6 cauze aparent inofensive, care pot favoriza deficitul de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru organism, aceasta menținând oasele puternice, susținând activitatea sistemului imunitar și totodată contribuind la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Din ce cauze poate apărea lipsa vitaminei D?

Organismul are abilitatea de a-și produce singur cantitatea de vitamina D necesară zilnic, însă, pentru ca acest lucru să se petreacă, este necesară expunerea pielii la razele soarelui. 15‑20 de minute de expunere fără cremă de protecție solară pe zi sunt suficiente pentru a obține doza zilnică necesară de vitamina D. Nu uita, dacă stai mai mult în soare, e nevoie să îți protejezi pielea cu o cremă cu factor de protecție solară adecvat pielii tale, pentru că altfel îți crești riscul de îmbătrânire prematură a pielii și de cancer de piele.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce poate apărea lipsa vitaminei D?

Vitamina D se regăsește și în unele alimente, însă în cantități prea mici pentru a fi suficiente. Pe timp de iarnă, când soarele stă mai puțin timp pe cer, iar noi petrecem tot mai puțin timp afară (iar atunci când o facem ne acoperim pielea cu haine și accesorii care să ne protejeze de temperaturile joase și de vânt), în multe cazuri apare deficitul de vitamaina D. Există însă și alte cauze pentru care apare lipsa vitaminei D, pe care poate nici nu le bănuiești. Iată despre ce este vorba:

Consumul de alimente nesănătoase, care îngrașă

Grăsimea corporală în exces nu afectează capacitatea organismului de a produce vitamina D, însă aceasta „absoarbe” o cantitate mare de vitamina D. Așadar, consumul de alimente bogate în grăsimi și zaharuri, precum dulciurile cu zahăr, alimentele de tip fast food și alte alimente ultra procesate (mezeluri, brânze topite, chipsuri etc.) sau sucuri din comerț poate duce la lipsa vitaminei D.

Procesul natural de îmbătrânire

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, rinichii își pot pierde abilitatea de a transforma vitamina D în forma sa activă, determinând astfel deficitul de vitamina D.

Dieta vegană

Dacă adopți o dietă vegană, nu stai destul la soare și nu iei un supliment alimentar cu vitamine, e foarte probabil să suferi de lipsa vitaminei D, asta pentru că principalele surse alimentare de vitamina D sunt de origine animală: ouăle, peștele, laptele, brânza sau iaurtul. Iaurtul de soia și anumite tipuri de ciuperci pot fi surse alimentare bogate în vitamina D potrivite pentru vegani și vegetarieni, însă acestea pot să nu fie suficiente pentru a combate o carență.

Prea mult timp la interior

Dacă petreci mai mult timp în casă ori la birou, fără să stai în aer liber și în bătaia razelor de soare, ești predispus la o lipsă de vitamina D. Dacă te afli în aceste situații, în care fie lucrezi de acasă, fie te deplasezi la serviciu și rămâi într-o clădire multe ore fără să ieși, caută ca în fiecare zi să vezi soarele. Încearcă să ieși 15 minute în pauza de prânz și să faci câțiva pași prin soare ori să stai pe o bancă la soare.

Afecțiunile cardiovasculare

Suferi de afecțiuni cardiovasculare? Acestea sunt asociate adesea cu deficitul de vitamina D în organism. Nu se știe exact care este legătura dintre aceste două probleme, însă e important că dacă suferi de tulburări cardiace să testezi și nivelul de vitamina D din sânge.

Te bronzezi la solar

Trecând peste faptul că bronzul de solar îți crește considerabil riscul de cancer de piele, și nivelul de vitamina D poate fi afectat de acest bronz. Melanina, pigmentul care colorează pielea atunci când ne bronzăm, reduce răspunsul organismului la expunerea la radiații UV, producând astfel o cantitate din ce în ce mai redusă de vitamina D. Așadar, cu cât ești mai bronzat în urma sesiunilor de la solar, cu atât mai mare e riscul să suferi de lipsa vitaminei D.

Cum recunoști deficitul de vitamina D?

Deficitul de vitamina D se manifestă printr-o serie de semne și simptome care pot fi puse cu ușurință pe seama altor afecțiuni. Însă, dacă ești vigilent, poți suspecta lipsa vitaminei D când observi unele simptome. Iată semnele care trebuie să te pună pe gânduri:

  • Ești mereu obosit, indiferent de activitățile pe care le desfășori pe parcursul zilei.
  • Te îmbolnăvești des, cu ușurință.
  • Ai stări depresive inexplicabile.
  • Îți cade părul.

Dacă medicul îți depistează în urma analizelor deficitul de vitamina D, problema poate fi combătută cu ușurință prin administrarea unor suplimente alimentare. Consumul de alimente care conțin această vitamină în concentrații mari, precum și expunerea moderată și responsabilă la soare vor contribui, de asemenea, la combaterea deficitului de vitamina D.

Ce efecte negative are deficitul de vitamina D?

