Forme de debut in poliartrita reumatoida

In poliartrita reumatoida, caracterul polimorf al bolii se manifesta inca de la debut. Boala poate debuta insidios, simptomele generale si articulare intregesc tabloul clinic pe o perioada de cateva luni, dar exista si forme ale poliartritei in care, la debut, sunt afectate doar cateva articulatii.

Tabloul clinic variat si nespecific de la debutul bolii si lipsa unor investigatii paraclinice de certitudine sunt motive pentru care diagnosticul poate fi dificil de stabilit in stadiile precoce. Eforturile si atentia se indreapta tocmai catre accesul pacientilor la un consult de specialitate si o diagnosticare cat mai precoce a bolii, in vederea instituirii unui tratament specific inca din fazele initiale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poliartrita reumatoida apare la persoane de varste tinere, intre 30 si 60 ani. Exista forme de boala ce apar la copii si, in acest caz, este vorba despre artrita juvenila idiopatica ce evolueaza, ulterior, catre poliartrita reumatoida cand copilul ajunge la varsta adulta.

In cazul in care boala debuteaza dupa varsta de 65 ani, formele seronegative (cu factor reumatoid negativ) sunt mai frecvente, iar manifestarile extra-articulare sunt rare. Poliartrita reumatoida (PR) este una din numeroasele boli inflamatorii cronice care predomina la femei. Ea este de 3 ori mai frecventa la femei, in comparatie cu barbatii, cu toate acestea alte boli autoimune detin recordul, de exemplu tiroidita Hashimoto este de 25 ori mai frecventa la femei decat la barbati, iar lupusul eritematos sistemic de 9 ori mai frecvent.

Care sunt formele de debut ale poliartritei reumatoide?

Debutul insidios este cel mai frecvent, apare la aproximativ 60% dintre pacienti. Simptomele generale cu care debuteaza boala sunt nespecifice: astenie (oboseala), subfebrilitate, inapetenta (lipsa poftei de mancare), insomnie, transpiratii, scadere ponderala. La acestea se adauga manifestarile articulare: redoare matinala, dureri in articulatii si tumefactii articulare.

Toate aceste manifestari apar in luni de zile, ceea ce inseamna ca nu se poate pune un diagnostic corect de poliartrita reumatoida precoce si apar multe probleme legate de diagnosticul diferential.

Debutul acut apare la aproximativ 20% dintre pacienti. Apar dureri si tumefactii articulare, de obicei asimetrice, la nivelul articulatiilor mici ale mainilor, dar si la nivelul coatelor sau genunchilor.

Aceste manifestari articulare se insotesc si de manifestari sistemice, cum ar fi febra si alterarea starii generale. Episodul initial poate fi urmat de o lunga perioada de remisiune si boala are, in general, o evolutie mai blanda.

Debutul monoarticular (la o singura articulatie) sau oligoarticular (la cateva articulatii) este mai rar. De obicei, apar dureri in articulatii precum pumnii, umerii, genunchii si evolueaza catre o forma de boala mai putin agresiva si cu un prognostic mai bun.

Reumatismul palindromic reprezinta o forma aparte de debut acut, cu dureri si tumefactii articulare la nivelul mainilor, coatelor, umerilor, genunchilor, gleznelor. Episodul este scurt, de 1-2 zile, si se remite complet, fara sechele. Episodul se repeta dupa un interval de timp variabil, de cateva luni, iar apoi imbraca aspectul clasic de poliartrita reumatoida.

Poliartrita reumatoida, simptome clinice definitorii

Afectarea articulara este de tip inflamator, cu urmatoarele caracteristici:

Durerea si redoarea matinala (de dimineata) sunt caracteristice tuturor artropatiilor inflamatorii. Redoarea matinala (senzatia de intepenire a articulatiilor) poate sa apara inaintea durerii. Este perceputa de pacienti ca o senzatie neplacuta de tensiune si rigiditate ce dispare pe masura ce articulatiile sunt mobilizate.

Redoarea este consecinta edemului ce apare pe perioada noptii si dispare odata ce edemul si produsii proinflamatori sunt resorbiti in circulatia sangvina, fapt ce se intampla dupa ce pacientul face miscari de flexie-extensie ale degetelor mainilor. Redoarea matinala definitorie pentru poliartrita reumatoida este cea care dureaza cel putin o ora. Perioada de timp pe care pacientul o acuza ca fiind cu redoare matinala este un indicator clinic ce orienteaza asupra activitatii bolii.

Tumefactia articulara si caldura locala sunt determinate de edem, vasodilatatie, infiltrat inflamator.

Caracteristici ale afectarii articulare in poliartrita reumatoida

•    Simetria – afectarea unei articulatii este urmata de afectarea articulatiei de partea cealalta intr-un interval mai mic de trei luni.
•    Aditivitatea – o noua articulatie este afectata inainte ca articulatia afectata anterior sa fi fost ameliorata. Articulatiile afectate urmeaza un model centripet: mai intai mainile, apoi coatele, apoi umerii. Aceeasi caracteristica apare si la membrul inferior: mai intai piciorul, apoi glezna, genunchiul si soldul.
•    Evolutivitatea – in lipsa unui tratament specific, afectarea articulara evolueaza cronic spre eroziuni, deformari si anchiloze.

Simptomele si semnele de debut sunt adesea ignorate de catre pacienti, iar consultul de specialitate este intarziat. Pacientii trebuie sa stie ca la primele semne si simptome articulare este necesar sa se prezinte la medic, deoarece administrarea rapida a unui tratament remisiv in poliartrita reumatoida este obligatorie pentru a preveni leziunile osteo-articulare ireversibile.

O boala greu de diagnosticat

Retine ca poliartrita reumatoida este o afectiune care poate fi dificil de diagnosticat, deoarece exista multe alte afectiuni care cauzeaza redoarea articulatiilor si inflamatia la nivel articular, asa ca nu exista un test "definitiv" pentru a descoperi aceasta boala. Ar trebui sa mergi la medicul tau de familie daca prezinti aceste simptome de debut, astfel incat acesta sa poata sa incerce sa determine cauza lor.

Medicul tau va efectua un examen fizic, iti va verifica articulatiile pentru a vedea orice urma de tumefactie (umflare) si pentru a evalua cu cata usurinta se misca articulatiile. De asemenea, medicul iti va pune multe intrebari despre simptomele tale. Este important sa ii povestesti despre toate simptomele, nu doar despre cele pe care le crezi importante, pentru ca aceste detalii il vor ajuta sa puna diagnosticul corect. Daca medicul tau de familie crede ca ai poliartrita reumatoida, iti va da o trimitere catre un medic specialist in reumatologie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0