Punctele negre: cum le elimini natural

Punctele negre afectează preponderant persoanele cu tenul gras și mixt, însă nici cele cu tenul uscat nu sunt ocolite de această problemă. Substanta care iese din porii tăi ca niște fire subțiri atunci când strângi pielea nasului, barbiei si fruntii- unde se formeaza mai des punctele albe sau negre se numește filament sebaceu. Este alcătuit în mare parte din sebum și celulele moarte ale pielii.

Spre deosebire de coșurile cauzate de acnee, care sunt adesea de origine hormonală, punctele negre sunt depozite grase acumulate în porii pielii și care se oxideaza la contactul cu bacteriile și aerul, capatand o culoare inchisa.

Prima greșeală pe care NU trebuie să o faci este aceea să încerci să îți scoți punctele negre cu unghiile, ai ales cu mainile murdare. Remarcam, fara sa vrem astfel de gesturi chiar si la cei care stau in masina, in trafic, cand isi autoobserva chipul la lumina zilei, in oglinda de la masina ...In afara lipsei de eleganta a gestului, riști să îți agravezi situația favorizând infecția, aparitia unei leziuni mai voluminoase si vizibile, ce se pot suprainfecta și astfel, să ajungi chiar la cicatrici si depresiuni inestetice ale tenului. 

Astazi iti oferim o serie de solutii pentru ascapa de punctele negre si albe inestetice cat mai delicat, dar mai intai sa ne oprim putin asupra hiperplaziei sebacee, care este mai persistenta si creeaza mai multe probleme pacientului sau pacientei.

Hiperplazia sebacee este o forma de conglomerare a punctelor albe când glandele sebacee se măresc si  sebumul este  blocat in interior. Aceste leziuni sunt mai mult decat puncte albe, care au grad minim de inflamare. Hiperplazia sebacee creează umflături  pe piele, în special pe frunte și pe nas, între 2 și 4 milimetri lățime și nedureroase.. Denivelările sunt inofensive, dar inestetice si oamenii aleg să le trateze din motive cosmetice.
Oamenii confundă  hiperplazia sebacee cu carcinomul bazocelular, care arată similar. Se impune un consult la dermatolog, in acest caz. Bubitele de la carcinomul bazocelular sunt de obiceiinsa,  roșii sau roz și mult mai mari decât cele ale hiperplaziei sebacee. Medicul dumneavoastră poate face o biopsie a umflăturii pentru a confirma dacă aveți hiperplazie sebacee sau carcinom bazocelular.
Hiperplazia sebacee este  mai frecventa la persoanele de vârstă mijlocie sau în vârstă. Oamenii cu pielea deschisă – în special cei care s-au expus mult la soare – au mai multe riscuri de a o dezvolta.

Există, de asemenea, probabil o componentă genetică. Hiperplazia sebacee se întâmplă adesea persoanelor cu antecedente familiale ale acesteia. În plus, persoanele cu sindromul Muir-Torre, o tulburare genetică rară care crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer, dezvoltă adesea hiperplazie sebacee.

Persoanele care iau medicamentul imunosupresor ciclosporină pot dezvolta hiperplazie sebacee.


Cum scap de hiperplazia sebacee?


Hiperplazia sebacee nu necesită tratament decât dacă umflăturile vă deranjează.

Pentru a scăpa de hiperplazia sebacee, glandele sebacee afectate trebuie îndepărtate. Este posibil să trebuiască să fiți tratat de mai multe ori pentru a elimina complet glandele. Există mai multe opțiuni pentru îndepărtarea glandelor sau pentru controlul acumulării de sebum:

