Șamponul fără sulfați – este sau nu mai bun?

În ultimii ani, s-a produs o creștere semnificativă a interesului pentru produsele cosmetice fără sulfat, în special șampoanele. Unii consideră că acestea sunt mai bune decât cele care conțin sulfat. Însă, care este adevărul? Sunt șampoanele fără sulfat cu adevărat mai bune pentru părul nostru? Acestea sunt întrebările pe care le vom explora în acest articol.

Ce sunt sulfații

Pentru a afla dacă șampoanele fără sulfați sunt mai eficiente decât cele care conțin sulfați, ar trebui mai întâi să înțelegem ce sunt sulfații. Sulfații sunt compușii responsabili cu îndepărtarea murdăriei și a uleiurilor din păr și de la suprafața scalpului. Aceștia au abilitatea de a atrage uleiurile și apa, ceea ce înseamnă că îndepărtează în mod eficient murdăria și uleiurile atunci când sunt combinate cu apă. Sulfații sunt responsabili și pentru spuma făcută de șamponul tău. În șampon se folosesc două tipuri principale de sulfați: lauril sulfat de sodiu și lauret sulfat de sodiu. În comparație cu alte ingrediente de curățare din șampon, se spune că sulfații au cele mai profunde efecte de curățare. Aceștia aparțin unei clase de agenți de curățare numiți agenți tensioactivi anionici, care curăță substanțele.

Sulfatul de sodiu lauril este un ingredient comun în multe produse de îngrijire personală, inclusiv în șampoane, deoarece produce o spumă bogată și curăță eficient părul. Întrebarea este: de ce nu ți-ai dori sulfați în șamponul tău având în vedere proprietățile acestora? Ei bine, pentru că își fac treaba exagerat de bine. Mai exact, există preocupări cu privire la faptul că sulfatul de sodiu lauril poate fi prea dur pentru unele tipuri de păr și poate cauza uscăciune și fragilitate a acestuia. Asta înseamnă că sulfații îndepărtează, pe lângă murdărie și sebumul în exces, și uleiurile naturale de la nivelul scalpului de care ai nevoie, precum și umiditatea din firele de păr, lăsând podoaba capilară deshidratată și provocând alergii și iritații la nivelul scalpului. Așadar, șamponul fără sulfați este considerat a fi o alternativă mai blândă cu podoaba ta capilară, care nu îți agresează nici pielea capului, dar nici firele de păr.

Există, de asemenea, speculații potrivit cărora produsele care conțin sulfați ar putea crește riscul de cancer, însă aceste teorii nu au fost confirmate de niciun studiu de specialitate.

Șampoanele fără sulfat elimină sulfatul de sodiu lauril și utilizează alți agenți de curățare, cum ar fi cocamidopropil betaină, disodium cocoamphodiacetate și laureth sulfosuccinate de sodiu. Acești agenți de curățare sunt mai blânzi decât sulfatul de sodiu lauril și sunt mai puțin susceptibili să producă uscăciune sau să deterioreze proteina părului.

Studiile au arătat că șampoanele fără sulfat pot fi mai blânde pentru păr, dar acest lucru depinde și de formula fiecărui produs. Un studiu publicat în Jurnalul Societății Americane de Dermatologie a comparat două șampoane, unul cu sulfat de sodiu lauril și unul fără sulfat. Studiul a concluzionat că șamponul fără sulfat a produs mai puțină iritație a pielii, mai puțină uscăciune a părului și mai puțină deteriorare a cuticulei decât șamponul cu sulfat.

Când ar trebui să folosim șampoane fără sulfați

Potrivit specialiștilor, pentru persoanele care au părul cu tendință de îngrășare și necesită spălare zilnică sau o dată la două zile, șamponul obișnuit, care conține sulfați, este cel mai indicat. Totodată, șamponul cu sulfați este necesar și în cazul persoanelor care folosesc cu regularitate produse de styling precum ceara de păr, gelul sau fixativul întrucât șampoanele fără sulfați nu au capacitatea de a le îndepărta.

