Parfumul: cand, cum si unde trebuie aplicat

Parfumul este unul dintre produsele favorite atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. Pentru ca parfumul să devină ca o a doua piele și să persiste ore în șir, trebuie să ții cont de anumite recomandări.

Trucuri care prelungesc persistența parfumurilor

Îți dorești un parfum persistent? Există o serie de trucuri care prelungesc persistența parfumului aplicat pe piele. Iată care sunt acestea!

Când aplici parfumul

Aplică parfumul pe pielea uscată

Pielea ta absoarbe parfumul mai bine atunci când este caldă și porii tăi sunt deschiși. De aceea, un duș sau o baie fierbinte ajută la asta. Asigură-te că usuci bine pielea înainte de a aplica parfumul. 

Întotdeauna aplică parfumul înainte de a te îmbrăca și înainte de a-ți pune bijuteriile. Unele parfumuri pătează hainele, precum și anumite metale ori perlele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Parfumează pielea după hidratare

Mirosul parfumului va persista mai mult dacă acesta este aplicat pe pielea hidratată, nu pe pielea uscată. Poți aplica fie o cremă hidratantă fără miros, fie o cremă hidratantă din aceeași gamă cu parfumul.

Aplică parfumul și lasă-l să se usuce în mod natural, nu își freca încheieturile sau alte zone pe care ai aplicat parfum pentru că vei diminua esența parfumului.

Aplică parfum pe un strat de vaselina cosmetică 

Vaselina cosmetică “sigilează porii”, ceea ce înseamnă că parfumul nu va pătrunde în piele, ci va rămâne “lipit” de vaselina cosmetică, emanând mirosul întreaga zi.

Folosește aceeași gamă de produse 

Dacă bugetul îți permite, investește într-un set care să conțină gel de dus, loțiune de corp și parfum cu aceeași aromă. Astfel, mirosul va persista încontinuu datorită suprapunerii aceleași arome.

Unde aplici parfumul

Pulverizează parfum pe punctele de presiune

Cele mai bune locuri pentru a aplica un parfum sunt punctele de presiune. Pentru ca aroma parfumului să te învăluie toată ziua, acesta trebuie aplicat în zonele puternic vascularizate, adică pe interiorul încheieturilor mâinilor, în spatele urechilor, pe decolteu, în spatele genunchilor și pe interiorul coatelor.

Dacă scopul tău este să simți doar tu parfumul, aplică-l în punctele pulsului cel mai apropiat de nas, cum ar fi gâtul, bărbia și clavicula. Aplicarea pe încheieturi și pe interiorul coatelor îți permite să-ți adulmeci parfumul ori de câte ori simți nevoia.

Dacă vrei să miroși bine pentru partenerul tău, aplică-l pe piept, omoplați, sub și deasupra urechilor, și de ce nu, pe buric.

Dacă vrei ca persoanele din jur să-ți simtă mirosul, atunci partea din spate a gâtului și interiorul genunchilor sunt locuri bune de aplicare a parfumului.

Aplică parfum pe păr 

Parfumarea părului este extrem de eficientă, asta pentru că uleiurile naturale din păr păstrează mirosul.Dacă ai părul uscat, pulverizează parfum pe peria de păr, apoi trece-o prin podoaba capilară.

Totuși, nu folosi o apă de toaletă în păr, pentru că o formulă pe bază de alcool tinde să usuce și să deterioreze părul. Dacă totuși vrei să pulverizezi parfum pe păr, optează pentru unul care nu are în compoziție alcool.

Pulverizează parfum pe haine

Parfumul va rămâne mai mult timp pe materialul textil decât pe piele. Dacă vrei ca parfumul tău să reziste mai mult, este o idee bună să-l pulverizezi pe haine sau pe eșarfă. 

Atenție: unele parfumuri pot provoca pete pe haine, mai ales parfumurile mai concentrate, cu o culoare mai închisă. Cel mai bine este să-l încerci mai întâi pe o porțiune mică, precum colțul unei eșarfe.

Materialele sintetice ar putea schimba, de asemenea, felul în care un parfum miroase, așa că cel mai bine este să îl pulverizezi numai pe țesături naturale.

Un parfum va mirosi diferit pe haine decât pe piele. Fiecare are un miros specific, în funcție de stilul său de viață, tipul de alimentație, tipul de piele etc. Dacă aplici un parfum pe piele, acesta se va amesteca cu mirosul propriu al corpului, creând un miros unic (acesta este și motivul pentru care un parfum poate mirosi minunat la o persoană și neplăcut la altcineva).  

Alege parfumuri care persistă

Există anumite parfumuri a căror aromă este mai persistentă. Spre exemplu, întodeauna va persista mai bine un parfum cu note de ambră, cu note lemnoase ori de mosc, în comparație cu un parfum fresh, cu note citrice.

Reaplică parfumul pe parcursul zilei 

Dacă simți că e necesar, poți reaplica parfumul pe parcursul zilei, însă fără a exagera. Spre exemplu, nu te poți reparfuma la jumătatea zilei, în timp ce ești la birou, însă dacă ieși în oraș după ce se încheie programul, poți aplica încă un strat de parfum când pleci de la birou.