Deficitul de vitamina D poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății, deoarece această vitamină are un rol esențial în organism, contribuind la multe procese fiziologice. Iată câteva dintre efectele negative povocate de lipsa vitaminei D:

Probleme cu oasele

Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului din intestin. Lipsa acestei vitamine poate duce la o absorbție redusă a calciului, ceea ce poate afecta sănătatea oaselor. La copii, deficitul sever de vitamina D tinde să provoace rahitism, o boală caracterizată prin deformări ale oaselor. La adulți, deficitul de vitamina D contribuie la dezvoltarea osteoporozei, o afecțiune caracterizată prin fragilitatea oaselor și creșterea riscului de fracturi.

Sistem imunitar slăbit

Vitamina D joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar, deci un deficit poate duce la un sistem imunitar care nu mai funcționează cum trebuie și la creșterea susceptibilității la infecții, printre cele mai comune fiind răceala și gripa.

Probleme cardiovasculare

Cercetările sugerează că deficitul de vitamina D poate fi asociat cu un risc crescut de probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și boala coronariană. Vitamina D are un rol important în reglarea proceselor inflamatorii din organism, deci lipsa vitaminei D poate contribui la inflamație cronică, ceea ce, la rândul său, poate contribui la leziuni ale vaselor de sânge și la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. 

Probleme cognitive

Deficitul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de tulburări cognitive, cum ar fi demența și boala Alzheimer. Vitamina D poate avea un efect neuroprotector, protejând celulele creierului împotriva stresului oxidativ și a daunelor neuronale. Deficitul de vitamina D poate face, deci, creierul mai vulnerabil la deteriorare și la apariția tulburărilor cognitive. 

Stare de spirit afectată

Unele studii au corelat deficitul de vitamina D cu  tulburări ale stării de spirit, cum ar fi depresia și anxietatea. Vitamina D poate influența nivelurile de neurotransmițători în creier, cum ar fi serotonina, iar dezechilibrele în neurotransmițători pot contribui la tulburările de dispoziție și cognitive. 

Afecțiuni autoimune

Deficitul de vitamina D poate contribui la dezvoltarea sau la agravarea unor afecțiuni autoimune, cum ar fi scleroza multiplă și poliartrita reumatoidă.

Risc crescut de diabet

Cercetările au arătat că un nivel scăzut de vitamina D poate fi asociat și cu un risc crescut de diabet de tip 2.

Dureri musculare și slăbiciune

Deficitul de vitamina D poate contribui la dureri musculare și slăbiciune musculară.

Cum se poate preveni lipsa vitaminei D?

Cum am discutat, prevenirea lipsei de vitamina D este importantă pentru menținerea sănătății generale. Vitamina D are multe roluri în organism, inclusiv în absorbția calciului și sănătatea oaselor, sistemul imunitar și funcțiile cognitive. Lipsa de vitamina D poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi rahitismul la copii și osteoporoza la adulți.

Iată câteva modalități de prevenire a lipsei de vitamina D:

Expunere la soare

O modalitate naturală de a obține vitamina D este expunerea la soare, cu măsură. Lumina solară conține raze ultraviolete B (UVB) care stimulează producția de vitamina D în piele. Dacă stai la soare cam 15-20 minute pe zi, în funcție de tipul de piele, poți preveni deficitul de vitamina D. Cu toate acestea, asigură-te că te protejezi de arsurile solare folosind cremă de protecție solară dacă stai mai mult la soare.

Alimentație bogată în vitamina D

Include în alimentația ta obișnuită alimente care sunt surse bune de vitamina D, cum ar fi peștele gras (somon, ton, sardine), ouăle, ciupercile și produse lactate fortificate cu vitamina D (lapte, iaurt).

Suplimente alimentare

În cazul în care nu poți obține suficientă vitamina D din sursele alimentare și expunerea la soare, medicul te poate sfătui cu privire la suplimente de vitamina D. Cum pe timp de iarnă avem mai puțin soare sau nu mai ieșim atât de mult din casă, un supliment alimentar luat în sezonul rece poate fi util pentru a preveni lipsa vitaminei D. Este important să discuți cu acesta înainte de a lua orice fel de suplimente alimentare, inclusiv cele de vitamina D, deoarece și excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.

Analize periodice de sânge

Dacă ai factori de risc pentru lipsa vitaminei D, cum ar fi vârsta înaintată sau traiul într-o zonă cu puțină lumină solară ori ai anumite condiții medicale, poți discuta cu medicul de familie despre monitorizarea nivelului de vitamina D din organism. Dacă ai nevoie de suplimentare cu vitamina D, medicul va stabili doza corectă pentru tine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus - Vitamin D Deficiency
https://medlineplus.gov/vitaminddeficiency.html
EJCN - Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide
https://www.nature.com/articles/s41430-020-0558-y
Studiul „Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide”, Eur J Clin Nutr 74, 1498–1513 (2020). https://doi.org/10.1038/s41430-020-0558-y, autori: Amrein, K., Scherkl, M., Hoffmann, M. et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0