5 ingrediente TOXICE din deodorantul tau

Deodorantul si antiperspirantul fac parte, in egala masura, din rutina zilnica a femeilor si a barbatilor. Cu toate ca avem de unde sa alegem un produs potrivit pentru nevoile noastre, rareori facem alegerea in functie de ingredientele care se regasesc pe eticheta produsului intrucat de multe ori cadem in capcana advertisingului si facem o alegere nepotrivita. 

 

Deodorantul si antiperspirantul nu sunt sinonime. Deodorantul functioneaza omorand bacteriile de la nivelul pielii, reducand astfel mirosul. Pe de alta parte, antiperspirantele au un dublu rol, ucigand bacteriile si totodata acoperind porii cu aluminiu pentru a suprima transpiratia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Studiile au dovedit ca persoanele care folosesc antiperspirant au la nivelul pielii comunitati bacteriene alterate, in comparatie cu cele care folosesc deodorant. Substantele chimice din deodorantul sau antiperspirantul folosit reusesc sa penetreze pielea si sa ajunga in sange.

Cum ar putea ingredientele din deodorant si antiperspirant sa iti puna sanatatea in pericol

Alterarea microbiomei din zona axilei nu este singurul lucru care se petrece atunci cand folosim un deodorant sau antiperspirant. Ingredientele din aceste produse sunt, de fapt, ingrijoratoare intrucat reprezinta o amenintare pentru starea noastra de sanatate. Cu toate ca deodorantele sut concepute pentru a avea efect la nivelul pielii, acestea contin substante cimice care trec bariera pielii si ajung in sange – Iata care sunt substantele chimice periculoase din produsele cosmetice!

 

 

Aluminiul – aluminiul este folosit in antiperspirante pentru ca blocheaza glandele sudoripare, reducand cantitatea de transpiratie secretata. Aluminiul nu reduce cantitatea de transpiratie produsa de organism, ci numai pe cea care este secretata prin foliculi. Aluminiul ucide si bacteriile din zona axilei, bacterii care sunt resonsabile de aparitia mirosului neplacut.

Aluminiul este insa un metal care a fost suspectat ani de zile ca afecteaza tesuturile de la nivelul sanilor, stimuland aparitia si cresterea tumorilor. Incă persista îngrijorarea că, dacă pielea absoarbe acești compuși de aluminiu, aceștia pot afecta receptorii de estrogeni ai celulelor mamare.

Cu toate acestea,  Societatea Americana de Cancer afirma ca nu există o legătură clară între cancer și aluminiul din antiperspirante, deoarece:

  • Țesutul cancerului de sân nu pare să aibă mai mult aluminiu decât țesutul normal.
  • Doar o cantitate mică de aluminiu este absorbită (0,0012 la sută) pe baza cercetărilor asupra antiperspiranților care conțin clorhidrat de aluminiu.

Alte cercetări indică faptul că nu există nicio legătură între cancerul de sân și deodorante:

Un studiu din 2002 din 793 de femei fără antecedente de cancer de sân și 813 femei cu cancer de sân nu a arătat o rată crescută a cancerului de sân pentru acele femei care au folosit deodorante și antiperspirante în zona axilelor.
Un studiu la scară mai mică din 2006 a susținut concluziile studiului din 2002.
O revizuire sistematică din 2016 (1)  a concluzionat că nu există nicio legătură între riscul crescut de cancer de sân și antiperspirant, dar studiul a sugerat, de asemenea, că este nevoie puternică de cercetări suplimentare.

Au existat, de asemenea, îngrijorări derivate din cercetări vechi de zeci de ani care au descoperit că creierul pacienților cu Alzheimer avea niveluri ridicate de aluminiu. Acest lucru a sugerat că metalul - poate nu numai din antiperspirante, ci și din alte produse de îngrijire personală și de uz casnic, cum ar fi oale și tigăi - ar putea fi un potențial factor de risc pentru această boală degenerativă. Dar oamenii de știință ignoră acum ideea că aluminiul poate provoca Alzheimer. „Dovezile sunt de proastă calitate, în general vorbind”, a spus Amy Borenstein, profesor de epidemiologie la Universitatea din California, San Diego, care studiază cauzele bolii Alzheimer. „Întregul subiect a fost cam abandonat.”

