O probă de salivă ți-ar putea spune dacă ai cancer pulmonar (studiu)

Cancerul este încă o afecțiune care este depistată tardiv, fiindcă multe dintre formele sale nu prezintă simptome decât în stadii avansate. Iar diagnosticarea este deseori complexă, presupune multe teste, unele dintre ele invazive, biopsii și perioade lungi de așteptare pentru rezultate.

O echipă de cercetare de la Școala de Stomatologie, Universitatea din California-Los Angeles (UCLA), condusă de Prof. Dr. David Wong, au lucrat în ultimii ani la o soluție care poate detecta biomarkerii de cancer pulmonar în saliva pacientului.

Descoperirea a pornit de la o cercetare mai amplă, care urmărește dezvoltarea unei metode numită „biopsie lichidă”, care detectează ADN-ul circulant tumoral în fluide corporale, cum sunt sângele și saliva.

Cancerul pulmonar este un neoplasm malign care se dezvoltă din celulele epiteliale ale țesutului pulmonar. Cel mai mare număr de decese se înregistrează la pacienții cu cancer pulmonar. Supraviețuirea globală depinde în mod semnificativ din punct de vedere statistic de dimensiunea tumorii, de prezența / absența metastazelor regionale și la distanță, în timp ce dependența de tipul histologic al cancerului pulmonar este mai puțin pronunțată. Astfel, pentru a crește supraviețuirea, este extrem de important să se diagnosticheze cancerul pulmonar în stadii incipiente, ceea ce, din păcate, nu este întotdeauna posibil.

Despre studiu

Scopul studiului este de a studia caracteristicile metabolice ale salivei în cazul cancerului pulmonar pentru a fi utilizate în diagnosticarea timpurie și determinarea prognosticului bolii.

Grupul de pacienți a inclus 425 de pacienți cu cancer pulmonar, 168 de pacienți cu boli pulmonare necanceroase și 550 de voluntari sănătoși. Au fost colectate probe de salivă de la toți participanții la experiment înainte de tratament și au fost determinați 34 de parametri biochimici ai salivei. Criterile de selecție au fost: vârsta pacienților între 30 și 75 de ani și absența oricărui tratament la momentul includerii în studiu, inclusiv chirurgical, chimioterapeutic sau de radioterapie. Pacienții au fost spitalizați pentru o intervenție chirurgicală radicală în cadrul lobectomiei, bilobectomiei, pneumonectomiei, tratamentului combinat sau video toracoscopiei pentru biopsie tumorală. În fiecare caz, s-a efectuat verificarea histologică a diagnosticului. Participanții au fost monitorizați timp de șase ani pentru a evalua ratele de supraviețuire.

Există puține date din literatura de specialitate cu privire la studiul compoziției salivei în cancerul pulmonar. Microbiota salivară poate fi o sursă informativă pentru detectarea biomarkerilor neinvazivi ai cancerului pulmonar. În general, saliva umană poate fi un bun fluid biologic pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar, deoarece poate fi colectată în mod neinvaziv și conține o cantitate mare de proteine. Mecanismul exact prin care markerii patologiilor distale apar în salivă nu a fost încă determinat. S-a descoperit recent că micile vezicule lipidice secretate de o tumoră, numite microvezicule asemănătoare exosomului, pot juca un rol în acest fenomen.

Colectarea, prelucrarea și stocarea probelor de salivă

Fiecare pacient a colectat salivă, într-un volum de 5 ml, pe stomacul gol, între orele 8:00 și 10:00 a.m. Subiecții și-au clătit gura cu apă cu 10 min înainte de prelevare. Probele de salivă au fost centrifugate (10.000 × g timp de 10 min). Parametrii biochimici au fost determinați imediat după centrifugare (fără congelare). Au fost analizate pH-ul, compoziția minerală (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, cloruri), conținutul de uree, proteine totale, albumină, acid uric, α-aminoacizi, compuși imidazolici (IC), seromucoizi și acizi sialici, activitatea enzimelor (aminotransferaze (ALT, AST); fosfatază alcalină (ALP); lactat dehidrogenază (LDH); gama-glutamil transpeptidaza (GGT); α-amilază) au fost determinate în toate probele. În toate probele, s-a determinat conținutul de substraturi pentru procesele de peroxidare lipidică și nivelul moleculelor medii (MM). În plus, a fost evaluată activitatea enzimelor antioxidante.

