Retete traditionale de Craciun: piftia de porc si de curcan

Toată lumea caută rețete de Crăciun în aceste zile, deci suntem aici pentru tine cu câteva propuneri. Piftia de porc este un preparat nelipsit de la masa de Crăciun sau de revelion. Rețetele de piftie de porc diferă de la o zonă a țării la alta, fiecare gospodină are propriile secrete în pregătirea acesteia, însă noi îți propunem o rețetă generală, în cazul în care nu ai mai făcut piftie până acum. De asemenea, îți mai aducem și o rețetă de piftie de curcan, dacă nu consumi porc sau vrei ca preparatul să fie ceva mai ușor, ba chiar și o piftie vegană. În plus, vorbim despre ce beneficii pentru sănătate are piftia, având în vedere că este o sursă bună de colagen.

În general, piftia de porc, sau răcitura, cum i se spune în anumite zone, se face din picioare și urechi de porc și mirodenii pentru gust, dar mai întâlnim pe mesele românilor și piftie de curcan sau de pui ori chiar de vițel. Să vedem câteva rețete în cele ce urmează, dar să trecem în revistă și ce beneficii are piftia, care, cum spuneam, este o sursă bună de colagen.

Recomandările Experților DOC

Rețete de Crăciun: Piftia de porc

Piftia de porc este o mâncare tradițională în bucătăria românească și este realizată în principal din carne și oase de porc, care sunt fierte pentru a extrage gelatina naturală și a obține acea consistență gelatinoasă. Acest preparat este apreciat pentru textura sa particulară și pentru gustul bogat obținut din fiertul îndelungat al ingredientelor. Iată cum se pregătește tradițional piftia de porc!

Ingrediente

500 g de carne de porc - pulpa superioară
500 g de picioare de porc
1 kg de cap de porc
2 morcovi mari
1 rădăcină de păstârnac
1 ceapă
1 lingură de sare și 1 linguriță de piper boabe
1 lingură de oțet
1 căpățână mică de usturoi, care se pisează
pentru decor: albușul de la două ouă fierte tari
la nevoie, două foi de gelatină

Mod de preparare

Se pârlesc la flacăra de la aragaz picioarele și capul de porc, apoi vor fi rase cu lama cuțitului, frecate bine cu mălai și spălate cu apă caldă.

Rasolul de porc și urechile curățate bine se pun într-un vas mare cu apă și sare la fiert la foc mic. După ce scoți spuma de câte ori este nevoie, se pun oțetul și zarzavatul și se continuă fierberea la foc mic până se desprinde carnea de pe oase. Apoi, dezosezi carnea, o tai și faci câteva decoruri din albușul de ou și morcovul fiert pe care le pui în castronele.

Strecori supa în alt vas, pui usturoiul pisat și verifici dacă se coagulează introducând o lingură de zeamă în frigider pentru 15‑20 minute. Dacă ți se pare că nu este suficient de coagulată adaugi două foi de gelatină, deși, în principiu, ar trebui să nu ai nevoie de aceasta. Apoi, umpli castroanele cu zeama și le pui la frigider sau în cămară, dacă este rece. Piftia de porc se poate consuma începând cu a doua zi.

Rețete de Crăciun: Piftia de curcan

Carnea de curcan este o alternativă mai slabă la carnea de porc, deoarece are mai puține grăsimi saturate. Dacă vrei să reduci aportul de grăsimi alimentație sau ești la dietă în perioada sărbătorilor, piftia de curcan poate fi o opțiune mai bună pentru tine. Piftia de curcan poate oferi aceleași beneficii ale gelatinei și ale aportului de proteine, dar cu o aromă mai subtilă. 

Ingrediente

1 curcan de aproximativ 2 kg
2 cepe mari, tăiate în patru
3 morcovi, curățați și tăiați în bucăți mari
3 foi de dafin
10 boabe de piper negru
10 căței de usturoi, zdrobiți
Sare după gust
Oțet după gust (opțional)
Gelatină (conform instrucțiunilor de pe ambalaj)

Mod de preparare

Pune curcanul într-o oală mare și acoperă-l cu apă rece, adăugând sare după gust. Dai oala la foc mare pentru a începe să fiarbă, iar apoi reduci flacăra și lași să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore sau până când curcanul este fraged. Iei spuma până când vezi că nu se mai formează. În ultimele 30 de minute pui la fiert și ceapa, morcovii, foile de dafin, piperul și usturoiul.

După ce curcanul este gătit, strecoară supa pentru a elimina bucățile solide și dezosează curcanul, taindu-l în bucăți mai mici. Într-un bol separat, prepară gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj și adaug-o în supa de curcan, amestecând bine. Poți adăuga și puțin oțet, dacă dorești.

Apoi, pune bucăți din carnea de curcan în câteva castroane, alături de bucăți de morcov fiert și de ceapă. Toarnă supa cu gelatină peste carne și legume, asigurându-te că toate bucățile de carne sunt bine acoperite. Dă piftia de curcan la rece pentru măcar 10 ore.

