Terapia in poliartrita reumatoida: cat de eficient este MTX?

Metotrexatul (abreviat MTX) este un agent/medicament care suprima sistemul imunitar. El este folosit pentru a trata, printre altele, cancerul si bolile autoimune (precum psoriazisul, artrita reumatoida si boala Crohn).

Despre MTX si poliartrita reumatoida

Metotrexatul (MTX) este unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru tratarea poliartritei reumatoide. Este primul medicament pe care majoritatea medicilor il prescriu dupa ce un pacient a fost diagnosticat cu aceasta boala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Substanta va ajuta la calmarea simptomelor precum durerea articulatiilor, oboseala, roseata si edemul (umflarea anumitor zone). Totodata, el poate sa ajute la impiedicarea deteriorarii organelor si articulatiilor pacientului.

Cum functioneaza MTX?

Metotrexatul (MTX) intrerupe procesul care cauzeaza inflamatia in artrita reumatoida, inflamatie care iti degradeaza de-a lungul timpului articulatiile si organele. Medicul tau il mai poate numi si "DMARD", ceea ce reprezinta un tip de medicament pentru tratarea poliartritei reumatoide. DMARD inseamna acele medicamente care modifica cursul bolii (si vine de la disease modifying anti-rheumatic drugs sau DMARDs). Pe langa metotrexat, aceasta clasa de medicamente antireumatice modificatoare de boala mai include: leflunomidul, hidroxicloroquina si sulfasalazina.

Cum se administreaza metotrexatul?

Pacientul cu poliartrita reumatoida poate lua MTX fie sub forma de pilule, fie sub forma de injectii. El poate fi administrat, asadar, fie pe cale orala, fie pe cale injectabila (injectiile se pot face intramuscular, intravenos, subcutanat sau intratecal (adica in interiorul maduvei spinarii). Dozele de MTX sunt luate, de regula, saptamanal si nu zilnic, pentru a limita toxicitatea.

Pacientul va lua intre 7,5 si 10 miligrame in fiecare saptamana. Medicul specialist ar putea sa creasca doza pana la 20-25 miligrame pe saptamana, daca este necesar.

Pilulele sunt insotite de indicatii, iar pacientul afla cat de multe trebuie sa ia si cand trebuie sa le ia. Daca nu esti sigur cat metotrexat trebuie sa iei, de pe urma indicatiilor din prospect, intreaba-ti medicul sau farmacistul.

Ce arata studiile despre metotrexat

Metotrexatul (MTX) este in prezent cel mai popular medicament, la nivelul intregii lumi, folosit pentru tratamentul poliartritei reumatoide. Dozele mici si saptamanale de MTX (de la 10 pana la 25 mg/sapt.), folosite fie ca monoterapie, fie in combinatie cu alte medicamente, au un profil superior in ceea ce priveste eficacitatea, dupa cum arata studiile controlate, care au comparat MTX cu alte medicamente.

Dupa 1 an, o treime dintre pacientii care urmau tratamentul cu MTX nu au avut o progresie vizibila a bolii la nivelul radiografiei, iar specialistii au observat efecte si mai pronuntate atunci cand medicamentul a fost combinat cu terapii biologice tintite.

Metotrexatul sau MTX este bine tolerat. Toxicitatea gastrointestinala este cea mai frecvent intalnita toxicitate, iar specialistii spun ca terapia cu MTX a reprezentat un progres major in tratamentul poliartritei reumatoide.

Trateaza si alte tipuri de artrita inflamatorie

Metotrexatul este unul dintre principalele medicamente folosite in tratamentul pentru formele de artrita inflamatorie, inclusiv in tratarea artritei reumatoide, artritei psoriazice si artritei idiopatice juvenile, deoarece el nu doar ca reduce durerea si umflarea articulatiilor, dar in acelasi timp poate incetini degradarea articulatiilor si progresia bolii, de-a lungul timpului. Din acest motiv, MTX este cunoscut ca un medicament anti-reumatic modificator de boala (DMARD).

Poate fi combinat cu alte medicamente

Metotrexatul este eficient, insa nu toti pacientii care iau acest medicament se bucura de o calmare adecvata a durerii articulatiilor, a edemului, a redorii (rigiditatii) matinale si a altor simptome. Restul pacientilor au nevoie de alte medicamente. Din fericire, pentru pacientii care au nevoie de o ameliorare mai ampla a simptomelor, cobinarea metotrexatului cu alte medicamente va da, de regula, rezultate. De cele mai multe ori, metotrexatul este combinat cu alte medicamente din clasa DMARDs, cum ar fi: leflunomida, ciclosporina, sulfasalazina si hidroxiclorochina.

In cazul pacientilor care nu raspund bine la un medicament din clasa DMARD - singur sau in combinatie cu altele, medicii pot incerca sa combine metotrexatul cu terapiile biologice. Aceste medicamente biologice inhiba acea parte a sistemului imunitar hiperactiv, care contribuie la multe tipuri de artrita inflamatorie.

Cea mai des intalnita combinatie biologica este cu inhibitorii TNF (factorului de necroza tumorala), cum ar fi etanercept, adalimumab, infliximab sau certolizumab pegol. Aceste medicamente blocheaza TNF (factorul de necroza tumorala), o proteina care incurajeaza inflamatia si care deterioreaza/distruge articulatiile. Inhibitorii TNF si metotrexatul par sa lucreze intr-o sinergie perfecta, spun medicii reumatologi de peste hotare.

Pentru un tratament corect al poliartritei reumatoide, intreaba-ti medicul reumatolog daca acest medicament este sau nu util in cazul tau.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • Studiul "Methotrexate in Rheumatoid Arthritis: A Quarter Century of Development.", publicat in Transactions of the American Clinical and Climatological Association (2013), autor dr Michael E. Weinblatt.
  • WebMD - https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/methotrexate-treatment-ra#1
  • Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/disease-modifying-drugs/understanding-methotrexate.php

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0