Mutatiile genetice ar putea sa accelereze boala Alzheimer

Potrivit unui nou studiu, o anumita mutatie genetica pare sa accelereze pierderea memoriei si capacitatilor de gandire in randul persoanelor care sufera de Alzheimer.

 

Oamenii de stiinta sustin ca mutatia genetica, numita alela BDNF Val66Met sau alela Met, a fost identificata dupa monitorizarea a peste 1000 de persoane care riscau sa dezvolte boala Alzheimer. Cercetatorii i-au monitorizat 13 ani. Varsta medie a participantilor fost de 55 de ani la inceputul studiului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Analizele de sange au fost testate pentru respectiva mutatie genetica. Capacitatile de memorare si gandire au fost testate la inceputul studiului si cel mult de cinci ori pe parcursul perioadei desfasurarii studiului.

Studiul a aratat ca 32% dintre participanti, purtatori ai alelei Met si-au pierdut memoria si capacitatile de gandire mai repede decat cei care fara mutatia genetica respectiva. Degradarea a fost si mai rapida in randul persoanelor purtatoare ale alelei Met si cu un nivel ridicat de beta-amiloid, o proteina care poate conduce la formarea de placi in creierul persoanelor cu boala Alzheimer.

In mod normal, gena BDNF produce o proteina care ajuta celulel nervoase sa creasca, sa se specializeze si sa supravietuiasca.

„Intrucat aceasta gena poate fi detectata inainte de aparitia simptomelor bolii Alzheimer si pentru ca faza presimptomatica este considerata o perioada critica pentru tratament, care ar putea intarzia sau preveni aparitia bolii, ar putea fi un obiectiv pentru tratamentele timpurii”a spus autorul studiului, Ozioma Okonkwo din cadrul Scolii de Medicina a UNiversitatii Wisconsin.

 

 

„In cazul in care nu exista nicio mutatie, este posibil ca gena BDNF si proteina pe care o produce sa ofere o protectie mai buna, contribuind prin urmare, la conservarea memoriei si capacitatilor de gandire” a spus Okonkwo intr-un comunicat de presa al American Academy of Neurology (Academiei Americane de Neurologie).

„Acest lucru este deosebit de interesant deoarece studiile anterioare au aratat ca sportul poate mari nivelul de BDNF. Este absolut necesar ca studiile viitoare sa examineze rolul pe care il au gena BDNF si proteina in acumularea de beta-amiloid in creier” a concluzionat Okonkwo.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0