Rețete de Crăciun: Piftie vegană

Ingrediente

2 litri de supă clară de legume 
1 cană de apă
1 cană de vin alb 
1 rădăcină de pătrunjel și câteva frunze
1 ceapă mare, tăiată în sferturi
4 căței de usturoi, zdrobiți
Sare și piper după gust
1 cană de ciuperci, tăiate în bucăți
1 cană de morcovi, tăiați în rondele subțiri
1 cană de apă rece
60 g de agar-agar (un agent de gelifiere vegetal)

Mod de preparare

Pune supa clară de legume, apa, vinul alb, rădăcina de pătrunjel, ceapa, sarea și piper după gust într-o oală mare. După ce începe să fiarbă, mai lasă amestecul aproximativ 15-20 de minute la foc mediu spre mic. Adaugă ciupercile și morcovii în supa fierbinte și continuă să mai fierbi cam 15 minute sau până când legumele sunt fragede. La final pui usturoiul pisat, mai dai un clocot-două și oprești focul.

În alt vas, amestecă agar-agarul cu 1 cană de apă rece și lasă-l să se umfle timp de 5 minute, apoi pune-l în supa fierbinte și amestecă bine. Asigură-te că agar-agarul este complet dizolvat, apoi toarnă amestecul în castroane pentru piftie, pe fundul cărora ai pus câteva frunze de pătrunjel. Lasă să se răcească la temperatura camerei și apoi pune la frigider pentru a se solidifica complet (cel mai bine peste noapte). Pentru servire, răstorni piftiile pe un platou, cu pătrunjelul în sus. E de menționat că dacă nu vrei să pui anumite legume, de exemplu, rădăcina de pătrunjel, le poți înlocui cu altceva pe gustul tău (țelină, mazăre etc.).

Piftia, sursă bună de colagen

Piftia poate oferi anumite beneficii pentru sănătate datorită ingredientelor folosite la prepararea ei. Iată câteva posibile beneficii:

Conține colagen

Piftia obținută din carne și oase conține colagen, o proteină esențială pentru sănătatea pielii, a articulațiilor și a altor țesuturi conjunctive. Colagenul contribuie la menținerea elasticității pielii și poate ajuta la susținerea sănătății articulațiilor. Datorită conținutului său de colagen și substanțelor gelatinoase, piftia poate fi recomandată inclusiv în dietele post-operatorii sau pentru persoanele care se recuperează după traume sau intervenții chirurgicale.

Sprijină digestia

Gelatina obținută din piftie poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive. Gelatina conține aminoacizi care susțin mucoasa intestinală și contribuie la tratarea unor probleme digestive, precum sindromul de intestin permeabil.

Este o sursă de minerale

Supa de bază utilizată în piftie poate furniza minerale esențiale precum fier, zinc și calciu. Aceste minerale sunt importante pentru buna funcționare a sistemului imunitar, formarea oaselor și alte procese fiziologice.

Contribuie la rehidratare

Piftia este, în principal, un lichid care s-a transformat în gelatină și poate contribui, deci, la hidratarea organismului.

Cu toate acestea, este important să ții cont și de conținutul de grăsimi și sare din piftie, mai ales dacă există preocupări legate de sănătatea cardiovasculară. Consumul moderat și echilibrat de piftie este recomandat pentru a beneficia de aceste posibile avantaje pentru sănătate. 

De ce este important colagenul?

  • Colagenul este o proteină esențială în organism și joacă un rol crucial în menținerea sănătății și funcționării multiplelor țesuturi din corp. Iată câteva dintre principalele motive pentru care colagenul este important:
  • Colagenul constituie o parte semnificativă a pielii, oferindu-i rezistență, elasticitate și hidratare. Scăderea nivelului de colagen odată cu înaintarea în vârstă poate duce la apariția ridurilor, pierderea elasticității și deshidratarea pielii.
  • Colagenul se găsește în cartilajul articular, acoperind capetele oaselor și facilitând mișcarea articulațiilor. Consumul de colagen poate ajuta la menținerea sănătății articulațiilor și la reducerea riscului de afecțiuni articulare precum osteoartrita.
  • Colagenul contribuie la structura oaselor și la rezistența acestora. Un aport adecvat de colagen poate contribui la menținerea densității osoase și la prevenirea afecțiunilor precum osteoporoza.
  • Colagenul este esențial pentru structura și funcționarea mușchilor. Ajută la susținerea țesuturilor musculare și poate contribui la prevenirea pierderii masei musculare.
  • Colagenul este prezent și în structura părului și a unghiilor, ajutând la menținerea sănătății acestora și la prevenirea problemelor precum fragilitatea sau despicarea.
  • Colagenul este prezent în peretele tractului digestiv și poate ajuta la întărirea mucoasei intestinale. Acest aspect este important pentru menținerea sănătății sistemului digestiv și poate juca un rol în prevenirea sindromului de intestin permeabil.
  • Colagenul contribuie la procesul de vindecare a rănilor prin susținerea formării țesutului de vindecare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinc - Collagen
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen
Britannica - Aspic
https://www.britannica.com/topic/aspic
Recipes from Europe - Aspic Recipe (Meat Jelly)
https://www.recipesfromeurope.com/aspic-recipe/

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0