  • Electrocauterizare: un ac cu o sarcină electrică încălzește și vaporizează denivelarea. Aceasta formează o crustă care va cadea natural, dupa cateva zile. De asemenea, poate provoca o oarecare decolorare în zona afectată.
  • Terapia cu laser: un dermatolog poate folosi unda laser pentru a netezi stratul superior al pielii și pentru a elimina sebumul prins.
  • Crioterapia: un dermatolog sau cosmeticiana pot aplica o terapie care  îngheața umflăturile. Această opțiune poate provoca, de asemenea, o anumită decolorare.
  • Retinol: atunci când este aplicată pe piele, această formă de vitamina A poate ajuta la reducerea sau prevenirea înfundarii glandelor sebacee. Puteți obține retinol cu ​​concentrație scăzută fără prescripție medicală, dar este cel mai eficient ca medicament pe bază de prescripție medicală numit izotretinoin  pentru tratarea cazurilor severe sau extinse. Retinolul trebuie aplicat timp de aproximativ două săptămâni pentru a funcționa. Hiperplazia sebacee revine de obicei la aproximativ o lună de la întreruperea tratamentului.
  • Medicamente antiandrogenice: nivelurile mai ridicate de testosteron par a fi o posibilă cauză a hiperplaziei sebacee. Medicamentele antiandrogenice scad testosteronul și sunt un tratament de ultimă instanță numai pentru femei.

Compresa caldă: aplicarea unei comprese calde pe umflături poate ajuta la dizolvarea depunerilor. Deși acest lucru nu va scăpa de hiperplazia sebacee, poate face umflăturile mai mici și mai puțin vizibile.

Tratamente pentru punctele simple albe si negre 

Unul dintre tratamentele cosmetice obisnuite in cazul punctelor negre  il reprezinta peelingul chimic usor cu  alfa-hidroxiacizi (AHA)  recunoscuți ca terapie utilizată în mod obișnuit pentru tenul incarcat, de tip acneic.

Un studiu, de exemplu a examinat dacă un efect suplimentar al tratamentului fizic folosind peeling chimic combinat cu presiune negativă și în comparație cu tratamentul AHA  la subiecții predispuși la acnee. 

Agentul de peeling chimic a folosit 4% dintr-o soluție de AHA (amestec de 1000 mL de apă carbogazoasă, 20 mL de acid glicolic și 20 mL de acid lactic). Fețele tuturor subiecților au fost împărțite aleatoriu în grupuri de test și de control. Grupul de testat a fost tratat cu peeling chimic combinat cu un efect fizic, de tipul hidradermabraziune, iar grupul de control a aplicat peeling chimic singur. Pentru cele 23 de femei sănătoase (vârsta medie: 30,17 ± 5,06 ani) s-a  măsurat nivelul de sebum prin transmisia luminii, zona și numărul porilor cu ajutorul analizorului optic de imagine și numărarea comedoanelor înainte de tratament și la 1, 2 și 4 săptămâni după un singur tratament. .

Comparativ cu tratamentul anterior, punctele albe și punctele negre au fost semnificativ scăzute la 1, 2 și 4 săptămâni în grupul de testare, dar pentru grupul de control, punctele albe și punctele negre au prezentat o tendință de scădere la 1, 2 și 4 săptămâni.

De asemenea, la 1 săptămână, punctele albe și punctele negre ale grupului de testare au scăzut semnificativ în comparație cu grupul de control. Suprafața și numărul porilor au scăzut semnificativ la 1 săptămână, iar nivelul de producție de sebum a scăzut semnificativ la 4 săptămâni  numai în grupul de testare, care nu a arătat nicio diferență semnificativă de grup pentru parametrii individuali.

Soluția 4% AHA combinată cu un efect fizic a avut efecte de îmbunătățire rapidă asupra punctelor albe și punctelor negre în mod sinergic. Terapia fizică combinată poate avea un impact mai mare asupra dimensiunii porilor și asupra seboreei.

Există numeroase produse cosmetice care îți promit un ten curat, fără puncte negre, dar pot fi de folos și metodele naturale. 

Haide să vedem ce remedii naturale pentru îndepartarea punctelor negre îți pot fi de ajutor și alege-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine.

Pasul 1: deschidere pori

Înainte de curățarea profundă a pielii, trebuie să îți deschidezi porii. Poți face acest lucru cu ajutorul unui vas cu apă pe care l-ai pus la fiert. Acoperă-ți capul cu un prosop și apleacă-ți fața peste apa clocotită ca și cum ai inhala aburii, timp de câteva minute. La final usucă-ți fața tamponând ușor cu un prosop.

