De ce nu ai orgasm: cauze fizice si psihologice

Te-ai intrebat vreodata daca sanatatea mintala poate sa iti afecteze in mod negativ orgasmele? Sunt situatii cand anxietatea, stima de sine, imaginea despre propria persoana, antidepresivele si depresia pot sta in calea orgasmului tau, asa ca este important sa discuti cu un specialist daca descoperi ca ai probleme in aceasta privinta.

Cand te intrebi de ce nu reusesti sa ai orgasm, gandeste-te ca aceasta problema poate avea multiple cauze, unele dintre acestea pot fi de natura fizica, iar altele pot fi de natura psihologica.

Cauzele problemelor asociate cu lipsa orgasmului la femei pot fi fizice sau psihologice si pot include numeroase aspecte, cum ar fi:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

* faptul ca femeia nu este stimulata suficient

* faptul ca femeia isi face griji cu privire la performanta sexuala

* tulburari afective (tulburari de dispozitie), cum ar fi depresia

* problemele legate de sanatatea fizica a femeii

* lipsa cunostintelor in ceea ce priveste sexul sau teama de sex

* o experienta sexuala traumatizanta, din trecutul femeii

* probleme aparute in relatia amoroasa

* menopauza.

Problemele asociate cu lipsa orgasmului pot fi:

  • probleme primare: o femeie nu a avut niciodata orgasm
  • probleme secundare: femeia a avut orgasme in trecut, dar acum nu poate avea orgasm.

Ce factori pot sta in calea orgasmului?

Anxietatea

Exista niveluri diferite de anxietate, iar modul in care aceasta influenteaza fiecare persoana este diferit. De exemplu, in cazul unor femei, anxietatea poate fi motivul care sta la baza dificultatii de a avea orgasm.

Anxietatea este cea care da nastere multor ganduri care ne preocupa mintea si care ne distrag atentia in timpul sexului, asa ca stimularea sexuala poate sa aiba de suferit. De exemplu, sunt persoane care au o anxietate asociata cu "performanta" lor in pat, adica sunt atat de ingrijorate in legatura cu acest aspect, incat nu se pot excita suficient.

Probleme legate de imaginea de sine (propriul corp)

Tulburarea dismorfica a corpului este o tulburare in care oamenii devin obsedati de o imperfectiune mica a corpului sau vad un "defect" care este doar in mintea lor si care nu exista in realitate. Este vorba de o fixatie care poate influenta modul in care persoana face fata lucrurilor, zi de zi, si, in aceasta privinta, tulburarea dismorfica a corpului poate sta in calea obtinerii orgasmului.

Depresia si antidepresivele

Depresia poate contribui la un libidou scazut si la problemele legate de obtinerea orgasmului, insa potrivit specialistilor, si administrarea antidepresivelor poate influenta capacitatea de a ajunge la orgasm.

Aproape orice antidepresiv poate face ca lucrurile sa devina ceva mai dificile in dormitor, in sensul ca unele femei au mai greu orgasm. Daca acest lucru se intampla si in cazul tau, ar trebui sa ii spui medicului tau (cel care ti-a prescris medicamentele) despre aceasta problema.

Sindromul de stres posttraumatic

Este vorba de o tulburare severa, care declanseaza un raspuns de tipul "lupta sau fugi" in cazul unei persoane care a avut sau care a fost martora la un eveniment traumatizant - fie ca este vorba de lupta, atac de violenta, abuz sexual, abuz fizic sau alt tip de trauma.

Nu uita: orice tip de trauma poate cauza probleme in ceea ce priveste sexul, incepand de la dorinta sexuala si excitatie si pana la orgasm.

La ce specialist sa mergi, daca ai probleme in ceea ce priveste orgasmul

Daca nu poti avea orgasm, este important sa mergi la un specialist in sfera genito-urinara sau mergi la medicul tau de familie, care iti poate da o trimitere la un alt specialist. Medicul poate verifica daca este vorba de motive de natura fizica ce pot cauza probleme in viata ta sexuala.

Daca, insa, cauza este de natura psihologica, te-ar putea ajuta vizita la cabinetul unui specialist in terapie sexuala sau unui psiholog ori psihoterapeut.

Ca sa excluzi din start o cauza fizica, nu uita ca si consumul de alcool (daca ai consumat prea multe bauturi alcoolice) iti poate afecta sistemul nervos, adica te poate impiedica sa ai orgasm. Exista si unele afectiuni medicale care pot afecta orgasmul. Primele pe aceasta lista sunt bolile care afecteaza circulatia sangelui sau sistemul nervos (bolile vasculare, bolile de inima si diabetul sunt cateva exemple). Si unele medicamente pot afecta excitarea si capacitatea de a ajunge la orgasm, cum ar fi antidepresivele.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/what-can-cause-orgasm-problems-in-women/

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 3