de infecții acneice

Foliculita este infecţia cu stafilococ auriu a foliculului pilos - rădăcina firului de păr. Se prezintă ca o pustulă galbenă, înconjurată de o zonă de eritem. Foliculita poate apărea mai ales după procesul de epilare prin smulgere, în zona iritată, la nivelul feţei, dar şi axilei sau pliurilor cotului sau coapse.

Furunculul este infecţia necrotică a zonelor profunde ale unui folicul pilos, localizat pe fese, partea dorsală a coapselor, dar şi pe faţă, gât, în interiorul urechii sau nasului. Furunculul este dureros şi poate fi însoţit de febră şi alte manifestări generale.

Erizipelul este o leziune rotundă, cu margini ridicate, bine delimitate. Este o infecţie superficială a dermului şi ţesutului subcutanat, produsă uneori şi de Stafilococul auriu, dar cel mai des de Streptococ. De obicei, în etiologia lui există o preleziune, o poartă de intrare a microbului.

Tratamentul infecţiilor cu stafilococ auriu și steptococ

Constă în administrarea de antibiotice antistafilococice local şi sistemic şi îngrijirea leziunilor locale cu drenaj chirurgical - furuncul, carbuncul, panaritiu. Efectuarea antibiogramei a devenit obligatorie pentru toate tulpinile de Stafilococ auriu izolate din diverse infecţii, din cauza tulpinilor rezistente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru tulpinile sensibile, antibioticul de elecţie rămâne penicilina, iar pentru infecţiile mixte se poate asocia penicilina cu un inhibitor de beta-lactamază. Infecţiile pielii şi ale ţesuturilor moi se pot trata normal prin administrare orală, mai puţin la copii extrem de mici şi uneori la vârstnici.

Durata tratamentului diferă în funcţie de localizare, severitate, imunitatea gazdei şi răspunsul la tratament.

Testarea tulpinilor rezistente se face prin testarea sensibilităţii la meticilină; dacă tulpinile sunt rezistente la meticilină, înseamnă că sunt rezistente la toate antibioticele beta-lactaminice. Aceşti stafilococi se numesc stafilococi meticilino-rezistenţi (MRSA – Methicilin resistent Staphylococcus aureus). Antibioticele de elecţie pentru aceste tulpini sunt Oxacilina şi Nafcilina, care sunt rezistente la acţiunea beta-lactamazelor secretate de către stafilococi.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0