Pasul 2: purificare ten

Odată ce pielea este gata să fie curățată, alege metoda care te inspiră cel mai mult pentru a-ți purifica porii. Nu-ți mai rămâne decât să scotocești prin dulapurile din bucătărie și să prepari aceste soluții naturale!

Mască puncte negre albuș de ou 

Albușurile de ou pot micșora porii, prevenind reapariția punctelor negre. Totodată, acestea sunt bogate în nutrienți de preț pentru pielea ta.

Pentru a prepara această mască ai nevoie de:

•    un ou;
•    un prosop de hârtie;
•    un bol mic;
•    un prosop.

  1. Separă albușul de gălbenuș și bate bine albușul. Spală-te pe față, șterge-te și apoi aplică un strat de albuș de ou pe față, dar și pe gât. 
  2. Acoperă-ți fața cu bucăți de hârtie igenică, mai ales în zonele în care ai puncte negre. 
  3. Așteaptă ca albușul de ou să se usuce, iar după aceea mai aplică încă un strat, peste hârtia igienică. 
  4. După ce se usucă și cel de-al doilea strat, îndepărtează cu atenție hârtia igienică, clătește-ți și usucă-ți tenul. 

Remediu puncte negre lămâie

Lămâia este un ingredient magic pentru puncte negre. Stoarce o lămâie și păstrează sucul într-un recipient pe care să îl pui, ulterior, la frigider.

•    Folosește o bucată de vată sau o periuță de dinți, moale și curată, și aplică zeama de lămâie pe zonele cu puncte negre.
•    Repetă operațiunea în fiecare seară, înainte de culcare.

Poți să folosești lămâia și în combinație cu albușul de ou:

•    Bate un albuș de ou până se întărește și se adaugă câteva picături de lămâie. 
•    Aplică compoziția pe față, insistând în zona T (frunte, nas, bărbie) și lasă-o să acționeze 15 minute 
•    La final clătește ușor tenul.

Remediu puncte negre bicarbonat de sodiu

Acțiunea exfoliantă a bicarbonatului de sodiu este foarte eficientă împotriva punctelor negre. 

•    Se amestecă două linguri de pulbere de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de suc de lămâie pentru a forma o pastă groasă. 
•    Aplică preparatul pe zonele cu puncte negre și lasă-l să acționeze aproximativ 20 de minute.
•    Clătește-ți fața cu apă rece. 

Poți repeta acest lucru în fiecare zi timp de aproximativ o săptămână pentru a vedea rezultate!

Mască puncte negre miere și scorțișoară

Un alt remediu natural pentru punctele negre este cel pe bază de miere și scorțișoară. Mierea are proprietăți antibacteriene, iar alături de scorțișoara îți va elimina punctele negre. Totodată, scorțișoara îmbunătățește circulația sângelui și îți face pielea strălucitoare.

Uite de ce ingrediente ai nevoie:

•    pudră de scorțișoară;
•    miere;
•    o compresa sterila din tifon

  1. Amestecă mierea și scorțișoara și aplică-ți pe ten, într-un strat subțire, pasta obținută.
  2. Acoperă-ți apoi fața cu fașă textilă. Așteaptă 5 minute și după ce masca a acționat, îndepărtează fașa de pe față și clătește-ți tenul. 
  3. Nu uita să aplici și o cremă hidratantă la final!

Remediu puncte negre pe bază de ovăz

Tărâțele de ovăz funcționează precum un exfoliant, deblocând porii închiși și lăsându-ți tenul mai curat ca niciodată. In plus, taratele de ovaz hidrateaza si calmeaza pielea.

Pentru acest remediu pentru puncte negre ai nevoie de:

•    tărâțe de ovăz;
•    apă distilată.

  1. Amestecă tărâțele de ovăz cu apa distilată, astfel încât să obții o pastă.
  2. Masează-ți tenul cu pasta respectivă, insistând asupra zonelor cu puncte negre.
  3. Lasă, apoi, masca să se usuce timp de 20 de minute și la final, îndepărteaz-o cu apă călduță.

