Metode dovedite stiintific care te ajuta sa treci peste o despartire

Despărțirile sunt dureroase, indiferent de motivele pentru care decizia separării a fost luată. În funcție de personalitatea fiecăruia, se poate trece peste o despărțire în câteva luni sau chiar în ani întregi. Pentru a grăbi vindecarea inimii frânte, poți să încerci câteva metode care s-au dovedit eficiente pentru alte persoane.

Despărțirea de o persoană dragă activează acea zonă a creierului care procesează plăcerea, deci pierderea unei relații te poate arunca într-o situație în care este greu să funcționezi. Durerea emoțională a unei despărțiri și durerea fizică au ceva în comun – ambele activează aceeași parte a creierului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despărțirea te afectează nu doar psihic, ci și fizic

Creierul uman iubește să fie îndrăgostit, deoarece atunci eliberează hormonii fericirii, dopamina și oxitocina. Dar când persoana iubită dispare, aprovizionarea cu acești hormoni dispare, iar creierul eliberează hormoni de stres, cum ar fi cortizolul și epinefrina. În doze mici, hormonii stresului sunt utili, pentru că ne ajută să răspundem eficient la amenințări. Dar în perioadele de suferință pe termen lung, cum ar fi în cazul unei inimi frânte, aceștia se acumulează și provoacă daune.

Prea mult cortizol în creier trimite sânge către principalele grupe musculare; dar, pentru că nu e nevoie de un răspuns fizic, mușchii nu au posibilitatea de a consuma energia, și provoacă dureri de cap, gât înțepenit și o senzație de strângere în zona pieptului. De asemenea, pentru a se asigura că mușchii au suficient sânge, cortizolul deviază sângele din sistemul digestiv, ceea ce poate provoca crampe, diaree sau pierderea poftei de mâncare. 

În plus, pentru că există o eliberare constantă de cortizol asociată cu despărțirea, acest lucru poate cauza probleme de somn și poate interfera cu capacitatea persoanei de a emite judecăți sănătoase.

Cum îți revii după o despărțire?

Oamenii de știință au monitorizat și analizat comportamentul persoanelor după o despărțire și au descoperit că există câteva moduri prin care poți trece mai repede peste un asemenea moment dureros.

Fă-ți un playlist cu melodii triste

Potrivit studiilor efectuate de o echipă de cercetători de la Universitatea Durham din Marea Britanie, ascultatul melodiilor triste imediat după o despărțire accelerează procesul de vindecare a inimii frânte. Așadar, fă-ți un playlist încărcat de melodii deprimante, care vor scoate la suprafață cele mai dureroase trăiri, dar care totodată te vor elibera treptat de suferință.

Fă-ți un jurnal

Alte studii au arătat că scrierea experiențelor traumatice are efecte terapeutice asupra celui care scrie, întrucât îl ajută să perceapă totul ca pe o poveste cu început, sfârșit, dar și cu o lecție de viață. Așadar, cumpără-ți un caiet sau o agendă și scrie tot ce îți trece prin minte, de la cap la coadă, cât de detaliat poți - sau pur și simplu scrie într-un fișier în calculator.

Ține o perioadă de doliu

O perioadă de doliu te va ajuta să accepți ceea ce ți se întâmplă pentru a putea merge mai departe. Experții în relații susțin că dezabaterea subiectului cu prietenii și familia ajută persoana aflată în suferință să se vindece. Aceștia mai spun că avem nevoie de o perioadă de cel puțin 11 săptămâni pentru a putea trece peste despărțire, așa că ai grijă să nu prelungești perioada la infinit. 

E important să plângi, să te doară, dar apoi e nevoie să accepți realitatea și să mergi mai departe. În cazul în care nu reușești să revii la o viață normală, găsește un terapeut cu care să stai de vorbă. Câteva ședințe te pot face să percepi mai corect realitatea fostei relații și să te ajute să mergi mai departe.

Dacă, însă, pretinzi că nu s-a întâmplat nimic, că nu ai fost afectat și refuzi să îți accepți suferința, vei întâmpina mari probleme în a depăși momentul. Pe termen scurt vei avea senzația că te simți bine și că totul e în regulă, însă pe termen lung această strategie va avea efect de bumerang asupra ta.

Stai departe de rețelele sociale

În zilele noastre, pare că totul se întâmplă pe rețelele de socializare, iar tentația de a-ți urmări fostul partener pe internet este extrem de mare. Pe cât de mare este tentația, pe atât de mare e răul pe care ți-l faci procedând astfel. Cercetătorii de la Universitatea Brunel din Londra susțin că spionarea foștilor iubiți pe Facebook întârzie vindecarea după o despărțire. Așadar, ideal ar fi să nu îți mai urmărești foștii parteneri pe rețelele sociale și să încerci să te detașezi. Dacă ați rămas prieteni pe aceste rețele, dă-i pur și simplu unfollow și evită să îi studiezi profilul.

