Ce poti face ca sa nu te mai confrunti cu sentimentul de vinovatie

Este cel putin curios cu ce viteza supersonica alergam spre vinovatie, o imbratisam, o strangem tandru la piept si nu-i mai dam drumul nici sub amenintarea unui pistol la tampla.

Am intarziat, am lasat usa deschisa, am pierdut portofelul, m-am certat cu mama, m-am despartit de iubit, m-am enervat, m-am imbolnavit… pentru toate astea avem deja un raspuns, scurt si cuprinzator: sunt vinovat. Oare de unde vine nevoia asta viscerala de a imparti lucrurile in vinovate si nevinovate? Asa-zisii intelepti ai zilelor noastre spun cu un oftat: Este vina amandurora! Mai sa fie! Adica nu se poate sa nu fie vina nimanui?

 

 

E o vina sa nu intelegi intocmai ce-i cu tine, ce vrei, incotro de indrepti? Un cuplu trecut usor de 30 de ani discuta aprig si inlacrimat despre despartire. Ea zice, tu nu m-ai ascultat niciodata, tie nu ti-a pasat…. etc… El usor agasat, obosit chiar plictisit ii va reprosa tot ce-i trece prin minte in secunda aia, nu pentru ca ar crede neaparat toate acele lucruri, dar trebuie stabilit odata pentru totdeauna a cui e vina, nu? Vina - bat-o vina! – mai are un neajuns, pare sa raspunda exhaustiv la orice intrebare ulterioara. Daca ceva sau cineva este vinovat, atunci ce rost mai au intrebarile?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vii acasa dupa o zi lunga si gasesti dezastru in camera de zi, te uiti roata si vezi copiii zacand in diverse pozitii, care mai de care mai relaxate si relaxante, ocupati pana peste cap cu netul, internetul si televizorul… Mai, cine a lasat astea aruncate pe jos? Sar in sus toti trei: E vina mea, e vina mea! Intre rasu-plansu', incerci zadarnic sa le raspunzi ca nu cauti un vinovat, ci astepti, aparent de-o vesnicie, sa invete ceva simplu: puneti lucrurile la loc! Ca e inutil de stabilit o vina atata vreme cat lipseste intrebarea: oare ce ma face sa actionez asa?

 

 

 
 

Asadar, in loc sa ne dam cu capul de pereti strigand in van „E vina mea, e doar vina mea!”, mai bine ne turnam un pahar (mic!) de vin rosu, ne asezam frumos intr-un fotoliu si ne punem intrebari mai lucrative, despre noi insine, despre ce ne-ar placea sa traim si mai ales cum. Ati incercat vreodata sa va imbratisati singuri, cu drag? Sa va spuneti incetisor, tocmai atunci cand este cel mai greu, „Lasa ca o sa treaca, o sa fie bine, o sa vezi”.

Exista si alte strategii sau idei care te ajuta sa faci fata sentimentului de vinovatie, cea mai nastrusnica creatie umana.

Aminteste-ti ca perfectiunea nu mai exista

Nimeni nu e perfect, nici macar prietenii nostri sau membrii familiei noastre, care par sa duca vieti perfecte, lipsite de sentimentul de vinovatie. Faptul ca tanjim dupa perfectiune, indiferent de sectorul vietii noastre, este o cale directa spre esec, pentru ca perfectiunea nu poate fi niciodata atinsa. Aminteste-ti ca noi toti facem greseli si ca important este sa realizezi greselile pe care le faci si sa accepti ca esti si tu un simplu om.

Invata din propriul comportament

Scopul vinovatiei nu este sa te faca sa te simti prost in legatura cu tine, doar de dragul de a te simti prost. Sentimentul de vinovatie este sa incerci sa iti atragi tie atentia, astfel incat sa poti invata ceva din respectiva experienta.

Daca invatam din comportamentul nostru, vom avea sanse mai mici sa repetam din nou acea greseala, in viitor. Daca ai spus, in mod accidental, un lucru jignitor altei persoane, vina ta iti spune ca: ar trebui sa iti ceri iertare fata de acea persoana si sa te gandesti ceva mai mult inainte de a vorbi.

Accepta ca ai facut ceva gresit si mergi mai departe

Daca stii ca ai facut un lucru gresit ori ca ai ranit pe cineva, va trebui sa accepti ca nu poti schimba trecutul. Din fericire, poti face anumite modificari in comportamentul tau, daca si cand este indicat sa faci asta.

Asa ca incearca acest exercitiu: accepta ca ai gresit, cere-ti iertare sau revanseaza-te pentru comportamentul neadecvat, intr-o maniera potrivita, iar apoi mergi mai departe, lasa trecutul in urma. Cu cat te concentrezi mai mult sa crezi ca puteai face mai mult, acel lucru va continua sa te deranjeze si iti va afecta relatiile cu ceilalti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0