Retete racoritoare cu efect antistres pe baza de caprifoi sau Mana Maicii Domnului

Romanii o cunosc drept Mana Maicii Domnului sau caprifoi, in industria cosmetica si de aromoterapie i se spune honeysuckle, iar denumirea stiintifica este Lonicera Japonica. O intalnim de la inceputul verii si pana tarziu in toamna la tot pasul, in parcuri si gradini, spatiile verzi ale blocurilor si ocazional chiar si in balcoane. Seara, mai ales, ne incanta cu parfumul sau minunat si unora dintre noi ne aminteste de copilarie, cand ne invatau mamele noastre sa ii gustam nectarul. Sunt totusi putini ce care stiu, insa, ca aceasta planta nu e menita sa bucure doar simtul vazului si al mirosului, ci si al gustului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In aromaterapie e folosita pentru proprietatile ei antistres, dar e buna si ca remediu natural pentru diverse afectiuni. E important de stiut ca doar florile sunt folosite in domeniul alimentar, nu si frunzele sau tijele. Fructele sunt chiar otravitoare, asa ca nu incerca sa le gusti, chiar daca iti par atragatoare si inofensive.

 

Are proprietati antibacteriene, contribuie la eliminarea toxinelor, poate ameliora sau chiar trata tusea si febra, durerile de gat, abcesele, reumatismul, are efect tonic, scade tensiunea arteriala si contribuie la reducerea colesterolului. 

In zona de infrumsetare, caprifoiul e de folos pentru a atenua umflaturile din zona ochiilor, diverse rani si abcese, acneea sau pistruii. In acest scop sunt folosite decocturi. Florile se lasa la macerat peste noapte in apa, apoi lichidul strecurat se tine la frigider si se tamponeaza cu el zonele afectate ale pielii.

Infuzia de caprifoi are efect diuretic, reduce durerile de cap, starile de greata, calmeaza gatul iritat si inflamatiile la nivel muscular. Nu este indicata, insa, daca ai probleme cu stomacul sau cu digestia.

Ca remediu antistres, sunt folosite uleiuri esentiale sau parfumuri. Se poate prepara inclusiv sare de baie parfumata. Tincturile sunt considerate antibiotice naturale si pot calma, printre altele, problemele intestinale.

Radacina de caprifoi se foloseste si ea pentru infuzii, in remedii pentru dureri articulare, crampe, reumatism sau artrita. Se pare ca acest tip de infuzie ajuta si la incetinirea coagularii sangelui.

Iata mai jos trei  retete in care poti sa folosesti aceasta planta in alimentatie, cu efect antistres:

Ice tea de caprifoi

Ingrediente: 

- doua linguri de flori de caprifoi 

- o cana mare de apa 

- gheata

- zahar, miere sau alt indulcitor, optional

- frunze de menta proaspata, optional

- suc sau felii subtiri de lamaie sau lime, optional

Mod de preparare:

La o cana de apa de 250-300 de ml. ai nevoie de aproximativ doua linguri pline de flori, doar partea alba si galbena, fara frunze sau fructe. Poti inmulti cantitatile. Fierbi apa, apoi o torni peste florile spalate si le lasi la infuzat pana cand lichidul ajunge la teperatura camerei. Poti adauga apoi gheata sau poti raci infuzia la frigider. Poti lasa florile si peste noapte, inainte de a le strecura, daca doresti o aroma mai intensa. 

Nu adauga indulcitor decat dupa ce ai gustat, intrucat e deja destul de dulce de la flori. Frunzele de menta adaugate la servire sunt si ele optionale. Daca peferi o bautura mai putin dulce, poti adauga in lichidul rece si zeama sau felii de lamaie sau lime.

Aceasta bautura se transforma usor intr-un cocktail daca adaugi si putina vodka, whiskey sau rom alb. Te poti juca daca vrei cu aromele si poti adauga si boabe sau sirop de rodie (natural sau grenadine), mure intregi sau afine, grapefruit roz, lamaie sau lime. 

 

 
 

 

Sirop de caprifoi 

Ingrediente:

- 3 cani de zahar

- 3 cani de apa

- o cana de flori de caprifoi, spalate cu apa rece

Mod de preparare:

Pune la fiert apa si zaharul, amestecand usor la inceput, apoi lasa-le pe foc pana cand zaharul se dizolva. Adauga apoi florile de caprifoi, spalate in prealabil sub jet de apa rece. Da la o parte vasul de pe foc si lasa-le sa la infuzat timp de o jumatate de ora. Strecoara lichidul si pune-l in sticle curate, pe care le vei pastra apoi la frigider.

Acest sirop poate fi adaugat in cafea, ceai, limonada si chiar combinat cu alcool pentru un cocktail aromat. In dressinguri poate fi folosit pentru a ingrosa sau a indulci, iar peste iaurt cu cereale poti adauga putin pentru aroma. 

Inghetata cu caprifoi

Ingrediente:

- doua cesti cu flori proaspat culese de caprifoi

- o ceasca si jumatate de smantana dulce

- o ceasca de lapte dulce

- o jumatate de ceasca de zahar

- semintele dintr-o pastaie de vanilie

Mod de preparare:

Amesteca smantana, laptele si zaharul, pana cand acesta se dizolva. Adauga apoi si florile, dupa care amesteci din nou totul la foc mic, pana aproape de punctul de fierbere. Opreste focul si lasa vasul la o parte, pana cand continutul ajunge la temperatura camerei. Acopera-l apoi si pune-l in congelator peste noapte. 

A doua zi, aduna florile din amestec si adauga in schimb semintele de vanilie. Amesteca bine pentru a nu ramane seminte lipite intre ele. Pune din nou inghetata la congelator sau in aparatul de inghetata, daca ai asa ceva, respectand in acest caz instructiunile specifice.

Poti sa folosesti in acelasi mod si petale de trandafiri de dulceata, flori de lavanda sau de iasomie, bine spalate, cu atentie sa nu fie stropite cu pesticide.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0