Cum influențează memoria luarea deciziilor [studiu]

Conexiunile învățate între stimulii de mediu și recompensă au o influență puternică asupra deciziilor noastre viitoare. Oamenii de știință au început să descopere de ce.

Un nou tip de proces de memorie a fost descoperit într-un studiu¹ realizat de oamenii de știință de la UNSW Sydney. Acest proces explică modul în care asociațiile învățate între stimulii de mediu și o recompensă - numită învățare predictivă sau condiționare pavloviană - pot influența deciziile direcționate spre un scop luate mai târziu în viață, cum ar fi alegerea între ce alimente să consumăm sau între ce haine să cumpărăm. Deși studiul a fost realizat pe șobolani, oferă indicatori puternici în ceea ce privește comportamentul uman.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest proces de învățare predictivă poate fi legat de influența durabilă a publicității, consideră cercetătorii implicați în studiu. Atunci când suntem într-un magazin și decidem să cumpărăm un anumit articol în defavoarea altuia, ceea ce deseori ne influențează deciziile este influența publicității - imagini arbitrare (stimulii), legate de marcă, pe care am fost condiționați să le conectăm la ceva pe care îl prețuim și mai mult (recompensa).

Publicitatea nu apare, însă, doar la punctul de cumpărare. În timp, reclamele ne construiesc legături emoționale cu diferite mărci. Oamenii de știință au analizat modul în care aceste legături se codifică în creier sub formă de amintiri și cum influențează ele deciziile pe care le luăm ulterior.

Deciziile viitoare sunt bazate pe asocierea stimul-recompensă

Rezultatele studiului se bazează pe analiza acelorași procese neuronale la șobolani. Animalele au fost învățate să asocieze diferite sunete (stimuli) cu anumite tipuri de alimente (recompensă) - de exemplu, un ton lung indica faptul că vor primi o peletă în timp ce un flux de clicuri indica faptul că vor primi zahăr.

În cele din urmă, animalele aveau nevoie doar să audă sunetul înainte de a anticipa recompensa care urma: un flux de clicuri le-a determinat să se apropie de pârghia care furniza de obicei zahăr. Cercetătorii spun că rozătoare precum șobolanii și șoarecii sunt folosite în acest gen de studii legate de luarea deciziilor, deoarece, la fel ca oamenii, sunt omnivore, gregare și încearcă fără oprire să prezică unde și cum ar putea găsi lucruri pe care le prețuiesc. De asemenea, învață ușor ce e de făcut pentru a obține acele lucruri. Sistemele neuronale care controlează aceste capacități sunt surprinzător de similare cu ale oamenilor.

Analiza neuronilor șobolanilor a arătat că procesul de codificare a memoriei, important pentru luarea deciziilor, începe în amigdala bazolaterală - o structură a creierului implicată în învățarea emoțională și în memorie. Amigdala bazolaterală creează „amintiri“ celulare ale acestor învățăminte într-o altă structură cerebrală, nucleus accumbens, care este interfața dintre emoție și acțiunile motorii.

Amintirile celulare provoacă o schimbare fizică și de lungă durată în expresia receptorilor opioizi delta din nucleul accumbens, spun cercetătorii. În timpul învățării, receptorii se acumulează pe membrana neuronilor modulatori critici - numiți interneuronii colinergici - care reglează ieșirile din această parte a creierului legată de emoție sau de acțiuni motorii.

Această expresie crescută durează multe săptămâni și este necesară pentru ca memoria stimul-recompensă să influențeze alegerea între diferite acțiuni. Cu alte cuvinte, acești receptori ne fac să acționăm într-un anumit mod într-o situație în care ni se prezintă un predictor de recompensă pe care am învățat să-l valorificăm.

Receptorii delta opioizi fac parte din familia receptorilor cuplați cu proteina G (GPCR), care detectează molecule în afara celulei și activează un răspuns celular. În timp ce activitatea opioidă în creier este de obicei legată de recompensă, în acest caz, și predicția recompensei a activat receptorii. Aceasta este prima dovadă a unui proces de memorie bazat pe GPCR.

Oamenii de știință implicați în acest studiu speră să extindă cercetarea, prin analiza rolului altor receptori GPCR în codificarea proceselor psihologice. De asemenea, ei intenționează să urmărească modul în care expresiile receptorilor delta opioizi sunt menținute în timp. Fiecare nouă descoperire, consideră autorii studiului, creează înțelegerea proceselor cerebrale complexe implicate în luarea deciziilor.

Prin astfel de analize, concluzionează cercetătorii, se încearcă obținerea de răspunsuri pentru cele mai ample întrebări despre modul în care procesele creierului controlează deciziile: modul în care alegem între diferite moduri de acțiune pentru a obține lucrurile pe care le apreciem cel mai mult și pentru a le evita pe cele care nu ne plac sau de care ne temem.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 


Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:

Medical Xpress - Newly discovered memory process influences decision-making
https://medicalxpress.com/news/2020-04-newly-memory-decision-making.html
1. Studiul „Basolateral Amygdala Drives a GPCR-Mediated Striatal Memory Necessary for Predictive Learning to Influence Choice”, apărut în Neuron (2020). DOI: 10.1016/j.neuron.2020.03.007, autori: Ashleigh K. Morse et al. 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0