Mască puncte negre zahăr

O mască cu efect exfoliant pe bază de zahăr va îndepărta punctele negre, lăsându-ți tenul fără imperfecțiuni. Pentru această mască pentru puncte negre ai nevoie de:

•    o cană de zahăr brun;
•    4 linguri de ulei de jojoba;
•    câteva picături de ulei esențial de lavandă.

Amestecă ingredientele și aplică-ți pe tenul curat și umed, compoziția obținută, folosind mișcări circulare. După aceea clătește-ți bine tenul și bucură-te de rezultate!

Atenție, însă, că această mască nu ar trebui folosită de mai mult de 3 ori pe săptămână, pentru că poate irita pielea!

Remediu puncte negre pe bază de ceai verde

Poți folosi ceai verde pentru a îndeparta, în mod natural, punctele negre. 

•    Taie un pliculeț de ceai verde și amestecă plantele din interior cu puțină apă până când obții o pastă groasă. 
•    Folosește preparatul respectiv pentru a-ți masa zonele cu probleme, timp de 3 minute. 
•    La final, clătește-ți tenul cu apă călduță.

Remediu puncte negre roșie

Proprietățile detartrante și dezinfectante ale roșiilor vor funcționa pe punctele negre. 

•    Taie feliile de roșie, de diferite dimensiuni și întinde-le pe față. 
•    Lasă-le să acționeze 15-20 de minute. 
•    După expirarea timpului, clătește-ți tenul cu apă călduță și uscă-ți fața tamponând pielea cu un prosop.

Remediu punct negre iaurt

Dacă te sperie gândul de a aplica roșii sau bicarbonat de sodiu pe pielea sensibilă, optează, în schimb, pentru masca cu iaurt:

•    Amestecă doua linguri de iaurt simplu cu jumătate de lingură de suc de lămâie.
•    Aplică masca pe față și lasă-o să acționeze un sfert de oră. 
•    Clătește cu apă călduță. 

Modalități nerecomandate de a scăpa de punctele negre

Scrub-urile dure

Poate fi tentant să-ți îndepărtezi pielea moartă cu ajutorul unui exfoliant. 

Exfolianții chimici, cum ar fi alfa hidroxi acid (AHA), pot fi de ajutor, însă evită exfolierea excesivă cu un scrub cu granule. Scrub-urile dure îți pot îndepărta uleiurile naturale și pot genera chiar mai mult sebum la nivelul tenului.

Dermatologii recomandă, în general, exfolierea pielii de până la trei ori pe săptămână, în funcție de produsul pe care îl utilizezi, dar și de tipul de piele.

Scoaterea punctelor negre manual

Dacă strângi punctele negre cu unghiile, poți provoca ruptura foliculului și poți induce formarea unei leziuni inflamatorii sau a unui chist. În această situație punctele negre se pot transforma într-o afecțiune mult mai gravă a pielii. 

Folosirea dispozitivelor cu vaccum

Tehnologia care promite că îți va absorbi sebumul din pori poate părea atrăgătoare, dar aceste produse pot face mai mult rău decât bine. Aceste aparate electrice poate fi dăunătoare pielii delicate a feței și poate produce spargerea vaselor de sânge mici, precum capilarele, în special pe pometi și în jurul nasului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

The effect of physically applied alpha hydroxyl acids on the skin pore and comedone, 2015, S J Kim , J H Baek , J S Koh

SEBACEOUS HYPERPLASIA https://www.aocd.org/page/SebaceousHyperplasi

Santé Magazine: „5 solutions naturelles pour éliminer les points noirs”, https://www.santemagazine.fr/beaute-forme/soins-du-visage/5-solutions-naturelles-pour-eliminer-les-points-noirs-188901
Everyday Health: „The Best and Worst Ways to Get Rid of Blackheads”, https://www.everydayhealth.com/smart-skin/the-best-and-worst-ways-to-get-rid-of-blackheads/  


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0