Inflamația în poliartrita reumatoidă, exacerbată de fumul de țigară [studiu]

O echipă de cercetare din Brazilia și-a propus să extindă înțelegerea modului în care fumul de țigară exacerbează procesul inflamator în poliartrita reumatoidă.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că, dintr-un motiv necunoscut, sistemul imunitar confundă elemente din corpul unei persoane cu un agent patogen invadator și le atacă.

Se știe că inflamația declanșată de reacția excesivă a sistemului imunitar implică celulele Th17, un subtip de celule T și creează efecte în cascadă, cum ar fi eliberarea de citokine (proteine de semnalizare), inclusiv IL-17, precum și alte molecule care participă la progresia bolii.

Într-un studiu¹ menit să investigheze mecanismul responsabil pentru exacerbarea poliartritei reumatoide la fumători, oamenii de știință de la Centrul de Cercetare a Bolilor Inflamatorii (CRID) asociat cu Universitatea din São Paulo, Brazilia, au descoperit o cale nouă în procesul inflamator corelat cu afectarea osoasă cauzată de poliartrita reumatoidă. Descoperirea deschide oportunități pentru noi intervenții terapeutice care să contribuie la atenuarea efectelor bolii, pentru care nu există un tratament specific care să ducă la vindecare în acest moment.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cercetătorii au identificat acțiunea unui mecanism molecular implicat în procesul inflamator, și anume eliberarea de către limfocitele T a veziculelor extracelulare încărcate cu material genetic (microARN). Veziculele ajung la celule din țesutul osos, sporind formarea de osteoclaste, celule care descompun matricea osoasă în articulații (o funcție critică în întreținerea, repararea și remodelarea oaselor).

Potrivit autorilor studiului, și-au propus prin această cercetare să extindă înțelegerea modului în care fumul de țigară exacerbează procesul inflamator în poliartrita reumatoidă. Astfel, au descoperit o cale asociată cu afectarea oaselor, constatarea fiind una importantă, deoarece durerea și inflamația pot fi tratate cu medicamente, dar leziunile osoase reprezintă o complicație debilitantă a acestei boli, fiind practic ireversibilă.

Fumatul, factor agravant pentru poliartrita reumatoidă

Fumatul este cunoscut a fi un factor agravant pentru poliartrita reumatoidă. Cercetări anterioare efectuate de aceeași echipă au arătat că fumul de țigară exacerbează procesul inflamator în artrită, în principal prin activarea receptorului de hidrocarburi arii (AhR) pe celulele Th17.

AhR este un senzor intracelular care detectează poluanții și care participă la procesul inflamator. Când AhR este activat pe celulele T de anumiți liganzi, aceștia se diferențiază și mai mult la Th17. Creșterea celulelor Th17 exacerbează procesul inflamator. Cu alte cuvinte, deși fumatul nu provoacă poliartrită reumatoidă, acest viciu agravează boala, subliniază cercetătorii.

Aceștia mai spun că AhR acționează în principal ca factor de transcripție. Dacă acest receptor este activat de un agent extern precum fumul de țigară, el intră în nucleul celular împreună cu alte proteine și promovează transcrierea diferitelor gene, inclusiv microARN-urile, care sunt mici ARN-uri de reglare din interiorul celulei.

În cadrul studiului de față, cercetătorii au dorit să afle care microARN-uri din celulele Th17 au fost mai exprimate datorită activării AhR. Analiza lor a indicat miR-132. Ei au analizat setul complet de microARN exprimat de celulele Th17 și au corelat rezultatele cu datele dintr-un studiu de laborator care a implicat șoareci și probe de la pacienți umani.

Spre surprinderea autorilor studiului, când au tratat celulele T cu antagoniști ai microARN-urilor, acestea au continuat să se diferențieze în mod normal în celule Th17, eliberând citokinele caracteristice procesului inflamator în poliartrita reumatoidă. Dacă nu a existat nicio influență asupra procesului intracelular, a fost un semn că miR-132 ar putea fi eliberat în mediul extracelular.

