Cum sa alini suferinta partenerului de viata, cand trece printr-o perioada dificila

Fie că și-a pierdut jobul, fie că a primit un diagnostic de boală gravă sau a pierdut o rudă apropiată, partenerul de viață are nevoie de susținerea ta în momentele grele din viață. Iată cum îi poți alina acestuia suferința în momentele delicate, în care nimic nu pare să îi fie de ajutor.

Când ai o persoană specială în viața ta, vrei să îi fii alături și la greu, așa cum îi ești la bine. Dacă omul iubit trece printr-o perioadă cu greutăți, fă tot posibilul pentru a-i alina suferința și, dacă simți că eforturile tale nu sunt suficiente, apelează la un specialist.

Îi poți propune partenerului tău să mergeți împreună la terapie, iar dacă acesta refuză, nu-l amenința cu despărțirea și nu îi vorbi de sus; poți merge tu la o ședință de consiliere terapeutică pentru a descoperi, sub îndrumarea psihologului, metode prin care îi poți oferi susținere în perioadele grele ale vieții. Nu este ușor să fii alături de cineva care suferă de depresie pe termen lung, de aceea contează foarte mult atitudinea pe care o adopți.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum îi oferi susținere partenerului de viață?

Iată ce poți face, pas cu pas, pentru a-ți ajuta partenerul în momentele în care are cea mai mare nevoie:

Ascultă-l

Lasă-l să îți povestească ce se întâmplă cu el și ce simte, în momentele în care își dorește el. Nu forța lucrurile, nu pune presiune pe el și nu îi scoate cuvintele cu forța din gură. Asigură-l, mai degrabă, că ești acolo și că, oricând are nevoie să se deschidă, tu ești acolo să îl asculți, fără să judeci, să critici sau să te enervezi.

Înțelege-l și acceptă, la rândul tău, situația în care se află

Este important să accepți experiența negativă prin care partenerul trece, astfel încât acesta să se simtă înțeles. Dacă te prefaci că totul e bine și îi arăți în mod insistent partea plină a paharului, nu va face alteceva decât să se îndepărteze, să se simtă singur și neînțeles. Spune-i că, chiar dacă poate nu înțelegi exact cât de greu îi este, îți dai seama că trece printr-o experiență dificilă și că oricui i-ar fi greu să fie în locul său.

Păstrează-ți simțul umorului

Oricât de insensibil ar suna la prima vedere, glumele și simțul umorului nu trebuie să lipsească niciodată din viața voastră, însă mai ales în perioadele dificile. Fă haz de necaz și folosește fiecare oportunitate care se ivește pentru a-ți face partenerul de viață să radă sau măcar să zâmbească. În acest fel știi cel puțin că te-ai străduit să îi oferi susținere și pe această parte și ai încercat să îl faci să își recapete bucuria.

Vino cu soluții

Sigur că există și situații în care nu poți rezolva problema care i-a cauzat suferința (de pildă, în cazul decesului unei persoane apropiate), însă, în cele mai multe situații, există soluții la problemele partenerului, pe care e posibil să nu le vedeți însă din prima. Dacă este vorba despre o afecțiune serioasă, de pildă, sfătuiește-ți partenerul să ceară o a doua opinie medicală. Caută un medic renumit în domeniul respectiv, fă o programare și însoțește-ți partenerul. 

Dacă este vorba despre pierderea locului de muncă, poți face cât ține de tine pentru a-l ajuta să își găsească un alt job (de exemplu, să îți întrebi prietenii și cunoscuții dacă știu de vreun job care să se plieze pe aptitudinele și experiența partenerului tău).

Nu transforma drama lui în suferința ta

Orice s-ar întâmpla, lasă-ți partenerul să sufere dacă trece printr-o perioadă grea, înțelege-l, rămâi alături de el și nu transforma situația într-una nefericită pentru tine. Oricât de greu ți-ar fi, pentru că nu este ușor să stai zi de zi lângă o persoană aflată într-o stare negativă, gândește-te întotdeauna că este mult mai dificil pentru aceasta. Poartă-te cu blândețe și acordă-i timpul necesar pentru a se pune pe picioare.

Nu aștepta să ceară ajutor, oferă-l înainte

Când are o perioadă dificilă, îți poți susține partenerul și prin gesturi simple, cum ar fi preluarea unor responsabilități casnice pentru o vreme. Dacă acesta trece printr-o depresie, în mod cert nu va avea energia necesară să se ocupe de treburile care țin de gospodărie.

Ocupându-te de gospodărie – pui hainele la spălat, gătești, faci curățenie, te ocupi de copii etc. – îi vei oferi timp partenerului să se recupereze. Mai mult decât atât, dorința ta de susținere nu va trece neobservată și îl poate motiva pe acesta să caute soluții pentru a-și îmbunătăți starea.

