Masca de fata cu cartofi pentru un ten mai stralucitor

Există o mare varietate de produse care promit să îndepărteze petele de pe suprafața pielii, iar printre acestea se numără și masca de față cu cartofi cruzi. Îți prezentăm patru astfel de rețete de măști cu cartofi, care să te ajute să ai un ten mai curat și mai strălucitor în scurt timp.

Cunoscut în mod popular drept regele legumelor, cartoful este un ingredient des întâlnit în gastronomie, însă are și beneficii pentru piele dacă este aplicat extern. Pielea este zilnic expusă la o serie de factori nocivi, cum ar fi razele soarelui, poluarea sau praful și toate acestea pot duce la hiperpigmentare, la întunecarea sau la o nuanță neuniformă a pielii. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce măști de față pe bază de cartofi poți face acasă?

Dacă ești în căutare de ceva natural pentru a-ți îngriji pielea, cartofii sunt o modalitate ieftină și la îndemână. O mască de față cu cartofi și alte ingrediente poate să-ți fie de folos pentru a îmbunătăți statea de sănătate a tenului și a combate petele.

1. Mască cu cartof și lămâie

  • Ingrediente: un cartof, sucul unei jumătăți de lămâie
  • Mod de preparare: Amestecă un cartof ras pe răzătoarea mică și sucul unei jumătăți de lămâie, până când sucul este absorbit de cartof.
  • Mod de folosire: Aplică această mască cu cartof și lămâie pe fața curățată în prealabil, las-o să acționeze timp de 20 de minute, apoi îndepărteaz-o cu un șervețel și clătește-te cu apă rece.

2. Mască de față cu cartofi și castraveți

  • Ingrediente: un cartof, o jumătate de castravete
  • Mod de preparare: Pune cartoful și castravetele într-un blender și amestecă până când se formează o pastă.
  • Mod de folosire: Aplică mixul de cartof și castravete pe față cu mișcări circulare. Lasă compoziția să acționeze 25 de minute, apoi îndepărteaz-o cu un șervețel și spală-te cu apă din abundență. Folosită trei seri la rând, această mască promite un ten strălucitor, lipsit de pete.

3. Mască de față cu cartofi și lanolină

  • Ingrediente: doi cartofi, două lingurițe de lanolină pură (o găsești la borcan în magazinele naturiste)
  • Mod de preparare: Cartofii se taie cuburi, apoi se trec prin mașina de tocat. Pasta obținută astfel se amestecă apoi cu două lingurițe de lanolină pură și se pune la frigider.
  • Mod de folosire: După ce s-a răcit, se aplică pe față, inclusiv în jurul ochiilor. Se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se ia de pe față cu un șervețel și se clătește cu apă caldă, urmată de apă rece.

4. Mască facială cu cartofi, mazăre și ulei de măsline

  • Ingrediente: un cartof, o ceașcă de boabe de mazăre fierte, ulei de măsline
  • Mod de preparare: Rade cartoful pe răzătoarea subțire sau dă-l prin mașina de tocat. Amestecă-l cu mazărea verde fiartă și pasată, apoi adaugă ulei de măsline, ca pentru o maioneză.
  • Mod de folosire: Aplică masca obținută astfel pe față și las-o să acționeze 20 de minute. Curăță fața cu un șervețel, apoi clătește cu apă rece sau la temperatura camerei.

5. Mască din suc de cartofi cu miere

Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea tenului, încearcă o mască de față cu suc de cartofi și miere.

  • Ingrediente: 3 linguri suc de cartofi, 2 linguri de miere
  • Mod de preparare: Rade un cartof de mărime medie și stoarce-l într-un tifon. Sucul obținut îl amesteci cu mierea într-un bol până se omogenizează.
  • Mod de folosire: Aplică amestecul pe față și pe gât, masând bine cu mișcări circulare. Lași masca să acționeze 10-15 minute (până se usucă), după care o speli. Pentru a observa rezultate, aplică o astfel de mască 4-5 zile la rând.

Ce beneficii are cartoful pentru piele?

Sucul de cartof are o serie de beneficii pentru piele - iată câteva dintre acestea:

Hidratează pielea

Sucul de cartof conține cantități mari de vitamina C, care hrănește pielea în profunzime, menținând-o hidratată pe perioade îndelungate. Cartoful trebuie să stea minimum 15 minute pe ten pentru a acționa la capacitate maximă.

Curăță petele de la nivelul pielii

Cartoful are abilitatea de a deschide nuanța pielii, decolorând petele de pe față și corp și uniformizând nuanța tenului.

Are proprietăți anti-aging

Zeama de cartof poate estompa ridurile fine și totodată poate oferi chipului tău un aspect întinerit.

Tratează eczema

Eczema este caracterizată de uscăciunea pielii, iritație, înroșire, precum și prurit. Sucul de cartof este un remediu eficient pentru tratarea porțiunilor de piele afectate de eczemă.