Parabenii – parabenii sunt folositi intr-o gama larga de produse cosmetice, printre care deodorantele, cremele, lotiunile de plaja si produsele pentru ingrijirea parului. Parabenii sunt asociati cu dereglarile hormonale intrucat, odata ce penetreaza pielea, se comporta precum un hormon estrogen. Studiile facute in ultimii ani au scos la iveala faptul ca parabenii ne pun sanatatea in pericol. Cinci parabeni diferiți au fost complet interziși în UE (izopropilparaben, izobutilparaben, fenilparaben, benzilparaben și pentilparaben), în timp ce alții sunt strict reglementați, deoarece se crede că sunt perturbatori endocrini.

 
 

Ftalatii – de regula, toate produsele cosmetice care au un miros puternic, contin ftalati. Antiperspirantele si deodorantele care miros frumos au un continut ridicat de ftalati.

Ftalatii impiedica hormonii androgeni sa functioneze asa cum ar trebui.  Asadar, acesti compusi sunt toxici pentru organele reproducatoare ale femeii, dar si ale barbatului.

Triclosanul – acest ingredient este folosit in deodorante si antiperspirante pentru efectul sau antibacterian. Oamenii de stiinta suspecteaza ca triclosanul are un efect negativ asupra glandei tiroide, insa nu exista inca dovezi clare care sa certifice acest lucru. Insa compusul antibacterian Triclosan a fost asociat cu numeroase probleme de sănătate umană. Expunerile vin în principal prin absorbție prin piele sau prin mucoasa gurii. Aceste expuneri au dus la dermatită de contact sau iritarea pielii și o creștere a reacțiilor alergice, în special la copii.

Agenția Americana FDA a interzis săpunurile antibacteriene deoarece, a spus, companiile nu au demonstrat că triclosanul este sigur. Interdicția FDA a fost limitată, în parte, din cauza modului în care produsele sunt reglementate. 
Pe baza proprietăților sale farmacologice la receptorul de estrogen și a detectării acestuia în sângele uman, urină și laptele matern, a existat o îngrijorare tot mai mare că triclosanul ar putea avea proprietăți cancerigene. Triclosanul poate fi absorbit prin mucoasa bucală, tractul gastrointestinal și piele.
La 9 septembrie 2016, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a interzis încorporarea triclosanului și a altor 18 substanțe chimice antimicrobiene din produsele cosmetice de ingrijire personala, iar anul următor a împiedicat companiile să utilizeze triclosan în produsele antiseptice de îngrijire a sănătății fără prescripție medicală. Din cauza deciziei FDA, produsele triclosan și triclocarban au fost  eliminate treptat în favoarea unor produse precum clorură de benzalconiu (BAK), clorură de benzetoniu (BEC), cloroxilenol și gluconat de clorhexidină.

 

 

Aromele – parfumurile din deodorante si antiperspirante pot cauza reactii alergice sau iritatii la nivelul pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Adeptii unui stil de viata sanatos renunta complet la produsele cosmetice care contin substante chimice daunatoare. Pentru a renunta la produsele cosmetice daunatoare, poti alege alternative organice. Pe piata exista o sumedenie de produse din care poti alege unul care sa te multumeasca – cel mai important este sa citesti intotdeauna cu atentie eticheta produselor achizitionate. Multe persoane care s-au confruntat cu dermatite de contact in urma folosirii deodorantelor obisbuite sau a celor naturiste, renunta complet la acestea, optand pentru spalarea mai frecventa a axilelor cu apa si sapun delicat, o solutie de asemenea destul de buna pana la urma, mai ales pentru cei care nu transpira excesiv si au recurs si la epilarea de lunga durata a zonei, cu laser sau IPL

Cum combati natural mirosul transpiratiei?

