Remedii picioare umflate din cauza caldurii

Neplăcerea numită „picioare umflate” poate să apară mai ales când temperaturile arătate de termometre sunt mai crescute. Multe persoane caută remedii și tratament pentru picioare umflate, așa că în articol vom discuta despre această problemă des întâlnită.

Temperaturile foarte ridicate, specifice sezonului cald, cresc riscul de retenție de apă în țesuturi. Din cauza efectelor gravitației, retenția de apă este mai vizibilă în zona picioarelor, care se umflă. Dacă ești în căutare de remedii pentru picioare umflate, citește mai departe!

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Picioare umflate: din ce cauză apare această problemă?

Expunerea la temperaturi ridicate determină dilatarea vaselor de sânge. Totodată, un sistem cardiovascular supraîncălzit poate întâmpina dificultăți în a aduce înapoi sângele la inimă din zona extremităților, situație care se regăsește și la nivelul sistemului de drenare limfatică. 

Drept urmare, un exces de fluide se acumulează în zona picioarelor și a extremităților, în general, vizibile la nivelul pleoapelor sau degetelor de la mâini. Excesul de fluide poate face pielea să se întindă excesiv și să devină turgescentă. Un alt semn care indică prezența edemului este urma rămasă după ce apeși preț de câteva secunde cu degetul pe zona umflată. Potrivit specialiștilor, edemul apare atunci când organismul nu este aclimatizat la mediul foarte călduros.

Factori de risc umflare picioare la căldură

Cu toții suntem predispuși să avem picioare umflate atunci când ne expunem la căldură, însă femeile însărcinate și persoanele supraponderale prezintă risc crescut, dar și pacienții care suferă de anumite afecțiuni renale sau cardiovasculare pot fi mai afectați de expunerea la caniculă.

De asemenea, persoanele care desfășoară activități profesionale sau recreative afară au adesea această problemă în timpul verii, din cauza expunerii îndelungate la temperaturi crescute și la umiditate. 

În alte circumstanțe, constatăm cu surprindere edemul dureros al membrelor inferioare atunci când suntem în postura de turiști în perioada vacanței de vară și desfășurăm activități mai intense, la temperaturi crescute. Lipsa hidratării, precum și expunerea la efort fizic, imediat după un zbor, de exemplu, sporesc riscul dezvoltării edemului la foarte multe persoane.

Când e cazul să apelezi la medic?

Umflarea picioarelor din cauza căldurii nu reprezintă o problemă serioasă și poate fi prevenită sau tratată cu ușurință. Dacă, însă, apare edemul fără motive evidente, pielea își schimbă culoarea sau apar durerile, apelează de urgență la ajutor de specialitate pentru că acest simptom poate ascunde probleme mai grave.

Remedii picioare umflate de la căldură

Ca tratament pentru picioare umflate, poți să apelezi la remedii naturale, cum ar fi mișcarea, masajul sau îmbăierea cu sare Epsom.

Redu consumul de sare

Sarea favorizează retenția de apă în țesuturi așa că ar trebui să reduci consumul de sare dacă ai deja predispoziție pentru picioare umflate de la căldură.

Acordă atenție mișcării

Exercițiile fizice regulate sunt un excelent tratament pentru picioare umflate, deoarece stimulează circulația sangvină în zona picioarelor și împiedică reținerea de apă în țesuturi. Înotul este o activitate fizică ideală pentru stimularea circulației sangvine fără punerea unei presiuni mai mari pe picioare. Și alte activități fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos sau pe bicicletă, pot îmbunătăți circulația sângelui și ajută la prevenirea umflării picioarelor.

Ridică-ți picioarele

O altă metodă eficientă pentru dezumflarea picioarelor constă în ridicarea acestora. Spre exemplu, atunci când dormi, ar trebui să îți pui gleznele pe o pernă, ca să fie mai sus decât capul. Astfel, excesul de fluide acumulat în jurul gleznelor va fi împrăștiat.

Poartă ciorapi de compresie

Acestea reduc umflarea picioarelor, mai ales dacă trebuie să stai multe ore pe scaun. Întrucât forțează fluidele în exces, dar și sângele, să plece din zona picioarelor, șosetele de compresie previn umflarea gleznelor. Găsești asemenea șosete în magazinele care comercializează articole sportive.

Masarea picioarelor

Un alt tratament pentru picioare umflate este masajul. Prin masare, circulația sangvină este stimulată și picioarele se dezumflă treptat.

Înmoaie-ți picioarele în apă cu sare Epsom

Ca remedii pentru picioare umflate, și băile cu sare pot fi o soluție. Sarea de baie relaxează mușchii, dar accelerează și dezumflarea picioarelor. Așadar, după o zi lungă petrecută în căldură, înmoaie-ți picioarele într-un lighean cu apă rece și sare Epsom și vei vedea rezultatele destul de repede.

Evită băile fierbinți

Evită să stai într-un mediu exagerat de cald sau să faci băi fierbinți, deoarece căldura poate favoriza umflarea picioarelor.

Picioare umflate din cauza căldurii: modalități de prevenire

  • Dacă ai probleme cu umflarea picioarelor de la căldură, evită să petreci mult timp afară în zilele caniculare. 
  • Hidratează-te corespunzător, mai ales pe timpul verii, și evită statul în picioare continuu. 
  • Atunci când călătorești cu mașina sau cu avionul și trebuie să petreci multe ore stând pe scaun, ia pauze frecvente, în timpul cărora să-ți miști picioarele.

