De ce nu ai orgasm: cauze fizice si psihologice

Te-ai întrebat vreodată dacă sănătatea psiho-emoțională și afectivă poate să îți afecteze în mod negativ orgasmele? Sunt situații când anxietatea, stima de sine, imaginea despre propria persoană, unele afecțiuni știute sau poate necunoscute pot sta în calea orgasmului, așa că este important să discuți cu un specialist dacă descoperi că ai probleme în această privință.

Când te întrebi de ce nu reușești să ai orgasm, gândește-te că această problemă poate avea multiple cauze, unele dintre acestea pot fi de natură fizică, iar altele pot fi de natură psihologică.

Cauzele problemelor asociate cu lipsa orgasmului la femei

Când o femeie are dificultăți în a obține un orgasm, acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive:

  • nu este stimulată suficient sau nu se simte dorită;
  • își face griji cu privire la performanța sexuală și la cât de atrăgătoare este pentru partener;
  • suferă de tulburări afective (tulburări de dispoziție), cum ar fi depresia;
  • are problemele legate de sănătatea fizică care îi acaparează excesiv preocupările;
  • îi lipsesc cunoștințele în ceea ce privește sexul, îi este teamă de sex sau abordează sexul ca pe o necesitate a relației, nu ca pe propria plăcere;
  • a suferit o experiență sexuală traumatizantă cândva în trecut;
  • există unele probleme în actuala relație amoroasă;
  • s-au instalat unele prejudecăți legate de menopauză, ca fiind un moment al încetării vieții sexuale;
  • a trecut printr-o intervențiile chirurgicală în zona genitală - cum ar fi cezariană, histerectomiaeparțială sau totală, operații de corectare a prolapsului vaginal.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauzele problemelor asociate cu lipsa orgasmului la bărbați

În cazul bărbaților, motivele pentru care nu reușesc să ajungă la orgasm pot fi:

  • Depresie, anxietate sau alte tulburări mintale;
  • Probleme în relația cu partenera provocate de stres și  lipsa comunicării;
  • Anxietate cu privire la performanțele sexuale;
  • Complexe cu privire la imaginea propriului corp;
  • Comparații între fanteziile sexuale și partenera reală;
  • Traumatismele nervilor pelvieni responsabili de obținerea orgasmului;
  • Intervenții chirurgicale la nivelul prostatei și uretrei;
  • Nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni (hipotiroidism) sau al testosteronului (hipogonadism);

Problemele asociate cu lipsa orgasmului pot fi primare, deci persoana nu a avut niciodată orgasm, sau secundare, adică persoana a avut în trecut, dar nu îl mai poate obține și în prezent. În ambele situații, acest aspect trebuie discutat cu medicul, pentru că poate reprezenta semnul unei afecțiuni.

Factorii asociați cu lipsa orgasnmului, explicați

În cele ce urmează, îți propunem să afli mai multe despre factorii care pot împiedica obținerea unui orgasm.

Anxietatea

Există niveluri diferite de anxietate, iar modul în care aceasta influențează fiecare persoană este diferit. De exemplu, în cazul unor femei, anxietatea poate fi motivul care stă la baza dificultății de a avea orgasm. Și la bărbați se întâlnește acest motiv, legat mai des de performanțele sexuale.

Anxietatea este cea care dă naștere multor gânduri îngrijorătoare, care revin obsesiv și care distrag atenția în timpul sexului, așa că stimularea sexuală poate să aibă de suferit. De exemplu, sunt persoane care au o anxietate asociată cu performanța lor în pat, adică sunt atât de îngrijorate în legătură cu acest aspect, încât nu se pot excita suficient, nu se concentrează pe act și se lasă pradă inhibițiilor.

Probleme legate de imaginea de sine (propriul corp)

Tulburarea dismorfică a corpului este o tulburare în care oamenii devin obsedați de o imperfecțiune mică a corpului sau văd un defect care este doar în mintea lor, deci care nu există în realitate, sau și dacă imperfecțiunea există, aceasta este mult amplificată. Este vorba de o fixație care poate influența modul în care persoana face față situațiilor de zi de zi, și, în această privință, tulburarea dismorfica a corpului poate sta și în calea obținerii orgasmului și dezinhibiției din timpul actului sexual.

Depresia și antidepresivele

Depresia poate contribui la un libidou scăzut și la problemele legate de obținerea orgasmului, însă potrivit specialiștilor și administrarea antidepresivelor poate influența capacitatea de a ajunge la orgasm.

Aproape orice antidepresiv poate face ca lucrurile să devină ceva mai dificile în dormitor, în sensul că unele persoane  pot ajunge mai greu la orgasm. Dacă acest lucru se întâmplă și în cazul tău, ar trebui să îi spui medicului tău (cel care ți-a prescris medicamentele) despre această problemă, pentru ca acesta să ajusteze medicația. Poți aborda problema deschis și cu un psiholog care te poate sfătui cum să îți creezi starea de securitate în timpul actului sexual cu partenerul tău, astfel încât viața sexuală regulată să aibă un impact pozitiv chiar asupra afecțiunii depresive.

Sindromul de stres posttraumatic

Sindromul de stres posttraumatic este o tulburare severă, care declanșează un răspuns de tipul „luptă sau fugi” în cazul unei persoane care a avut sau care a fost martoră la un eveniment traumatizant - fie că este vorba de luptă, atac de violență, abuz sexual, abuz fizic sau alt tip de traumă.

