Masti faciale pe baza de turmeric pentru ten iritat

Măștile faciale care conțin turmeric sunt recomandate pentru persoanele cu ten iritat, înroșit, încărcat de impurități, ars de soare, chiar cu dermatite, acnee, eczeme, rozacee și început de psoriazis. Cum faci o mască de față cu turmeric și ce beneficii are acesta pentru piele?

Dacă ești în căutarea unor soluții naturale pentru a îngriji zonele de piele iritată, o mască de față cu turmeric poate fi utilă. Ideal e să porți mănuși chirurgicale sau alt tip de mănuși de unică folosință când o aplici, întrucât poate păta pielea. Hainele pe care le porți ar trebui să fie din categoria de stat în casă, din același motiv: turmericul pătează foarte ușor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Masca de față cu turmeric și iaurt gras

Turmericul este un condiment cu proprietăți antiinflamatoare și care luptă împotriva microbilor. Vindecă urmele de acnee, îndepărtează roșeața și afecțiunile cauzate de mediu, arsuri și rozacee. Substanța activă din turmeric se numește curcumină, care contribuie la vindecarea rapidă.

Iaurtul conține acid lactic, probiotice și zinc. Culturile de probiotice au proprietăți vindecătoare și acționează ca o barieră împotriva factorilor care cauzează înroșirea pielii. Zincul are proprietăți antibacteriene și antifungice, iar acidul lactic ajută la exfoliere și la obținerea unei străluciri naturale a tenului.

Ingredientele necesare:

Iaurt - alege unul cu conținut cât mai mare de grăsime.
Turmeric - găsești pudra de turmeric la majoritatea magazinelor cu condimente.

Mod de preparare:

Amestecă bine două linguri de iaurt rece cu o jumătate de linguriță de turmeric pudră. Vei obține o pastă portocalie, cu un miros intens.

Mod de aplicare:

Întinde mixul astfel obținut pe piele sau doar pe suprafețele inflamate sau de piele iritată și lasă să acționeze timp de o jumătate de oră. Clătește apoi ușor, fără să freci, cu apă rece. Usucă fața cu un prosop curat și aplică o cremă hidratantă sau nutritivă pe pielea curată -  o cremă pe care o folosești de obicei sau una cu proprietăți emoliente, care să continue efectul tratamentului.

Există păreri conform cărora poți repeta procedeul zilnic, până la vindecare, timp de aproximativ două săptămâni; însă poți aplica această mască și săptămânal sau de două ori pe săptămână, ca pe orice altă mască, chiar dacă nu ai pielea iritată, pentru a hrăni tenul.

Mască de față cu turmeric, miere, iaurt și suc de lămâie

Ingredientele necesare:

1 linguriță de miere
1 linguriță de pudră de turmeric
1 linguriță de iaurt, lapte sau kefir

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele într-un vas nemetalic, până când obții o pastă suficient de groasă ca să nu curgă ușor.

Mod de aplicare:

Aplică pasta pe față, după ce te-ai spălat în prealabil. Această mască de față cu turmeric poate fi aplicată și în jurul ochiilor, având efect benefic și asupra cearcănelor, pe care le reduce simțitor. După 20 de minute, spală-te cu apă rece. Dacă ti se pare că ai pielea gălbuie, folosește și apa micelară sau un scrub facial ușor pentru a o curăța. Puțină apă în care ai dizolvat suc sau sare de lămâie poate avea efect similar.

Mască de față cu turmeric, miere și zahăr brun, cu efect antirid

Ingredientele necesare:

1 linguriță de pudră de turmeric
1 linguriță de zahăr brun pudră
2 lingurițe de miere

Mod de preparare:

Amestecă bine toate ingredientele, până se formează o pastă consistentă.

Mod de aplicare:

Folosind o spatulă, o pensulă sau degetele (nu uita de mănușile de unică folosință), aplică masca pe întreaga față, nu doar unde ai piele iritată, inclusiv pe gât, decolteu și în zona din jurul ochilor. Clătește cu apă rece după o jumătate de oră și aplică o cremă hidratantă.

Ce spun studiile despre beneficiile turmericului asupra pielii?

Oamenii de știință subliniază faptul că medicina convențională îndreaptă o mulțime de eforturi către identificarea de molecule noi, cu costuri reduse și sigure, care pot fi utilizate în tratamentul bolilor inflamatorii, neoplazice și infecțioase. În acest context, numeroase studii in vitro și in vivo au examinat proprietățile antiinflamatorii, anticanceroase și antimicrobiene ale curcuminei, substanța activă din turmeric, atât individual, cât și combinată cu tratamentele tradiționale.

Turmericul și psoriazisul

În studiile pe animale, aplicațiile zilnice de gel care conținea curcumină 1% au redus inflamația cutanată asemănătoare psoriazisului indusă artificial de imiquimod, prin inhibarea canalelor de potasiu exprimate în celulele T și reducerea IL-17A, IL-17F., IL-22 și a altor citokine proinflamatorii în probe de ureche prelevate de la șoareci. Din punct de vedere clinic, aplicațiile zilnice ale unui tonic cu turmeric au redus semnificativ simptomele cutanate și calitatea vieții pacienților afectați de psoriazis al scalpului comparativ cu placebo. 

Turmericul și dermatita

În țările asiatice, curcumina a fost folosită în mod tradițional pentru a gestiona simptomele dermatitei atopice. Din punct de vedere clinic, o combinație de cremă cu extract de turmeric aplicată zilnic a atenuat eritemul, descuamarea, îngroșarea și mâncărimea la pacienții afectați de eczemă.

