Potrivit unui studiu, consumul de lapte incetineste artrita genunchiului in randul femeilor

Un nou studiu sugereaza ca laptele amelioreaza simptomele artritei genunchiului in randul femeilor, dar acelasi lucru nu este valabil si in cazul iaurtului sau branzei.

Cu cat femeile consuma mai mult lapte cu continut scazut de grasimi sau degresat, cu atat incetineste evolutia osteoartritei genunchiului, potrivit studiului finantat de U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute (Institutul National al Inimii, Plamanilor si Sangelui din Statele Unite).  Cu toate acestea, consumul de lapte nu a condus la aceleasi beneficii in cazul barbatilor. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta condusi de dr. Bing Lu de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, au descoperit ca pe de alta parte, consumul ridicat de branza are un efect opus, accelerand evolutia artritei genunchiului la femei. Potrivit studiului, consumul ridicat de iaurt nu a avut niciun efect asupra artritei genunchiului, nici la femei, nici la barbati.

Osteoartrita reprezinta principala forma de artrita care afecteaza aproape 27 de milioane de americani cu varsta peste 25 de ani, au subliniat cercetatorii, iar artrita genunchiului tinde sa aiba o incidenta mai mare si sa fie mai severa in randul femeilor.

Studiul, publicat pe 7 aprilie, in revista Arthritis Care & Research, „reprezinta cel mai mare studiu care examineaza impactul aportului produselor lactate asupra evolutiei osteoartritei genunchiului”, a precizat Lu intr-un editorial al revistei. Acesta este de parere ca, pe baza acestor si altor rezultate, „consumul de lapte joaca un rol important in sanatatea oaselor.”  La studiu au participat 1260 de femei si aproape 900 de barbati cu artrita genunchiului, care au furnizat informatii despre obiceiurile lor nutritionale. Li s-au efectuat investigatii la genunchi la inceputul studiului si ulterior, dupa 12, 24, 36, respectiv 48 de luni.

 

 

Desi studiul a demonstrat corelatia dintre aportul de lapte si sanatatea genunchiului, nu a aratat ca exista o relatie de tip cauza-efect. „Rezultatele noastre arata ca femeile care consuma frecvent lapte, ar putea sa inregistreze o incetinire a evolutiei osteoartritei. Insa sunt necesare mai multe studii despre consumul de lapte si evolutia osteoartritei” a concluzionat Lu.

Doi specialisti in nutritie sunt de parere ca laptele ar putea avea un rol in mentinerea sanatatii genunchiului. „Cu siguranta, sunt necesare mai multe cercetari, dar ar fi indicat sa le recomandam femeilor care sufera de osteoartrita sa ia in considerare consumul de lapte degresat sau cu continut scazut de grasimi, ca mijloc de combatere a evolutiei bolii” a spus Christine Santori, nutritionist si manager de proiect la Centrul pentru Gestionarea Greutatii Corporale (Center for Weight Management) al Spitalului Syosset din Syosset, New York.

Marlo Mittler este nutritionist la Centrul Medical de Pediatrie Cohen din New York.  Aceasta sustine ca „se stie de mult timp ca laptele joaca un rol important in sanatatea sistemului osos. Contine anumiti nutrienti, precum fosfor, calciu, proteine si vitamina D, esentiale in viata de zi cu zi”.

Mittler este de parere ca „tocmai compozitia laptelui, care previne evolutia osteoartritei, necesita mai multe cercetari. De asemenea, este important sa subliniem ca doar laptele cu continut scazut de grasimi si cel degresat, nu laptele integral, s-au dovedit a fi eficiente in incetinirea artritei.” Aceasta sustine ca rolul estrogenului in sanatatea oaselor ar putea explica de ce aportul de lapte incetineste evolutia artritei doar in randul femeilor, nu si al barbatilor. Si calciul ar putea influenta diferit sanatatea oaselor la femei, spre deosebire de barbati, a adaugat aceasta. Potrivit spuselor lui Mittler, continitul ridicat de grasimi din branza ar explica de ce aceasta accelereaza evolutia artritei genunchiului.

Santori a adaugat ca laptele nu este singurul care contribuie la sanatatea genunchilor. „Exista masuri pe care le puteti lua pentru a reduce simptomele” a spus aceasta. „Cel mai important este sa va mentineti o greutate corporala sanatoasa, nu numai pentru a reduce presiunea exercitata pe articulatii, ci si pentru a diminua inflamarea tesutului adipos. Consumul de vitamina C pentru productia de cartilaj, precum si acizii grasi omega 3, antioxidantii si alti agenti antiinflamatori ar putea fi benefici.”

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi? și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit! Ai nevoie de ajutor pentru completarea testului si descarcarea voucherului? Suna-ne la 021.527.87.87, in Call Center-ul dedicat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0