Medicamentele și frumusețea: beneficii sau toxicitate?

Pe timpul iernii, femeile își pot îmbunătăți starea de sănătate și își pot stimula frumusețea prin diverse suplimente care conțin antioxidanți și vitamine, benefice pentru pielea corpului, ten, păr și unghii. Însă, există și medicamente care pot afecta negativ frumusețea.

Ce suplimente pot fi utile pentru un aspect îmbunătățit al pielii, părului și unghiilor?

Părul, unghiile și pielea au nevoie de vitamine și minerale pentru a încetini procesele de îmbătrânire, degradare și pentru a avea un aspect sănătos și radiant. Utile pentru frumusețe sunt B1, B2, B3, B6, B7, B9 B12, C, D, E, fierul, magneziul, zincul, iodul, manganul, cuprul, siliciul, seleniul și cromul. Toate aceste vitamine și minerale au rol important în hrănirea și regenerarea pielii, foliculilor firului de par și rădăcinii unghiei.

Preferatele sezonului rece sunt vitamina C și vitamina D, care ajută la înfrumusețarea pielii, dar pot contribui și la prevenirea infecțiilor de sezon, virale sau bacteriene (vitamina D), precum și la scurtarea răcelii dacă aceasta se instalează (vitamina C).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tot în ajutorul frumuseții vin și o serie de grăsimi din lactate (de preferat în sezonul rece sunt iaurturile sau brânza cu grăsime între 2 și maxim 10%), dar și suplimentele cu acizi grași Omega 3 (2-5 grame pe zi) și cele cu ulei de luminiță de seară.

Pentru persoanele care fac efort fizic intens sau obișnuiesc să meargă în weekenduri la schi pot fi benefice suplimentele cu proteine din zer, caseină, dar și cu glutamină și creatină.

De reținut că administrarea unui complex de vitamine și minerale e bine să se facă nu după ureche, ci după o discuție cu medicul de familie. 

Produsele homeopatice sau fitoterapeutice nu au în mod normal efecte adverse, dar trebuie reținut că, pentru a fi eficiente, acest gen de terapie poate să fie îndelungat și susținut și de un stil de viață sănătos, fără alcool și cafea. Aceste produse se vor lua numai la recomandarea unui medic cu competențe în fitoterapie.

Ce medicamente pot avea efecte nedorite asupra frumuseții?

Unele medicamente, mai ales dacă sunt luate în doze nepotrivite sau pe termen lung, pot avea efecte nocive pentru aspectul fizic.

Antibioticele

Folosirea îndelungată de antibiotice poate duce la instalarea cearcănelor, la deshidratarea pielii, la urticarie și la favorizarea petelor hiperpigmentare în condițiile expunerii la ultraviolete fără creme cu factor de protecție solară FPS. 

De aceea, pe parcursul terapiei cu antibiotice trebuie să te hidratezi suficient sau poate chiar mai mult decât de obicei, consumând apă simplă sau cu felii de lămâie, ceaiuri de plante, multe fructe bogate în apă, precum și iaurt, menit să restabilească echilibrul florei intestinale. În zilele însorite e indicat să folosești creme cu ecran de protecție sau un fond de ten care conține FPS adecvat pielii tale, mai ales dacă mergi în drumeții la munte sau ca să schiezi. 

În timpul iernii, multe femei se pot confrunta cu cistita, exacerbată de expunerea la frig mai ales la nivelul membrelor inferioare, spatelui, abdomenului, motiv pentru care medicul le poate recomanda antibiotice. Este foarte important ca tratamentul să fie urmat conform indicațiilor medicului în ceea ce privește dozele și numărul de zile. Nu se vor lua doze mai mari și nu se va lua tratamentul pe o perioadă nici mai lungă, nici mai scurtă decât cea indicată!

Somniferele

Dacă te confrunți cu lipsa de somn, nu intra în cercul vicios al somniferelor. O serie de astfel de medicamente pot da simptome de alergie, printre care și umflarea ochilor, a feței, a buzelor, urticarii și eczeme. E bine să recurgi la metode mai naturale de a induce somnul: ceaiuri calmante, cum sunt cel de tei sau de mușețel, suplimente cu melatonină sau extracte de plante cu efect calmant, precum valeriana, roința sau floarea pasiunii.

Anticoncepționalele

Folosirea unor anticoncepționale poate avea efecte nedorite în ceea ce privește frumusețea, în sensul că pot face ca pielea și părul să se îngrașe sau pot duce la creșterea excesivă a părului. O mare parte dintre femei sunt nevoite să apeleze mai des la cosmeticiană sau epilarea de lungă durată, din cauza dereglărilor în cea ce privește creșterea părului pe corp (adică o accelerare a creșterii părului și apariția unor fire mai groase și pigmentate în unele zone mai puțin întâlnite la femei cum ar fi pe piept, între sâni sau în jurul mameloanelor, pe spate sau pe abdomen).

Cortizonul

Terapiile cu cortizon pot avea ca efect acumularea excesivă de apă în țesuturi, ceea ce poate duce la deformarea trăsăturilor și la senzația că te-ai îngreunat cu câteva kilograme. Evitarea consumului de sare și a produselor îmbogățite cu sodiu este așadar imperios necesară pe parcursul terapiei și în jur de 3 săptămâni după terminarea acesteia.

Antialgicele și antitermicele

În acest sezon rece poți fi nevoită să-ți administrezi o serie de medicamente antialgice și antitermice, care combat fie simptomele acute ale unei răceli, fie dureri de tip reumatic. Chiar și femeile foarte tinere pot avea nevoie de astfel de medicamente pentru că în sezonul rece se acutizează o serie de afecțiuni de la nivelul musculo-scheletic (cum ar fi  spondiloza cervicală, lombosciatica, hernia de disc, fracturi mai vechi, rinoplastii, sinuzite etc). 

Multe dintre medicamentele antialgice conțin fie ibuprofen, fie acetoaminofen, ketoprofen sau naproxen, care pot provoca iritații gastrice și exacerbarea gastritelor, a ulcerelor, a afecțiunilor de la nivelul colonului etc., pot duce la palpitații și uneori la reacții alergice. Ele pot și să perturbe circulația periferică, ducând la apariția unor peteșii sau favorizând instalarea hematoamelor în urma unor lovituri ușoare (de exemplu, dacă te lovești de mobilă).

Tincturile și extractele naturale

În ceea ce privește efectele secundare contra frumuseții, acestea pot veni și de la diverse extracte din plante, de genul tincturilor sau siropurilor, extrem de populare în acest sezon, majoritatea fiind de culoare gălbuie sau maro. Uleiul de cătină, de exemplu, util pentru imunitate, dacă este folosit pe piele poate conferi o tentă gălbui-portocalie tenului.

De asemenea, unele extracte pot colora dinții și plombele, de aceea trebuie să se respecte administrarea lor după ce au fost diluate în apă și perierea dinților la scurt timp după aceea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Antibiotics side effects
https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/side-effects/
Mayo Clinic - Prednisone and other corticosteroids
https://www.mayoclinic.org/steroids/art-20045692
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0