Șterge partenerul din memorie făcând curățenie în casă

Pentru a trece peste despărțirea de persoana cu care ai fost într-o relație de cuplu, ideal ar fi să nu o mai vezi peste tot. Așadar, îmbracă-te în haine confortabile, pune-ți muzică în surdină și apucă-te de curățenie. Pe cât posibil, aruncă orice consideri că îți amintește de fostul partener, începând de la ramele cu fotografii cu voi doi și până la decorațiunile sau piesele de mobilier cumpărate de el sau la recomandarea sa. 

Dacă e vorba de o relație care a durat ani la rând și aveți împreună multe amintiri, strânge totul într-o cutie sau mai multe și pune-le în debara sau într-o zonă a casei unde să nu le mai vezi.

Dacă este vorba despre piese de valoare, scoate-le la vânzare sau donează-le cuiva care știi că ar avea nevoie de ele. Astfel, vei avea și un motiv de bucurie pentru că ai ajutat pe cineva. Dacă bugetul îți permite, poți chiar să redecorezi sau să reamenajezi locuința, pentru ca noul spațiu să fie în ton cu noul început pe plan sentimental.

Răsfață-te

Profită de timpul liber pe care îl ai ca persoană singură și răsfață-te acordând mai multă atenție hobby-urilor tale, fie că este vorba despre grădinărit, citit, călătorii sau ieșit în club. Petrece mai mult timp făcând lucruri care îți plac ție și bucură-te că ai șansa de a le face fără rezerve înainte de a intra într-o nouă relație.

Ocupă-te de educația ta

Poate că ți-ai dorit să faci un curs de gătit ori de tâmplărie sau ai vrut să înveți să dansezi, dar nu ți-ai găsit niciodată timp pentru visele tale? Acum, că despărțirea de partener ți-a lăsat mai mult timp pentru tine, profită și ocupă-te de tine cu adevărat. Poate sunt și alte aspecte asupra cărora voiai să lucrezi la tine, dar le-ai lăsat deoparte, așa că e un moment bun să le revizuiești.

Acceptă că oamenii se schimbă

Uneori, despărțirea poate fi complet neașteptată pentru unul dintre parteneri, care avea impresia că lucrurile merg bine în cuplu. Alteori, despărțirea poate să nu vină ca un șoc total, deoarece amândoi știau că relația nu mai funcționează de ceva vreme, că există divergențe sau incompatibilități majore. Chiar și așa, durerea își va face apariția, atât din cauza sentimentelor bune care există încă, precum și din cauza obișnuinței de a avea acea persoană alături. 

Când intrăm într-o relație care ne satisface, cu toții ne dorim ca aceasta să dureze, dar e important să acceptăm că acest lucru poate să nu fie valabil. Și dacă iubim pe cineva cu cea mai mare sinceritate și dacă ne simțim iubiți în același fel, acest lucru nu înseamnă că, în timp, lucrurile nu se vor schimba. Și dacă o pereche are viziuni comune pentru viitor, nu înseamnă că la un moment dat amândoi își vor mai dori aceleași lucruri.

Oamenii evoluează și adevărul este că două persoane care formează un cuplu pot evolua diferit. Iar dacă nu sunt atente la schimbările care se petrec în ei, pot începe să meargă fără să-și dea seama pe drumuri diferite, înstrăinându-se cu fiecare zi care trece. 

În unele situații, despărțirea este un lucru bun pe termen lung, în cazul în care între cei doi parteneri nu mai există iubire sau incompatibilitățile în diverse arii ale vieții erau atât de mari încât nu puteau fi depășite. Alteori, doi oameni care se despart, dar care și-au păstrat sentimentele bune și respectul unul pentru altul, își pot da seama că, după o vreme, cu ajutorul comunicării eficiente și sincere, pot relua relația și aceasta va fi chiar mai trainică decât înainte.

Fiecare cuplu este diferit și e important să privești despărțirea cât mai obiectiv, ca să îți dai seama dacă este mai bine că s-a întâmplat așa sau dacă merită să salvezi relația respectivă, în timp și cu muncă depusă de amândoi. 

Având în vedere că despărțirea poate duce la depresie, este foarte important să te analizezi cu atenție după ce ieși dintr-o relație. Dacă au trecut mai multe luni, dar în continuare plângi zilnic, nu te mai bucură nimic, te-ai îndepărtat de familie și prieteni și te simți în derivă, caută ajutor specializat. Chiar dacă nu ai mai fost niciodată la terapie și mereu te-ai descurcat să ieși singur din orice impas, e bine de știut că, în unele cazuri, e greu să rezolvi singur problema. Un psiholog te poate ajuta să îți pui ordine în minte și în suflet pentru a merge mai departe cu viața ta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Psychology Today - 10 Tips to Survive a Break-up 
https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-fitness/201103/10-tips-survive-break
Amen Clinics - Why Breaking Up is So Hard on Your Brain
https://www.amenclinics.com/blog/why-breaking-up-is-so-hard-on-your-brain/

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0