Mastile pe baza de argila: beneficii si utilizare

Măștile pe bază de argilă sunt lăudate de specialiștii în dermatocosmetică, de vedete, dar și de influencerii de beauty în aceeași măsură: de ce aceste măști cu argilă sunt atât de apreciate? Răspunsul este simplu: pentru că pot avea multe beneficii pentru ten.

Dacă ești în căutarea unor ingrediente eficiente de îngrijire a pielii, argila poate să nu fie primul care îți vine în minte. Însă acest ingredient este bine-cunoscut pentru proprietățile lui uimitoare de curățare și purificare, fiind utilizat pe piele de secole și continuând să fie popular și în zilele noastre.

Există diferite tipuri de argilă care variază în compoziție în funcție de origine. Deși proprietățile fiecărei argile sunt diferite, acestea sunt cel mai frecvent utilizate în îngrijirea pielii datorită proprietăților lor de absorbție: aplicată pe piele, argila extrage uleiul din piele, lăsând-o echilibrată și curată.

În general, o mască de față cu argilă este mai potrivită pentru tipurile de piele de la normală până la grasă, dar poate fi utilă și pentru pielea uscată, dacă este combinată cu ingrediente benefice acesteia - dacă ai pielea extrem de uscată, produsele care conțin argilă pot să nu fie cele mai bune alegeri pentru tine.

Așadar, deși o mască de față cu argilă poate fi recomandată pentru orice tip de ten, pentru tenul gras poate avea cele mai mari beneficii. Iată ce efecte pozitive au aceste măști cu argilă, cum să le prepari în funcție de tipul tău de ten și cum să le folosești!

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce beneficii are o mască de față cu argilă?

Când vorbim de măști cu argilă, e bine de știut că acestea pot avea multe efecte pozitive asupra pielii: absorb sebumul în exces, lăsând pielea netedă și curată și totodată, reglează secreția de sebum pe viitor, desfundă porii blocați și ii micșorează, tratează acneea, detoxifică pielea în profunzime, exfoliază pielea, îndepărtând celulele moarte, stimulează regenerarea pielii și îi oferă o strălucire sănătoasă. În plus, dacă îți faci acasă măștile de față, nu doar că economisești bani, ci le poți și personaliza după nevoile și preferințele tale.

Cum se aplică masca pe bază de argilă?

Modul în care aplici, precum și momentul în care îndepărtezi aceste măști cu argilă de pe față sunt mai importante decât ai crede. Dacă ai senzația că masca trebuie lăsată să acționeze până când se usucă complet, e bine să știi că lucrurile nu stau chiar așa.

Specialiștii sunt de părere că masca pe bază de argilă nu trebuie lăsată niciodată să se usuce în totalitate pe ten. Orice mască de față cu argilă trece, în mod natural, prin 3 faze, iar a treia trebuie evitată cu orice preț.

Etapa umedă

În această etapă, masca abia a fost aplicată pe tenul curat, este încă umedă pe chipul tău, iar pielea absoarbe toate mineralele benefice din argilă.

Etapa de uscare

În această fază, circulația sangvină este stimulată, iar masca începe să se răcească și să se întărească. În timpul acestei etape, porii sunt deblocați, iar sebumul în exces este absorbit.

Etapa uscată

Această ultimă etapă trebuie evitată pentru că, odată ce masca se usucă în proporție de 100%, argila absoarbe umezeala din piele, deshidratând tenul, poate chiar iritându-l. Momentul oportun de îndepărtare a măștii de pe față este acela în care masca se deschide la culoare, începe să se usuce, dar este totuși puțin lipicioasă.

Cele mai comune tipuri de argilă folosite în scopuri cosmetice

Există mai multe tipuri de argilă folosite în scopuri cosmetice:

Argilă din bentonită

Aceasta este cea mai folosită argilă în scopuri cosmetice, datorită proprietăților sale de a absorbi uleiurile, dar și de a absorbi toxinele din piele. Ideală pentru tenul cu acnee și pentru remedierea excesului de sebum, argila din bentonită are o culoare verzuie sau cenușie.

Argilă Fuller’s Earth

Un alt tip de argilă, folosit adesea pe post de ingredient în produsele cosmetice, argila Fuller’s Earth absoarbe sebumul, dar are și un efect de iluminare asupra pielii, ceea ce o face benefică pentru persoanele care suferă de rozacee.

Argilă Rhassoul

Acest tip de argilă este ideal pentru persoanele care au probleme cu punctele negre. Argila de origine marocană este folosită de secole întregi pentru curățarea porilor. Totodată, are un efect calmant și hidratant.

Argilă roz

Ideală pentru tenul acneic, dar și pentru cel sensibil, argila roz are efecte care sunt vizibile imediat după aplicare.

Argila verde

Argila verde absoarbe uleiurile, micșorează porii, reduce inflamațiile și uniformizează culoarea pielii.

Măști cu argilă în funcție de ten

Iată câteva rețete de măști cu argilă pe care le poți pregăti acasă în funcție de tenul pe care îl ai.