Intr-o zi dupamasa mai libera iti poti realiza propriul deodorant pe care sa il folosesti intr-o perioada mai limitata, este adevarat, decat deodorantul de la magazin, insa poate ca merita efortul, desi nu este garantat si te poate predispune la iritatii. Poti folosi ingrediente cu proprietăți dezinfectante sau antibacteriene, cum ar fi uleiul de cocos și uleiul de arbore de ceai, iar pentru o aroma placuta poti adauga alte uleiuri esențiale precum lavandă, lemn de santal, portocala, mandarina, grepfrut, lamaita  sau bergamotă.

Poti doza cantitatea  ingredientelor  absorbante natural, cum ar fi bicarbonatul de sodiu  sau amidonul de porumb pentru a combate umezeala, in functie de sezon- calduros sau rece, ori de activitatea pe care urmeaza sa o desfasori.
Deodorantele naturale nu vor astupa glandele sudoripare ca antiperspirantele tradiționale, dar nu conțin  aluminiu, ftalati, parabeni sau triclosan.

Nici deodorantele naturale nu sunt  insa lipsite de riscuri, mai ales la persoanele cu teren atopic, predispuse la alergii. Combinația dintre pielea subțire și pliată a subratului, foliculii de păr și mediul umed face ca această zonă a corpului să fie mai susceptibilă la iritații sau la o reacție alergică în comparație cu un  deodorant industrial. Un studiu privind alergiile la parfum a constatat că printre multe dintre produsele parfumate de îngrijire personală testate - cum ar fi deodorante parfumate, loțiuni, șampoane, creme de ras și vopsele de păr - deodorantele au cauzat cele mai multe cazuri de dermatită alergică de contact, o erupție cutanată cauzată de contactul cu un alergen, mai ales cele care conțin linalol și limonen - compuși naturali extrași din anumite plante, precum cojile de citrice, care sunt utilizate în mod obișnuit în deodorantele naturale.

Daca vrei sa optezi pentru un deodorant natural, insa fara miros, poti alege piatra de alaun de la farmacie-  un deodorant natural considerat mai sigur și eficient. Este important de reținut că acesta poate fi natural, dar si fabricat din alaun de potasiu, care insa este un compus chimic diferit de aluminiul găsit în deodorantele convenționale și nu prezintă aceleași potentiale riscuri pentru sănătate. Alaunul are un grad scăzut de antiperspirație și funcționează mai mult ca un deodorant decât un antiperspirant. Spre deosebire de clorohidratul de aluminiu, care  este o moleculă mică și funcționează prin absorbția ionilor de aluminiu de către organism, alaunul este o moleculă stabilă mai mare ce nu poate fi absorbită și funcționează ca agent antibacterian la suprafață.

Nu vă așteptați la aceleași rezultate rapide  ca in cazul deodorantele de la supermarket atunci când treceți la un produs natural. Ar putea dura câteva zile sau săptămâni pentru ca axilele tale să își reechilibreze ecosistemul. Puteți încerca o detoxifiere a axilelor pentru a accelera procesul, dar rețineți că deodorantele naturale nu vor opri transpirația. În schimb, vor actiona pentru a minimiza mirosul atunci când transpiri de la caldura sau efort.

Detoxifierea axilelor

In ceea ce priveste destul de multa vehiculata idee in mediile de socializare a detoxifierii axilelor dupa ce ati utilizat ani de zile deodorante, mai ales pe baza de aluminiu, trebuie retinut ca  nu există dovezi medicale sau științifice în spatele acestei detoxificări. In realitate, acest lucru poate chiar  crea probleme pentru pielea delicată a axilei, cum ar fi o erupție cutanată și iritație. Formula propusa de naturistii care sustin detoxifierea ar fi amestecul unei  linguri de argilă sau carbune activat, o linguriță de oțet de mere și una până la două lingurițe de apă. Se intinde  pe axile și se lasa timp de cinci până la 20 de minute înainte de a vă spăla cu apă caldă. Naturistii recomanda ca puteți repeta acest lucru zilnic până când observați o scădere a mirosului la subrat, desi trebuie stiut ca timp de doua saptamani, mirosul neplacut se poate chiar exacerba in acest interval. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

1. Breast Cancer and Deodorants/Antiperspirants: a Systematic Review, Mohamed Farouk Allam, 2016

@. https://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.020.167

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0