 

 

Pe de altă parte, în cazul persoanelor care au părul deshidratat, uscat sau degradat ori îl expun adesea tratamentelor cosmetice precum îndreptarea permanentă, șampoanele fără sulfați sunt recomandate. Acestea au nevoie de un șampon care să le portejeze părul, iar șampoanele cu sulfați îl vor agresa, făcându-i mai mult rău.

Femeile cu părul ondulat, creț sau predispus electrizării ar trebui, de asemenea, să folosească un șampon fără sulfați. Într-o asemenea situație, sulfații ridică cuticula firului de păr, făcându-l mai predispus electrizării. Pe de altă parte, varianta fără sulfați va lăsa părul hidratat astfel încât acesta va putea face față efectului static.

Și în cazul problemelor la nivelul scalpului precum scalpul iritat ori prezența eczemelor este recomandată, mai degrabă, varianta fără sulfați a șamponului.

Ai părul vopsit? Tot șamponul fără sulfați este mai potrivit și pentru tine, asta pentru că părul vopsit este mai deshidratat decât de obicei iar un șampon obișnuit ar contribui la deshidratarea sa. Mai mult decât atât, șampoanele fără sulfați sunt mai blânde, ceea ce înseamnă că vor decolora într-o măsură mai mică nuanța părului tău.

Dacă ai apelat la un tratament cu keratină pentru îndreptarea părului ar trebui să folosești numai șampoane fără sulfați. Sulfații îndepărtează substanțele chimice folosite în timpul tratamentului, ceea ce înseamnă că după câteva spălări părul își va pierde noua textură și nu va mai fi perfect drept.

Sulfații nu prezintă neapărat riscuri pentru sănătate pentru toți utilizatorii. Cu toate acestea, dacă ai o sensibilitate la sulfați sau dacă părul tău este uscat, fin sau deteriorat, ar fi mai bine să alegi un alt tip de șampon. 

Alte sfaturi pentru îngrijirea părului

Există și alte lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să îți păstrezi părul în cea mai bună stare. Ia în considerare urmarea acestor sfaturi alături de utilizarea șamponului fără sulfați:

  • Spală-ți părul doar atunci când este nevoie. Părul gras are nevoie să fie curățat cel mai des. Părul uscat poate avea nevoie să fie spălat doar de câteva ori pe săptămână; șamponarea mai frecventă ar putea îndepărta uleiurile naturale din părul tău și l-ar putea face și mai uscat și cu aspect mai tern.
  • Asigură-te că șamponul este adaptat tipului tău de păr. Aceasta include șampoane mai cremoase pentru părul uscat și creț, produse de îngrijire a culorii pentru părul vopsit și multe altele.
  • Nu uita să folosești un balsam. Șamponarea părului îndepărtează excesul de ulei și murdărie, dar poate scăpa și de uleiurile naturale. Întotdeauna trebuie să continui procesul cu un balsam, cu excepția cazului în care ai un produs combinat 2 în 1. Concentrează-te pe folosirea balsamului doar pe vârfurile și jumătatea inferioară a șuvițelor tale.
  • Folosește cu moderație instrumentele încălzite pe părul tău. Folosirea zilnică a unui uscător de păr, a unui ondulator sau a unei plăci de păr, îți va deteriora în cele din urmă șuvițele. Încearcă să le folosești o dată la două zile, dacă trebuie, și nu uita să folosești și produse de protecție a părului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“TIPS FOR HEALTHY HAIR” - https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair/healthy-hair-tips 
“6 ROSACEA SKIN CARE TIPS DERMATOLOGISTS GIVE THEIR PATIENTS” - https://www.aad.org/public/diseases/rosacea/triggers/tips
“Hair Cosmetics: An Overview”, autor: Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/
“Human and Environmental Toxicity of Sodium Lauryl Sulfate (SLS): Evidence for Safe Use in Household Cleaning Products”, autori: Cara A. M. Bondi, Julia L. Marks, Lauren B. Wroblewski, Heidi S. Raatikainen, Shannon R. Lenox, and Kay E. Gebhardt - https://journals.sagepub.com/doi/10.4137/EHI.S31765 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0