Alte cauze pentru picioare umflate

Picioarele umflate pot ascunde uneori boli grave, așa că e important să mergi la medic dacă te confrunți cu această problemă.

Insuficiența venoasă

În cazul în care venele picioarelor nu funcționează corect, sângele poate avea dificultăți în a se întoarce la inimă și poate duce la acumularea de lichide în picioare. Acest lucru poate fi rezultatul insuficienței venoase cronice sau a altor afecțiuni venoase, cum ar fi tromboza venoasă profundă. 

Obiectivele tratamentului includ ameliorarea simptomelor, încetinirea progresiei bolii și prevenirea complicațiilor. Tratamentul implică modificări ale stilului de viață (exerciții fizice regulate, evitarea statului prelungit în picioare sau pe scaun, pierderea în greutate în cazul în care este necesar), compresie (utilizarea ciorapilor compresivi sau a bandajelor elastice pentru a ajuta la comprimarea venelelor și a îmbunătăți circulația venoasă), ridicarea picioarelor la un nivel mai înalt decât inima, în poziția întins, pentru a ajuta la drenarea lichidelor și la reducerea umflăturii și administrarea unor medicamente flebotonice, cum ar fi hesperidina și diosmina, respectiv a anticoagulantelor pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în venele afectate.

Tromboza venoasă profundă

Aceasta este o afecțiune în care se formează cheaguri de sânge în venele profunde ale picioarelor. Aceste cheaguri pot duce nu doar la picioare umflate, ci și la durere și alte complicații grave.

Tratamentul trombozei venoase profunde este esențial pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi embolia pulmonară. Anticoagulantele sunt prescrise pentru a împiedica formarea și creșterea cheagurilor de sânge și pentru a preveni recurența acestora, iar folosirea ciorapilor compresivi poate ajuta la reducerea umflăturii și a durerii. În unele cazuri, poate fi necesară tromboliza, o procedură în care un medicament este administrat direct în cheagul de sânge pentru a-l dizolva. În cazuri rare și severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a elimina cheagul de sânge.

Probleme circulatorii

Tulburările circulatorii, cum ar fi arteriopatia periferică sau insuficiența cardiacă congestivă, pot cauza retenție de lichide și umflarea picioarelor. Fumatul este un factor de risc major pentru arteriopatia periferică, așa că renunțarea la fumat este esențială pentru a îmbunătăți circulația sangvină. Ajungerea la o greutate sănătoasă poate reduce stresul asupra sistemului vascular și poate îmbunătăți circulația sângelui. 

Medicamente antiplachetare, cum ar fi aspirina sau clopidogrelul, pot fi prescrise pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în artere. Medicamentele vasodilatatoare, cum ar fi cilostazolul, pot fi utilizate pentru a îmbunătăți fluxul sangvin și pentru a ameliora simptomele bolii.

Insuficiența renală

Și problemele renale pot duce la acumularea de lichide în corp, inclusiv în picioare. Dacă insuficiența renală este rezultatul unei afecțiuni specifice, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, tratamentul se va concentra pe gestionarea și controlul acestei afecțiuni pentru a încetini progresia bolii renale.

În funcție de stadiul bolii și simptomele individuale, pot fi prescrise medicamente pentru a controla hipertensiunea arterială, anemia, nivelurile ridicate de potasiu sau alte complicații asociate cu insuficiența renală, iar în cazurile severe, se apelează la dializă.

Hipotiroidismul

O glandă tiroidă subactivă poate afecta metabolismul și poate contribui la retenția de lichide și umflarea picioarelor. Tratamentul principal pentru hipotiroidism implică administrarea de hormoni tiroidieni sintetici, cum este levotiroxina, pentru a compensa deficiența hormonală. Levotiroxina suplinește hormonii tiroidieni deficienți și restabilește nivelurile normale în organism.

Medicamente

Unele medicamente pot provoca umflarea picioarelor ca efect secundar. Anumite medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, cum ar fi blocantele de canale de calciu și inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), pot determina retenție de lichide și umflarea picioarelor. Administrarea pe termen lung a corticosteroizilor, cum ar fi prednisonul, poate cauza retenție de apă și umflarea picioarelor. Și anumite medicamente pentru diabet, cum ar fi unele tipuri de sulfoniluree, pot determina umflarea picioarelor ca reacție adversă, ba chiar și des folositul antiinflamator nesteroidian ibuprofen poate avea acest efect.

Leziunile

Traumatismele, cum ar fi entorsele sau fracturile, pot duce la umflarea picioarelor din cauza inflamației și a acumulării de lichide în zona afectată.

Sarcina

În timpul sarcinii, modificările hormonale și presiunea crescută asupra venelor pot duce la retenție de lichide și picioare umflate.

Dacă umflarea picioarelor persistă sau este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, este important să consulți un medic pentru a evalua cauza și a primi un tratament adecvat. Medicul poate recomanda teste suplimentare și tratament specific, în funcție de cauza subiacentă a umflării picioarelor. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Swollen ankles, feet and legs (oedema)
https://www.nhs.uk/conditions/oedema/
Cleveland Clinic - 5 Reasons Your Legs May Be Swollen and What To Do About It
https://health.clevelandclinic.org/when-is-leg-swelling-a-sign-of-something-serious/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0