Cele mai eficiente metode contraceptive

Metodele contraceptive sunt folosite pentru prevenirea unei sarcini nedorite si, in cazul prezervativului, si pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala (BTS).

Fiecare femeie ar trebui sa isi aleaga metoda contraceptiva in functie de nevoile si dorintele sale. Opinia medicului este, de asemenea, importanta atunci cand vine vorba despre alegerea metodei de contraceptie cea mai potrivita pentru organismul tau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toate metodele contraceptive au avantaje si dezavantaje asa ca, in prima faza, trebuie sa te informezi pentru a putea lua cea mai inteleapta decizie cu privire la contraceptie.

Pilula contraceptiva

Anticonceptionalele sunt printre preferatele femeilor atunci cand vine vorba despre contraceptie. Pilulele contraceptive administreaza zilnic o doza de hormoni care previn sarcina. Printre avantajele acestora se afla eficienta crescuta (peste 90%), pretul accesibil, dar si alte beneficii precum reglarea hormonala in cazul femeilor cu ovare polichistice.

Aceasta metoda contraceptiva nu ofera protectie in cazul bolilor cu transmitere sexuala asa ca este recomandata femeilor care se afla intr-o relatie stabila, nu celor care au relatii pasagere. Un alt dezavantaj al acestei metode contraceptive consta in faptul ca prezinta riscuri pentru femeile fumatoare care au depasit pragul varstei de 35 de ani.

Prezervativul

Eficienta prezervativului in caz de sarcina este de peste 85%, iar marele avantaj al acestei metode de contraceptie consta in faptul ca ofera protectie si impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Prezervativul face parte din categoria metodelor de contraceptie de tip bariera. Acesta este realizat dintr-un material flexibil, elastic si totodata extrem de rezistent si imbraca penisul in timpul actului sexual cu scopul de a impiedica fluidele reproducatoare sa intre in contact cu organul reproducator al femeii.

Prezervativul poate fi folosit complementar altor metode de contraceptie, cu scopul de a proteja strict de bolile ce se pot transmite prin contact sexual precum hepatita C sau HIV.

Prezervativul feminin

Ca si prezervativul destinat barbatilor, si cel feminin reprezinta o metoda de contraceptie de bariera, dar si de protejare impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Prezervativul feminin este introdus in vagin, acoperind peretii acestuia astfel incat sa blocheze patrunderea spermei.

Eficienta prezervativului feminin este de 79%.

Plasturele contraceptiv

Plasturii contraceptivi au o eficienta de peste 91% in ceea ce priveste sarcina, insa nu protejeaza de BTS. Plasturele contraceptiv impiedica fertilizarea ovulului, eliberand in organism hormoni precum estrogenul si progesteronul.

Acesta se aplica pe o zona a corpului de unde nu poate fi dezlipita de haine si hormonii sunt absorbiti treptat prin piele. Hormonii acestia impiedica ovulatia, ceea ce inseamna ca fertilizarea nu poate avea loc, exact ca in cazul pilulei contraceptive. Mai mult decat atat, palsturele are un efect si asupra mucusului din zona colului uterin, facand astfel mai dificila deplasarea spermatozoizilor catre ovul, in cazul in care acesta ar exista.

 

 

Diafragma contraceptiva

Diafragma contraceptiva este o metoda de contraceptie de bariera cu eficienta de 88%. Aceasta are forma unei cupe flexibile, care se introduce in vagin alaturi de un gel spermicid, cu scopul de a impiedica patrunderea spermei in canalul uterin. In urma unui consult, medicul va stabili dimensiunile pe care diafragma trebuie sa le aiba si aceasta se va potrivi la fix.

Diafragma poate fi introdusa atat inainte de actul sexual, cat si cu 24 de ore inaintea acestuia. Pentru a ii spori insa eficienta, diafragma ar trebui folosita neaparat cu spermicid si scoasa abia la 6 ore dupa actul sexual.

Injectia hormonala contraceptiva

Eficienta injectarii hormonilor in scop contraceptiv este de mai bine de 94%. Aceste injectii se fac din 3 in 3 luni, sunt accesibile din punct de vedere financiar si foarte eficiente daca sunt facute la timp.

Injectiile contraceptive contin hormonul numit progesteron, care impiedica ovulatia dar ingroasa si mucusul de la nivelul colului uterin.

In ceea ce priveste prevenirea BTS, aceasta metoda nu este eficienta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0