Este bine de știut că orice tip de traumă poate cauza probleme în ceea ce privește sexul, începând de la dorința sexuală și excitație și până la orgasm. În acest caz, psihoterapia poate fi de ajutor și ar trebui apelat la această terapie cât mai repede, pentru a păstra starea de bine în relație și în familie.

Ce alte boli și medicamente care pot afecta orgasmul?

Primele pe această listă sunt bolile care afectează circulația sângelui sau sistemul nervos (bolile vasculare, bolile de inimă și diabetul sunt câteva exemple).

  • Boli neurologice, precum neuropatia diabetică, accidentul vascular cerebral sau alterarea rădăcinilor nervoase din cauza unor boli sistemice sau discopatii grave, la nivelul măduvei spinării.
  • Și unele medicamente pot afecta excitarea și capacitatea de a ajunge la orgasm, cum ar fi betablocantele (în patologia cardiacă) antihipertensivele sau antidepresivele.
  • Afecțiunile din sfera urinară - pentru că multe femei care suferă de cistită recurentă asociază actul sexual cu declanșarea acutizării acesteia, evită actul sexual sau îl scurtează, de teamă. Este important să tratezi cauza infecției, apărută de multe ori pe fondul unei litiaze urinare, hidratează-te corespunzător, urinează imediat după actul sexual și fă periodic analiza sedimentului urinar și o urocultură. Nu permite cistitei să îți tulbure viață sexuală normală!
  • Și  bărbații se pot confruntă anumite infecții, precum infecția de tract urinar care pot îngreuna instalarea orgasmului sau cu ejacularea retrogradă, o afecțiune în care sperma ajunge în vezica urinară în loc să fie eliminată prin penis.
  • O afecțiune cronică sau gravă - de multe ori, o boală acaparează complet starea de dispoziție a pacienților, lăsând viața sexuală pe ultimul plan. Adevărul este că, în fapt, activitatea sexuală, viață intimă și apropierea plăcută a persoanei dragi aduce mai multă încredere, optimism, motivație și voință în a depăși boala și nu ar trebui să reprezinte un impediment, ci din contră, o modalitate plăcută de a mai evada din preocuparea pentru gestionarea bolii.

La ce specialist să mergi dacă ai probleme în ceea ce privește orgasmul?

Dacă nu poți avea orgasm, este important să mergi la un specialist în sfera genito-urinară sau să mergi mai întâi la medicul tău de familie, care îți poate da o trimitere la un alt specialist. Pacienții cu diabet sau cu afecțiuni cardiace ar trebui să se sfătuiască întâi cu medicul lor curant în privința terapiei care îi poate ajută să facă față situației, prin terapii specifice pentru tratarea disfuncției erectile, de exemplu, și să le administreze doar conform indicațiilor.

Așadar, medicul poate verifica mai întâi dacă este vorba de motive de natură fizică care pot cauza probleme în viața ta sexuală. Dacă, însă, cauza este de natură psihologică, te-ar putea ajuta vizita la cabinetul unui specialist în terapie sexuală sau psiholog ori psihoterapeut.

Ca să excluzi din start o cauză fizică, nu uita că și consumul de alcool (atât cel ocazional, dar și cel regulat) îți poate afecta sistemul nervos și te poate împiedică să ai orgasm. Dacă la unele persoane un pahar de vin roșu poate ajuta la starea de dezinhibiție, o cantitate mai mare poate avea efect exact contrar. 

Modalități de a crește libidoul

O dietă hrănitoare poate aduce beneficii apetitului sexual prin stimularea circulației sangvine și a sănătății inimii și prin eliminarea alimentelor specifice care pot scădea libidoul. O dietă bogată în legume și proteine slabe, dar săracă în zahăr poate ajuta la prevenirea tulburărilor care afectează libidoul. Pentru a crește libidoul poți apela cu încredere și la alimente afrodisiace zi de zi, precum crustacee și stridii, țelină, avocado, cuișoare, ardei iute, ghimbir, scorțișoară, ciocolată neagră.

Deși există puține cercetări cu privire la cât de eficiente sunt remediile pe bază de plante în îmbunătățirea funcției sexuale la bărbați și femei, dovezi anecdotice susțin că pot exista beneficii. O revizuire a mai multor studii arată că există date limitate, dar în curs de dezvoltare, cum că următoarele remedii pe bază de plante pot îmbunătăți funcția sexuală: maca, tribulus, gingko biloba și ginsengul. Atenție, însă, unele produse pe bază de plante pot interacționa cu medicamentele, așa că este necesar ca, înainte de a încerca orice supliment alimentar, să se ceară mai întâi aprobarea medicului curant.

Și exercițiile fizice regulate pot ajuta libidoul. Un studiu cu participanți de gen masculin a arătat că exercițiile fizice regulate i-au ajutat pe aceștia să facă față preocupărilor legate de imaginea propriului corp și de libidoul scăzut.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - What can cause orgasm problems in women?
https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/what-can-cause-orgasm-problems-in-women/
The National Health Service (NHS) - What can cause orgasm problems in men?
https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/what-can-cause-orgasm-problems-in-men/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 4