Nu exagera cu aplicarea parfumului

În general, un puf de parfum este suficient. Scopul este să mirosi bine, să nu te copleșești pe tine, dar nici pe cei din jurul tău cu un miros pătrunzător de parfum. 

Desigur, concentrația parfumului este un factor important. Pentru că ne obișnuim cu un parfum, în cele din urmă îl vom mirosi din ce în ce mai puțin, tentându-ne să aplicăm mai mult din el. Nu o face totuși. Este posibil ca persoanele din jurul tău să nu fie obișnuite cu parfumul tău așa cum ești tu.

Cum aplici parfumul

Pulverizează parfumul la o distanță de 10-20 cm

Poți viza anumite puncte și să pulverizezi parfum pe ele (de la o distanță între 10 și 20 cm), dar o altă practică obișnuită este să pulverizezi niște parfum și apoi să treci prin acea ceață de parfum. Acest lucru va distribui parfumul uniform pe corpul tău. Cel mai mare dezavantaj al acestei practici este că parfumul va ajunge și pe locuri unde acesta nu persistă mult și că o parte din parfum se va evapora în aer.

Schimbă-ți parfumul în mod regulat

Poate suna ca un truc de vânzări, dar există o explicație științifică în spatele acestui îndemn. Ca toate simțurile noastre, și simțul mirosului are o memorie. Când ne obișnuim cu un anume parfum, creierul nostru îl va pune pe „mute” automat, pentru a nu ne suprastimula.

Probabil că ai mai experimentat această situație: intri într-o casă și simți imediat mirosul preparatului care se pregătește în bucătărie. Dacă îl întrebi pe bucătar, probabil că acesta nu va fi conștient de acest miros puternic, pentru că a stat multă vreme printre oale și tigăi.

La fel este și cu parfumul. Prin urmare, schimbarea parfumurilor îți va activa simțul mirosului și astfel te vei putea bucura de aroma acestuia decât dacă porți același parfum zi de zi.
 
Chiar dacă aplici toate aceste sfaturi, nu te poți aștepta ca fiecare parfum, chiar și cel de cea mai bună calitate, să reziste o zi întreagă. Parfumurile deosebit de proaspete, cu note citrice probabil că nu vor rezista toată ziua, ci aproximativ patru până la șase ore.  

Cum îndepărtezi mirosul de parfum

Dacă parfumul aplicat este prea intens ori, pur și simplu, nu îți place și îți dorești să îl îndepărtezi, există câteva tehnici care te ajută.

Folosește o pastă cu bicarbonat de sodiu 

Amestecă o parte de bicarbonat de sodiu și una de apă pentru a obține o pastă. Folosește pasta respectivă pentru a-ți masa pielea în locurile în care ai aplicat parfum. Această pasta va îndepărtă cu succes mirosul de parfum. 

Folosește ulei de măsline și oțet 

Amestecă părți egale de oțet alb și ulei de măsline, apoi folosește un șervețel îmbibat în acest amestec pentru a-ți masa zonele în care ai aplicat parfum. Mirosul va fi complet îndepărtat.

Folosește vodcă

Și vodca va îndepărta orice miros, indiferent de cât de puternic este acesta.

Ce trebuie să știi despre alergia la parfum

Alergiile la parfum sunt cauzate parțial de peste 2.500 de substanțe chimice, care sunt adesea nelistate, în parfumul pe care-l folosești. Simptomele unei alergii la parfum pot rezulta din: atingerea lichidului sau a substanței parfumului sau chiar inhalând parfumul.

În timpul alergiei, organismul tău identifică ingredientul din parfum ca fiind o substanță străină. Apoi, eliberează o reacție inflamatorie pentru a ajuta la combaterea substanței ca și cum ar fi un invadator bacterian sau viral.

Acest răspuns al sistemului imunitar se dezvoltă de obicei în câteva zile de când ai atins sau ai inhalat parfumul și se manifestă prin mâncărime sau erupție cutanată. Aceste simptome pot dura săptămâni înainte să dispară.

Printre simptomele ușoare ale alergiei la parfum se numără și:

  • mâncărimi, chiar și acolo unde nu există erupții sau iritații;
  • mâncărime în jurul ochilor și în gât;
  • piele solzoasă sau uscată;
  • vezicule care devin cruste și excurează puroi;
  • focar de urticarie;
  • pete pe piele sau piele roșiatică;
  • o senzație de arsură pe piele, fără iritații sau răni vizibile;
  • sensibilitate la lumina soarelui.

Tratamentul pentru o alergie la parfum ar trebui să se bazeze pe simptomele pe care le ai și pe substanța care provoacă alergia. Cel mai important, ar trebui să includă evitarea substanței care a provocat simptomul în primul rând. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S.Food & Drug - Fragrances in Cosmetics
https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/fragrances-cosmetics
European Commission - Perfume Allergies
https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/perfume-allergies/en/index.htm
National Eczema Association - Fragrance and Perfume Allergy and Eczema FAQ
https://nationaleczema.org/blog/fragrances-perfumes-eczema-allergy/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0