Cum știi că partenerul trec printr-o depresie?

Căutarea semnelor timpurii de depresie la partenerul tău poate fi complicat, dar există unele indicii subtile pe care le poți urmări. Semnele depresiei la partenerul de viață pot include modificări în ce privește comunicarea (e mai tăcut și retras în el, se concentrează mai greu la o conversație, privește în gol când îi vorbești etc.), starea de spirit (este mai iritabil decât în mod normal, plânge etc.) și somnul (doarme mai puțin sau mai mult decât de obicei). De asemenea, o persoană în depresie poate începe să bea alcool în exces, să fumeze mai mult sau să caute experiențe cu substanțe interzise.

Nu lua personal starea partenerului

Depresia nu este vina nimănui, așa că oferă-i partenerului tău un sentiment de siguranță și susținere chiar și atunci când se comportă cu totul altfel decât o făcea înainte. Acest lucru necesită răbdare și angajament, dar păstrarea relației cu persoana pe care ai ales-o să fie cu tine merită efortul.

Nu răspunde la furia sau la frustrarea partenerului tău tot cu furie, ci printr-o comunicare asertivă. Spune lucruri precum „Văd că ești supărat (sau „Văd că ești trist”). Să știi că sunt aici ori de câte ori ai nevoie să vorbești și nu plec nicăieri.” Poate fi foarte dificil să îți păstrezi calmul și atitudinea de susținere; din păcate, sunt persoane care nu mai reușesc să rămână alături de partenerul care are probleme, mai ales dacă ele însele nu se simt prea bine din punct de vedere psihic. Când ție îți este greu să te ocupi de starea ta psihică, poate fi imposibil să reziști mult timp alături de un partener mereu iritat, închis în el sau care începe să manifeste comportamente care nu-i stau în caracter.

Cum oferi susținere când și tu suferi?

Nevoia de a sprijini un partener aflat într-o criză în timp ce și tu ai o stare psihică nefavorabilă este des întâlnită. Iată câteva sugestii care să vă ajute pe amândoi:

Alocați timp zilnic pentru a vă asculta unul pe celălalt

Când oamenii se simt auziți și ascultați, durerile devin ceva mai ușor de gestionat. Este adevărat că pentru persoanele obișnuite să țină totul în ele și să nu se plângă, poate fi extrem de dificil. Când cuplurile practică împărtășirea și ascultarea, se apropie în timp, își adâncesc încrederea și fiecare partener se simte sprijinit în durerea lui.

Practicați afecțiunea non-sexuală

Adesea, atunci când oamenii sunt stresați, au nevoie pur și simplu de o îmbrățișare din partea partenerului. Din nefericire pentru multe cupluri, unii parteneri devin reticenți în a cere sau a oferi afecțiune fizică, deoarece își fac griji că partenerul lor va lua acest lucru ca pe o invitație la sex. Evident că nu este nimic în neregulă să-ți dorești partenerul din punct de vedere sexual, dar există momente în care acesta are nevoie doar de o îmbrățișare și, eventual, să fie ascultat.

Evitați competiția

Fiecare suferă în felul său și poate avea impresia că suferința lui este mai mare sau mai intensă sau mai justificată decât a partenerului. În niciun caz nu intrați în competiție și nu vă aruncați vorbe de genul: „Eu am mai multe motive să sufăr decât tine și nu mă mai vait atât!” sau „E absurd să suferi din acest motiv, al meu chiar e un motiv grav!” și așa mai departe.

Stabiliți să lăsați regulat problemele deoparte

Nu vă petreceți tot timpul vorbind despre suferințele pe care le aveți și despre tot felul de probleme. Amintiți-vă că sunteți în viață și că aveți cu siguranță și motive de bucurie. Cu cât reușiți să vă creați mai multe momente care implică râsul, căldura, intimitatea, cu atât veți putea gestiona mai bine dificultățile cu care vă confruntați în rest.

Dacă situația în care vă aflați pare să se agraveze sau nu se schimbă cu nimic, poate fi nevoie de intervenția unui psiholog, care să ajute și partenerul cu probleme să și le depășească, precum și partenerul care se străduiește să ofere susținere dar nu prea știe cum să facă acest lucru sau nu are nici el forța necesară, deoarece, la rândul lui, se luptă cu suferința. Puteți căuta împreună un consilier psihologic la care să mergeți separat sau amândoi, care să vă învețe cum să faceți față suferințelor și problemelor emoționale care vă apasă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Relate - How to support a grieving partner
https://www.relate.org.uk/how-support-grieving-partner
Cleveland Clinic - 5 Ways to Offer Support When Your Spouse Is Depressed
https://health.clevelandclinic.org/5-ways-to-offer-support-when-your-spouse-is-depressed/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0