Gamofobia sau teama de angajament: 7 semne care sa-ti dea de gandit

Ai trecut prin multe relații de scurtă durată? Te atașezi ușor, dar îți pierzi interesul la fel de repede? Ți se pare că faci inconștient lucruri ca să-ți sabotezi „relațiile bune”? Cauți mereu o cale de scăpare când dai de puțină plictiseală? Dacă răspunsul tău este „Da”, s-ar putea să te confrunți cu probleme de angajament.

Frica de angajament, cunoscută și ca gamofobia, reprezintă teama de angajament față de un partener, de a fi într-o relație sau de a lua decizia de a te căsători. Potrivit unui studiu recent, la nivel mondial, bărbații tineri exprimă o incidență mai mare a acestei fobii decât femeile tinere. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează în mare parte pentru că angajamentul implică să ai obligații financiare și responsabilități sociale1

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Subiectul problemelor de angajament este unul din ce în ce mai des întâlnit la cuplurile care vin la psihoterapie, acesta fiind o provocare cu care se confruntă atât bărbații, cât și femeile, tineri și bătrâni, hetero și gay.

Această problemă nu este prea des discutată, pentru că multă lume nu o înțelege. Unii o numesc gamofobie sau fobie de angajament sau anxietate în relație. Ambele expresii denumesc aceeași afecțiune.

Cauze gamofobie sau teama de angajament 

Oamenii de știință au încercat să afle care sunt motivele pentru care apare această teamă de angajament. Potrivit unei cercetări recente, experiențele timpurii pe care le au copiii cu îngrijitorii lor sau cu părinții pot avea un impact asupra modului în care funcționăm în relațiile cu adulții mai târziu în viață2

De exemplu, cercetătorii spun că atunci când părinții și îngrijitorii răspund nevoilor copilului cu confort și iubire, sunt șanse foarte mari ca acesta să dezvolte un atașament sigur. În cazul în care nevoile emoționale și fizice ale unui copil nu sunt satisfăcute, specialiștii spun că este mai probabil ca acesta să dezvolte un atașament nesigur.

Probleme de angajament în relații

Fobia de angajament nu e ceva ce veți găsi în manualele medicale, deși este o problemă cu adevărat importantă, care de multe ori se ascunde sub anxietate severă și frică. Deși nu există un diagnostic specific pentru frica de angajament, sunt specialiști care sunt că aceasta este un tip de tulburare de anxietate.  

În esență, oamenii care au probleme de angajament se confruntă cu dificultatea de a rămâne într-o relație pe termen lung. Nu este din cauza că nu vor să fie atașați romantic de cineva, pentru că mulți chiar asta își doresc.

Dacă ai probleme de angajament, s-ar putea să confunzi o parte din entuziasmul pe care îl simți când ești cu cineva cu alte sentimente, precum cele de anxietatea. Dacă ești ușor de rănit (sau te temi de acest lucru) s-ar putea să ai chiar fobie de angajament. Termenul fobie sună destul de serios, dar este bine să-l cunoaștem –  este teama că ceva rău s-ar putea întâmpla.

Cauzele problemelor de angajament

Motivele din spatele a ceea ce îi cauzează unei persoane să dezvolte probleme de angajament sunt destul de multe. Le vom lista pe cele mai importante, astfel încât să îți poți analiza propria situație.

Cele mai întâlnite cauze sunt:
- Dorințe neîmplinite în copilărie
- Istoric de abandon
- Părinți alcoolici
- Probleme complicate de atașament
- Istoric de parteneri infideli
- Probleme cu stima de sine

Problemele de angajament și intimitatea

Unii oameni care suferă de anxietate în relație sunt acuzați că au și probleme cu abandonul. Unora le place să folosească expresia „probleme de intimitate”. În timp ce aceste două idei pot fi parte din dinamica fricii într-o relație, este totuși puțin mai complicat de atât.

Mulți dintre oamenii care caută consiliere și au probleme cu angajamentul își doresc foarte mult să fie într-o relație, dar din cauza fricii puternice de a fi răniți, se luptă foarte mult să păstreze atașamente de durată. Ceea ce are sens, dacă stai mai bine să te gândești.

Urmează o listă cu 7 semne comune ale oamenilor care au probleme de angajament. Dacă te identifici cu 4 sau mai multe, există o șansă destul de mare să ai un anumit grad de anxietate în relație. Pe lângă aceste simptome, există mai jos și o serie de niveluri de intensitate, bazate pe numărul de lucruri cu care te identifici.

7 semne că te confrunți cu teama de angajament


1. Te compari constant

Dacă ești constant cu gândul la comparații în relațiile tale și te simți un partener mai puțin grozav, să știi că este o problemă. Acest lucru te face să te simți nedemn de a fi cu cineva, chiar și atunci când lucrurile par a merge într-o direcție bună.