Mască de față cu argilă pentru ten gras

Ingrediente:

  • 1 lingură de argilă 
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 1 linguriță de miere
  • 1 picătură de ulei esențial (poți alege între uleiul esențial de salvie, cel de lavandă, de de mentă sau de arbore de ceai)

Preparare: Într-un castron mic, amesteci bine toate ingredientele ca să obții un amestec omogen (dacă e prea subțire, mai pui puțină argilă), apoi întinzi masca pe față evitând buzele și zona din jurul ochilor și o lași să stea cam 15 minute, timp în care nu vorbești și nu faci gesturi faciale. La finalul timpului, clătești fața cu apă călduță (și, dacă simți că nu s-a curățat bine, folosește și o apă micelară), apoi aplici o cremă hidratantă.

Mască de față cu argilă pentru ten acneic

Ingrediente:

  • 1 lingură de argilă
  • 1 lingură de pudră de cărbune activat
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 1 picătură de ulei esențial (poți alege între uleiul esențial de arbore de ceai, cel de lavandă, de lămâie, de ienupăr sau de lemn de cedru)

Masca se prepară și se aplică la fel ca mai sus.

Mască de față cu argilă pentru ten uscat

Ingrediente:

  • 1 lingură de argilă 
  • 1 lingură de ulei de măceșe
  • 1 - 2 linguri apă de trandafiri
  • 1 picătură de ulei esențial (la alegere între uleiul esențial de mușcată, de smirnă, de paciuli, de mușețel albastru sau mușețel marocan)

Ce spun studiile despre efectul argilei asupra pielii?

Nu există multe dovezi științifice despre efectele benefice ale argilei asupra pielii, mai multe sunt dovezile anecdotice – deci rapoarte ale unor persoane care au declarat că pentru ele argila a funcționat pentru a trata acneea sau pentru a îngriji tenul gras și așa mai departe.

Un studiu mai vechi, realizat pe animale, a evaluat efectul aplicării topice a argilei asupra fibrelor de colagen din pielea de șobolan. Astfel, animalelor li s-au aplicat zilnic argilă și acid retinoic 0,025% pe partea dorsală timp de 7 și 14 zile, sub vaporizare la 37 °C timp de 40 de minute. Probele din fiecare regiune au fost excizate și colorate cu roșu pentru evaluarea colagenului. 

La șapte zile după tratamentul cu argilă, s-a observat o creștere a numărului de fibre de colagen în pielea tratată comparativ cu pielea animalelor din grupul de control în timp ce acidul retinoic nu a modificat nivelul colagenului. Aplicarea argilei pe parcursul a 14 zile nu a indus o creștere suplimentară a colagenului pielii, în timp ce tratamentul cu acid retinoic, da. Concluzia studiului a fost că aplicarea argilei stimulează o creștere a numărului de fibre de colagen, ceea ce poate explica efectele benefice ale unei măști cu argilă.

Un alt studiu mai recent, pe termen scurt, cu participanți umani, și-a propus să evalueze efectul argilei asupra fermității și elasticității pielii. Studiul clinic a fost realizat prin aplicarea de formulări cu argilă pe piele, fermitatea și elasticitatea fiind evaluate înainte și după îndepărtarea măștii. 

Participanților la studiu li s-a cerut să se abțină de la utilizarea cremelor hidratante pe locurile de testare cu 24 de ore înainte de studiu și să nu își ude fața cu apă cu trei ore înainte de evaluare. Măsurătorile pentru fermitate și elasticitate s-au efectuat după ce voluntarii se aclimatizaseră cel puțin 30 de minute (pielea s-a adaptat la mediul camerei respective).

Argilele sunt folosite mai ales în măști faciale datorită nivelurilor ridicate de absorbție pe suprafața pielii, cum spuneam, deci argila poate absorbi grăsimi, toxine și chiar bacterii și virusuri. Cu toate acestea, spun oamenii de știință, efectul de strângere este de așteptat în funcție de întărirea produsului, după evaporarea apei din preparat. De asemenea, se formează un film de argilă pe suprafața pielii, care reduce pierderea de umiditate naturală și stimulează hidratarea pielii, care a fost resimțită de voluntari ca o creștere a tensiunii mecanice.

Analiza statistică nu a arătat nicio influență semnificativă a timpului sau a formulărilor asupra acelor parametri – fermitatea și elasticitatea, deși voluntarii au raportat acea senzație de tensiune mecanică după îndepărtarea măștilor faciale cu argilă. Compoziția diferitelor argile nu a afectat comportamentul de vâscoelasticitate a pielii și, sunt de perere autorii studiului, utilizarea ar trebui prelungită pentru a se observa beneficiile așteptate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Skincare - What Are the Benefits of Clay Masks? An Expert Weighs In
https://www.skincare.com/expert-advice/ask-the-expert/clay-mask-benefits
Research Gate - Characterization and Short-Term clinical study of clay facial mask
https://www.researchgate.net/publication/318508286_Characterization_and_Short-Term_clinical_study_of_clay_facial_mask
Studiul „Characterization and Short-Term clinical study of clay facial mask”, apărut în Revista de Ciencias Farmaceuticas Basica e Aplicada 37(1), 2016, autori: Maria Valéria R. Velasco et al.
Pub Med - Effect of topical clay application on the synthesis of collagen in skin: an experimental study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22340693/
Studiul „Effect of topical clay application on the synthesis of collagen in skin: an experimental study”, apărut în Clin Exp Dermatol. 2012 Mar;37(2):164-8. doi: 10.1111/j.1365-2230.2011.04216.x, autori: D. M. Z. Valenti et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0