Caracteristicile metabolice ale compoziției salivare la pacienții cu cancer pulmonar

Rezultatele analizei biochimice a salivei au arătat cum compoziția acesteia se modifică semnificativ din punct de vedere statistic atât pe fondul bolilor pulmonare nemaligne, cât și pe fondul cancerului pulmonar. Modificări minime sunt caracteristice compoziției electrolitice a salivei, și anume: în cazul cancerului pulmonar, nivelul ionilor de calciu, potasiu și clorură crește cu semnificație. Modificările maxime au fost observate pentru parametrii peroxidării lipidelor și metabolismului proteic, ceea ce corespunde, în general, tabloului general al modificărilor metabolice care au loc pe fondul cancerului.

Pentru a confirma ipoteza că modificările evidențiate se datorează prezenței unei boli oncologice, parametrii biochimici enumerați au fost evaluați pe fondul unei patologii tumorale necanceroase (grup de comparație).

Avantajele biopsiei din salivă

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetătorii spun ca testul de salivă, care va fi testat pe pacienții americani, durează doar 10 minute (timp care include și procesarea rezultatului) și poate fi făcut în biroul medicului.

 

Testul funcționează prin detectarea mutațiilor genetice într-un receptor al factorului de proteină numită creștere epidermică (EGFR). Proteina ajută în mod normal celulele să crească și să se dividă, dar unele modificări fac ca celulele să crească mai repede. Dispozitivul folosește și eliberarea electrică indusă de câmpul energetic și măsoară nivelul din fluidele corporale pentru a detecta celule de cancer pulmonar în salivă.

Practic, se analizează în doar câteva minute compoziția chimică a salivei, iar dispozitivul recunoaște biomarkerii cancerului pulmonar și afișează, dacă este cazul, existența unor celule canceroase sau pre-canceroase.

S-a demonstrat că saliva are un mare potențial pentru dezvoltarea de teste de diagnostic și prognostic pentru cancerul pulmonar. A fost descris complexul de modificări metabolice care apar în salivă în raport cu acesta. Au fost identificați șapte parametri biochimici (activitatea catalazei, nivelul conjugatelor trienice și al bazelor Schiff, pH-ul, concentrația de acid sialic, activitatea fosfatazei alcaline și conținutul de ioni clorură) și au fost utilizați pentru a construi clasificatorul. Caracteristicile de diagnosticare ale clasificatorului dezvoltat au fost de 69,5% și 87,5% pentru sensibilitate și, respectiv, specificitate, ceea ce, practic, nu este inferior caracteristicilor de diagnosticare ale markerilor utilizați în mod obișnuit în diagnosticarea cancerului pulmonar. Factorii independenți semnificativi în prognosticul nefavorabil al cancerului pulmonar au fost compușii imidazolici. Acești indicatori pot fi utilizați pentru a prezice evoluția bolii și pentru a ajusta tacticile de tratament ale pacienților.

Prof. Wong și echipa sa analizează de asemenea posibilitatea dezvoltării unui test de salivă pentru detectarea mutațiilor legate de cancere ale gurii și gâtului. Însă atenționează opinia publică în privința cercetărilor care sunt încă în desfășurare și recomandă temperarea entuziasmului față de această descoperire. Trebuie avute în vedere complexitatea procesului de evoluție a cancerului și utilitatea potențială a tehnicii doar pentru anumite tipuri de cancer.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Biochemical Markers of Saliva in Lung Cancer: Diagnostic and Prognostic Perspectives - Lyudmila V. Bel’skaya,* Elena A. Sarf, Victor K. Kosenok, and Ivan A. Gundyrev - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7235830/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0