2. Îți testezi tot timpul partenerul

Oamenii cu probleme de angajament își testează des partenerii, evaluând astfel limitele. De fiecare dată când cineva care îți place nu trece testul, cauți o scuză să pleci sau să rupi relația. În multe cazuri, aceste teste sunt aproape imposibil de trecut, indiferent de cât de mult ține la tine cealaltă persoană.

3. Gelozii duse la extrem

Devii super gelos când persoana cu care te întâlnești are parte de atenție? Te agiți și te enervezi când perechea ta primește complimente? Suferința pe care o simți de pe urma acestor lucruri te face să vrei să renunți la relație? Dacă răspunsul este „Da”, pune pe listă faptul că ai o problemă cu angajamentul.

4. Comportamente dute-vino

Te străduiești să aduci mai aproape pe cineva care îți place și apoi, fără motiv, cauți modalități să-l îndepărtezi? Este acest comportament ciclic și îți bagă total în ceață partenerii? Îți pare că faci asta uneori fără să îți dai seama? Dacă răspunsul este da, poți să pui și asta pe listă.

5. Distant și rece

Ți-a spus vreun partener vreodată că ești distant și rece? Aceeași persoană te descrie ca fiind „deconectat” de ceea ce se întâmplă în relație, inclusiv în dormitor? Ai încercat să rezolvi problema și să fii mai prezent, dar ai ajuns să faci exact același lucru? Dacă dai din cap afirmativ, mai pune un semn pe listă.

6. Teama de respingere

Ai sentimente puternice pentru cineva, dar ți se pare dificil să le exprimi? Ți-e teamă că dacă îi vei spune ceea ce simți cu adevărat te va respinge? Gândul că ai putea suferi de pe urma dragostei neîmpărtășite te blochează și nu mai poți să spui ce simți? Dacă toate astea îți sună familiar, mai adaugă încă un semn pe listă.

7. Comportament exigent și lipicios

Ți se pare uneori că vrei prea mult? Vreun fost partener ți-a spus că ești prea lipicios? Ți-ai dat seama că oricât de mult încerci să te apropii de cineva care îți place, el/ea n-are cum să îți îndeplinească nevoile emoționale? Ca urmare a acestui fapt, ai terminat relația?
 

 

Probleme minore de angajament

Probleme moderate de angajament

Probleme grave de angajament

3 din 7

4 din 7

7 din 7

Prezinți câteva semne de probleme cu angajamentul

Prezinți semne moderate de probleme cu angajamentul

Ai probleme serioase cu angajamentul

Problemele se pot intensifica în timp. Semne de îngrijorare, dar nimic catastrofic.

E posibil ca problemele tale sa îti fi dăunat serios în relații

Ești probabil singur și ai un istoric de relații fugitive

 

 

Cum să te vindeci de problemele de angajament

Dacă semnele pe care le-ai citit mai sus îți sunt familiare, este important să știi că nu ești singur. Adevărul e că mulți oameni au temeri profunde de a fi răniți, în special de cineva pe care îl iubesc și la care țin.

Aceste frici se amplifică dacă am fost răniți de cineva în trecut, precum un soț sau prieten infidel. Și traumele din copilărie au partea lor în aceste frici. Vestea bună este că lucrurile se pot schimba. Cum anume? Nu va fi ușor, dar trebuie să vorbești cu un psihoterapeut specializat în relații.

Cineva care să aibă experiență și să înțeleagă modurile în care oamenii se atașează unii de ceilalți în relațiile amoroase. În mod ideal, această persoană va avea ochi buni în a observa aceste tipare, astfel încât, colaborând, să puteți face o schimbare. 

De asemenea, este important să îți iei în calcul toate relațiile din trecut atunci când te gândești la stilul de atașament și nu să te grăbești cu presupunerile.

Gânduri de final

Te încurajez să eviți tentația de a deveni victima propriului trecut. Acele lucruri ajung să te definească doar dacă le lași. Ai puterea să îți schimbi viața și nu mai e nevoie să te simți constrâns pentru totdeauna de evenimentele de odinioară. Mesajul important pe care trebuie să îl știi este că… meriți să fii iubit și fericit! Te poți vindeca, dar prin autocunoaștere și angajament față de schimbare.
Odată vindecat, poți să începi o relație bazată pe sprijin mutual. Până la urmă, asta îți dorești, nu?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Construction and validation of the Lebanese fear of relationship commitment scale among a representative sample ofthe Lebanese population”. Perspect Psychiatr Care. 2020; Obeid S, Fares K, Haddad C, et al. 
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ppc.12424
2 Studiul „Alexithymia and self differentiation: the role of fear of intimacy and insecure adult attachment”, Contemp Fam Ther”. 2021; Scigala DK, Fabris MA, Badenes-Ribera L, Zdankiewicz-Scigala E, Longobardi C. 
https://link.springer.com/article/10.1007/s10591-021-09567-9
American Psychiatric Association. What Are Anxiety Disorders? 

https://www.psychiatry.org/patients-families/anxiety-disorders/what-are-anxiety-disorders


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0