Estompează cearcănele

Cearcănele inestetice pot fi estompate cu ajutorul sucului de cartof. Folosește două felii de cartof ținute în prealabil la frigider, pe post de comprese aplicate pe ochi, apoi lasă-le să acționeze în jur de 10 minute. Vei observa efectul imediat după ce vei lua bucățile de cartof de pe ochi. Fiind rece, cartoful va contribui și la reducerea pungilor.

Dacă ai probleme cu pielea și remediile naturiste nu au efect, mergi la medicul dermatolog, întrucât este posibil să fie vorba despre o afecțiune care să necesite tratament medicamentos.

Cum te mai poate ajuta sucul de cartof?

Sucul de cartof și acneea

Dacă ești în căutarea unui remediu natural pentru a trata acneea, încearcă o rețetă de casă. Se amestecă o lingură de suc de cartofi cu o lingură de suc de roșii și se adaugă și două linguri de miere. Amestecă totul bine pentru a face o pastă pe care o aplici pe față, concentrându-te mai mult pe zonele cu acnee. Lasă masca să acționeze 10 minute. Deoarece roșiile și cartofii conțin antioxidanți, aceștia pot lupta împotriva radicalilor liberi și pot împiedica germenii și bacteriile să atace pielea. În plus, deschid și porii înfundați. Folosește masca timp de o săptămână pentru a observa rezultate.

Sucul de cartof și ridurile

Rade un cartof și amestecă-l cu câteva picături de glicerină și o lingură de lapte. Odată amestecat, aplică-l peste tot și lasă-l să stea netulburat timp de 15 minute. Repetă acest lucru o dată sau de două ori pe săptămână pentru a reduce liniile fine de pe față.

Sucul de cartof și pielea uscată

Dacă ai ten uscat, această mască de față cu suc de cartofi ar putea să-ți fie de folos. Amestecă sucul de la un cartof de mărime medie cu o lingură de ulei de măsline. Masează soluția pe față timp de 2-3 minute înainte de a o lăsa pe piele încă 20 de minute, după care clătești cu apă. Masca se folosește de două ori pe săptămână.  

Sucul de cartofi și bronzul

Dacă vrei să îndepărtezi bronzul neuniform și să luminezi pielea, dar și să o cureți de bacterii și germeni, rade o jumătate de cartof și amestecă-l cu o jumătate de linguriță de turmeric. Aplică pasta pe față și pe gât și las-o să stea timp de 15 minute înainte de a o spăla. Repetă procedeul de două sau de trei ori pe săptămână.

Ce mai poți face pentru a avea un ten strălucitor și sănătos?

Exfoliază fața de două-trei ori pe săptămână. Un scrub pentru față ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și a depunerilor care pot înfunda porii. De asemenea, un exfoliant chimic care conține acid glicolic îndepărtează celulele moarte și poate oferi pielii o strălucire sănătoasă. Un scrub nu ar trebui folosit mai des de două-trei ori pe săptămână, iar un exfoliant chimic, nu mai des de o dată pe săptămână. Dacă pielea e prea uscată sau iritată, evită exfolierea.

Folosește un ser cu vitamina C. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen scade, ceea ce face ca pielea să își piardă elasticitatea. Vitamina C topică ajută la luminozitatea tonului pielii, iar o combinație de vitamina C locală și orală poate ajuta la creșterea producției de colagen, contribuind la minimizarea ridurilor și a liniilor fine. Persoanele cu pielea uscată în special pot beneficia de un astfel de ser combinat cu o cremă hidratantă.

Aplică zilnic la ieșirea din casă o cremă de față cu protecție solară cu spectru larg, cu FPS 30 sau mai mare, deoarece razele UV pot provoca daune, ducând la pete, arsuri și riduri și cresc riscul de cancer de piele. Dacă te confrunți cu arsuri solare, calmează pielea cu aloe vera. 

Bea mai multă apă. Toate organele, inclusiv pielea, absorb umezeala atunci când bei apă. Pentru a reduce uscăciunea pielii, redu consumul de cafea și alcool și bea mai multă apă simplă, apă cu frunze de mentă zdrobite sau cu zeamă de lămâie. Se recomandă cam 35 ml de apă per kilogram de greutate corporală, deci dacă ai 50 de kg ar trebui să bei 1,750 ml pe zi, iar dacă ai 85 de kg, ar trebui să bei aproape 3 litri de apă zilnic. Atenție, însă, consumul de apă depinde și de activitatea ta – dacă lucrezi zilnic în căldură mare și faci efort fizic mare, poți avea nevoie și de 6 litri de apă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology – 10 skin care secrets for healthier-looking skin
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/healthier-looking-skin
Pub Med - A Potato Peel Extract Stimulates Type I Collagen Synthesis via Akt and ERK Signaling in Normal Human Dermal Fibroblasts
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31474711/
Studiul „A Potato Peel Extract Stimulates Type I Collagen Synthesis via Akt and ERK Signaling in Normal Human Dermal Fibroblasts”, apărut în Biol Pharm Bull. 2019;42(9):1510-1516. doi: 10.1248/bpb.b19-00193, autori: Mari Suto et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0