Când cercetătorii au izolat veziculele extracelulare eliberate de Th17 și le-au studiat in vitro, au descoperit că mari cantități de miR-132 ambalate în vezicule extracelulare acționau ca mediatori inflamatori, inducând diferențierea osteoclastelor prin inhibarea enzimei ciclooxigenaza 2 (COX-2) .

Veziculele extracelulare sunt un mecanism cheie de comunicare celulară, concluzionează oamenii de știință, eliberate de practic toate tipurile de celule și se găsesc în toate tipurile de lichid corporal. În cazul celulelor Th17, veziculele eliberate în articulații pot transporta microARN-urile către țesutul osos, mărind cantitatea de osteoclaste și eroziunea osoasă. Pe scurt, acesta este un mecanism necunoscut anterior care a reușit să fie elucidat prin această cercetare și care în viitor ar putea fi o bază pentru noi terapii destinate leziunilor articulare.

Cum se tratează în prezent poliartita reumatoidă?

La nivel mondial, poliartrita reumatoidă afectează multe persoane de ambele sexe, femeile având un risc de trei ori mai mare decât bărbații să facă această boală. Vârsta la care se instalează se încadrează undeva între 30 și 60 de ani pentru femei, la bărbați apărând în special după 45 de ani.

Boala este una degenerativă, nu se vindecă, ci doar se gestionează prin tratament. Obiectivele tratamentului pentru poliartrita reumatoidă sunt oprirea inflamației sau reducerea la cel mai scăzut nivel posibil, ușurarea simptomelor pacientului (dureri articulare, umflături, redoare), prevenirea leziunilor articulare, îmbunătățirea funcției de mișcare, creșterea calității vieții și reducerea complicațiilor pe termen lung.

Pentru a îndeplini aceste obiective, medicul va recomanda tratament agresiv timpuriu, țintit, pentru a reduce sau a opri inflamația cât mai repede posibil și pentru a o menține la cel mai scăzut nivel posibil pe termen lung. 

Medicamentele antireumatice modificatoare ale bolii (MARMB) sunt utilizate pentru a reduce inflamația și pentru a încetini progresia afecțiunii, cele mai prescrise fiind hidroxiclorochina, leflunomida, metotrexatul, sulfasalazina și minociclina. 

Medicamentele biologice sunt injectabile și acționează prin blocarea căilor inflamatorii specifice realizate de celulele imunitare, ceea ce reduce inflamația cauzată de poliartrita reumatoidă. Medicii prescriu substanțe biologice atunci când numai MARMB nu sunt suficiente pentru a trata simptomele bolii. Cele mai indicate substanțe biologice sunt abatacept, rituximab, tocilizumab, anakinra, adalimumab, etanercept, infliximab, certolizumab pegol și golimumab.

Dacă nici MARMB, nici medicamentele biologice nu funcționează, medicul poate prescrie inhibitori JAK, cum ar fi tofacitinib sau baricitnib, care ajută la prevenirea inflamației și la stoparea deteriorării articulațiilor și țesuturilor.

În afară de tratamentul indicat de medic, e bine ca persoana cu poliartrită reumatoidă să ajungă și să se mențină la o greutate normală pentru înălțimea și vârsta ei, să facă mișcare în mod regulat, alegând activități fizice care să nu pună presiune mare pe articulații (plimbări, mers pe bicicletă, înot) și să nu fumeze. Cum spuneam mai sus, fumatul agravează boala; în plus poate provoca alte probleme medicale și poate face îngreuna capacitatea persoanei de a rămâne activă fizic.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PNAS - Cigarette smoke induces miR-132 in Th17 cells that enhance osteoclastogenesis in inflammatory arthritis 
https://www.pnas.org/content/118/1/e2017120118
1. Studiul „Cigarette smoke inducesmiR-132in Th17 cells that enhance osteoclastogenesis in inflammatory arthritis”, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences (2020). DOI: 10.1073/pnas.2017120118, autori: Paula B. Donate et al.
CDC - Rheumatoid Arthritis (RA)
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0