Și persoanele cu dermatită iatrogenă ar putea beneficia de pe urma turnericului. Dermatita iatrogenă este un termen nespecific folosit pentru a indica o varietate de afecțiuni inflamatorii ale pielii direct atribuite procedurilor medicale sau administrării medicamentelor. Dermatita indusă de radiații care se dezvoltă la pacienții supuși ședințelor de radioterapie și dermatita alergică de contact cauzată de medicamente aplicate sunt exemple tipice de dermatită iatrogenă.

Mai multe studii propun curcumina ca un tratament natural, sigur, disponibil pe scară largă și ieftin pentru gestionarea dermatitei iatrogenice. Într-un model animal, aplicarea topică zilnică a curcuminei a arătat că aceasta îmbunătățește supraviețuirea și recuperarea celulelor epiteliale în pielea iradiată, reducând expresia ciclooxigenazei-2 și a factorului nuclear-kappaB.

Turmericul și rănile

În ce privește leziunile pielii, pacienții afectați de răni diabetice tratați cu nanoparticule de chitosan încărcate cu curcumină impregnate în schele de colagen-alginat au raportat un proces de vindecare semnificativ mai rapid în comparație cu cei din grupul placebo. Aplicarea topică a curcuminei pare să aibă efecte mai pronunțate asupra vindecării rănilor în comparație cu administrarea sa orală în tratamentul rănilor, datorită accesibilității mai ușoare a medicamentului la locul rănii.

Turmericul și acneea

Conform unei revizuiri sistematice recente, proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale turmericului s-au dovedit eficiente în tratarea mai multor afecțiuni ale pielii. Acest condiment poate ajuta la creșterea strălucirii pielii, la accelerarea vindecării rănilor, la calmarea porilor pentru a reduce acneea și cicatricile acneice și la controlul episoadelor acute de psoriazis. De asemenea, poate ajuta la vindecarea pruritului și a lichenului plan oral, în caz de piele iritată, dar poate fi util și ca adjuvant în cancerele de piele.

Turmericul și îmbătrânirea

Inflamația este considerată a fi baza majorității bolilor legate de vârstă. Oamenii longevivi, în special centenarii, par să facă față inflamației cronice subclinice printr-un răspuns antiinflamator. Pe baza acestor observații, lumea științifică a făcut eforturi pentru a identifica molecule care pot îmbunătăți răspunsul la inflamația subclinică și pot preveni deteriorarea celulară ulterioară.

Având în vedere proprietățile antiinflamatorii și antioxidante cunoscute ale curcuminei, a fost examinată potențiala utilizare topică și sistemică a curcuminei în tratamentul și prevenirea îmbătrânirii pielii, în special atunci când este legată de expunerea la soare.

De exemplu, un mic studiu clinic la care au luat parte 28 de femei în vârstă de 30 de ani a investigat utilizarea unui gel combinat de plante, care conținea turmeric, rozmarin și gotu kola pentru atenuarea semnelor de fotoîmbătrânire. Rezultatele au indicat o îmbunătățire semnificativă a fermității pielii după 4 săptămâni de utilizare zilnică.

Turmericul și cancerul de piele

Micromediul proinflamator în care se dezvoltă cancerul, și la producerea și menținerea căruia contribuie cancerul însuși, a suscitat un mare interes în ultimii ani, reprezentând o țintă potențială atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul cancerului. 

Deși keratozele actinice sunt leziuni caracterizate printr-un grad mai ușor de displazie, ele au un risc de până la 20% de progresie spre carcinom spinocelular, eradicarea fiind obligatorie la pacienții afectați. Tratamentul local cu piroxicam, un antiinflamator nesteroidian care este activ atât pe COX-1 cât și pe COX-2, este un agent sigur și eficient în tratamentul keratozei, dar s-a descoperit că și curcumina inhibă selectiv COX-2 într-o manieră dependentă de doză și timp. 

În ce privește cancerul de piele, studiile preclinice au subliniat că turmericul induce apoptoza (moartea celulară) în celulele canceroase, acționând pe mai multe căi. În plus, s-au făcut încercări de a asocia curcumina cu medicamente convenționale pentru a potența eficacitatea acestora asupra melanomului, iar rezultatele au fost promițătoare.

Turmericul și infecțiile cutanate

Infecțiile cutanate pot fi cauzate de o mare varietate de microorganisme, inclusiv bacterii, fungi, virusuri și paraziți, iar eficacitatea curcuminei în aceste cazuri a fost, de asemenea, investigată atât in vitro, cât și in vivo pe modele animale, cu rezultate încurajatoare.
Astfel, concluzionează oamenii de știință, posibila utilizare a curcuminei în combinație cu medicamentele tradiționale și formulările de noi sisteme de livrare reprezintă un domeniu foarte promițător pentru cercetări aplicative viitoare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCCIH - Turmeric
https://www.nccih.nih.gov/health/turmeric
NCBI - Potential of Curcumin in Skin Disorders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770633/
Studiul „Potential of Curcumin in Skin Disorders”, apărut în Nutrients. 2019 Sep; 11(9): 2169. Published online 2019 Sep 10. doi: 10.3390/nu11092169, autori: Laura Vollono et al.
Pub Med - Benefits of turmeric supplementation for skin health in chronic diseases: a systematic review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32713186/
Studiul „Benefits of turmeric supplementation for skin health in chronic diseases: a systematic review”, apărut în Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(20):3421-3435. doi: 10.1080/10408398.2020.1798353. Epub 2020 Jul 27, autori: Isabella Rosa da Mata et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0