Cum iti inveti copilul sa fie mai independent

Una dintre cele mai grele misiuni pe care un parinte le are consta in predarea lectiei independentei. Din dorinta de a-si proteja puii, parintii au tendinta de a-i trata nepotrivit pentru varsta lor. Pe masura ce copilul creste, parintele trebuie sa isi schimbe atitudinea fata de el, pentru a-l incuraja sa isi castige treptat independenta.

Iata cum poate un parinte sa isi invete copilul sa fie (mai) independent:

Fa-ti timp sa il inveti – poate ca e mai usor sa ii dai tu sa manance, cu lingurita, chiar daca are deja 3 ani ori e mai rapid sa il imbraci tu decat sa il lasi sa o faca singur. Insa aceste lucruri nu sunt benefice pentru micutul tau, oferindu-i impresia fie ca nu se descurca, fie ca trebuie sa faca cineva lucrurile pentru el. Asadar, fa-ti timp sa il inveti sa faca lucruri precum un adult: sa manance, sa se imbrace, sa isi lege sireturile, sa isi faca patul ori sa isi stranga jucariile. Aceste lucruri mici sunt mult mai importante decat ai crede, mai ales pe termen lung.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lauda-l – atunci cand cel mic invata sa faca ceva, incurajeaza-l, iar la final lauda-l. Astfel, el va capata increderea in propria persoana, ceea ce il determina, pe termen lung, sa fie independent.

Lasa-l sa aleaga – a fi independent presupune, printre altele, si a decide pentru tine insuti. Asadar, e esential ca cel mic sa fie invatat sa ia unele decizii singur. Pentru a nu pierde controlul asupra situatiei, nu ii pune intrebari deschise, al caror raspuns te poate pune in dificultate ci, mai degraba, da-i de ales dintre doua variante alese deja de tine. Spre exemplu, nu il pune sa manance ce iti doresti tu, dar nici nu il intreba ce ar vrea sa manance la pranz. Mai degraba, intraba-l daca prefera macaroane cu branza sau friptura – astfel, alegerea este una sigura, insa ii apartine in totalitate, la fel ca si sentimentul de libertate dobandit odata cu ea.

Ajuta-l numai cand are nevoie – nu te oferi sa il imbraci sau sa ii legi sireturile, daca sunt actiuni pe care le poate face de unul singur. Bininteles, il poti ajuta sa faca lucruri pe care nu le poate face de unul singur, insa atat.

Nu ii impune sa nu greseasca – incearca sa gasesti partea buna a lucrurilor in orice situatie. Priveste greselile ca pe o lectie pe care copilul trebuie sa o invete, nu ca pe ceva de evitat. Daca il previi prea mult cu privire la greseli, acesta ar putea sa se teama pe viitor sa isi asume riscuri. De asemenea, ar putea trai cu impresia gresita potrivit careia nu exista esec.

Renunta la ideea de perfectiune – nu te astepta ca micutul tau sa faca totul perfect. Daca laptele se varsa, nu il certa, ci invata-l sa stearga fara sa il critici. Astfel, copilul va invata sa isi repare propriile greseli, fara a deveni insa frustrat de esec.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fa-ti copilul sa isi constientizeze varsta – imediat ce constati ca micutul tau este suficient de mare pentru a face un anumit lucru, spune-i: “Te tratez ca pe un bebelus, dar tu esti deja mare.  Iarta-ma, te rog, nu o voi mai face.”

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0