Probioticele pot reduce inflamatia rinichilor la pacientii cu lupus

Probioticele, cunoscute și ca bacteriile bune, joacă un rol vital în corpul uman, în special în intestine, unde ajută, printre altele, la digerarea acidului folic și a anumitor vitamine.

Ce este lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic, caracterizat prin inflamație persistentă, este o afecțiune autoimună complexă, fără tratament cunoscut. În mod special sunt afectate însă rinichii, inima și pielea, în cele mai multe cazuri. Pentru combaterea procesului inflamator în timpul unui puseu de activitate a bolii se pot folosi medicamentele imunosupresoare, însă acestea reduc activitatea sistemului imunitar, crescând astfel riscul de infecție sau alte boli. De aceea, se caută tot mai multe metode naturale de reducere a procesului inflamator.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme, mai exact bacterii benefice, care se regăsesc în microbiota intestinală (floră). Acestea sunt destinate a fi consumate ca suplimente pentru a susține creșterea bacteriilor prietenoase, având ca rezultat efecte pozitive asupra sănătății atunci când sunt administrate în cantități adecvate. 

Perturbarea microbiotei intestinale este cunoscută că poate să ducă la tulburări autoimune, printre care se numără boala inflamatorie intestinală, diabetul de tip 1, artrita reumatoidă, scleroza multiplă și lupusul eritematos sistemic (LES). 

Beneficiile pentru sănătate asociate cu probioticele au fost demonstrate de numeroase studii în ultimii ani. Tulpinile specifice de probiotice, în special cele din grupele Bifidobacterii și Lactobacillus, au fost deosebit de eficiente în asigurarea protecției împotriva bolilor inflamatorii și autoimune, arată numeroase studii. 

Studiile au descoperit o asociere semnificativă între consumul de suplimente alimentare, activitatea bolii și compoziția microbiotei intestinale atât la modelele animale predispuse la lupus eritematos sistemic, cât și la persoanele diagnosticate cu această afecțiune autoimună.  

Ce impact au probioticele asupra sistemului imunitar la pacienții cu lupus eritematos sistemic?

Probioticele, inclusiv speciile Lactobacillus, au un impact favorabil asupra organismului gazdă prin îmbunătățirea și stabilizarea florei intestinale. Cum acționează acestea? Se atașează de celulele epiteliale intestinale și pot produce substanțe chimice care împiedică creșterea germenilor periculoși. Mai mult decât atât, pot stimula sistemul imunitar al mucoasei intestinale prin creșterea numărului de celule IgA+. 

Sănătatea intestinală este importantă la pacienții cu boli autoimune precum lupusul, întrucât o mare parte din sistemul imunitar se regăsește în tractul gastrointestinal. Mai mult decât atât, medicamentele administrate în tratarea lupusului reduc nivelul de bacterii benefice din intestine, dezechilibrând astfel flora.

Lactobacilii pot produce acizi grași cu lanț scurt, care acționează ca purtători locali de energie pentru bacterii și celulele epiteliale intestinale. Oamenii de știință spun că acizi grași cu lanț scurt ar putea stimula generarea de acid retinoic de către celulele epiteliale, un metabolit derivat din vitamina A.

Cercetări mai vechi au arătat că există mai multe mecanisme prin care tratamentul cu acid retinoic poate modula cursul lupusului. De exemplu, s-a demonstrat că acidul retinoic restabilește lactobacilii la șoareci și ameliorează simptomele inflamatorii ale lupusului eritematos sistemic. Mai mult decât atât, se pare că acest acid suprimă semnalizarea regulatorilor transcripționali necesari pentru debutul lupusului.  

Într-o cercetare mai veche, oamenii de știință au studiat bacteriile din probe de scaun de la 61 de femei cu lupus și 17 femei care nu fusese diagnosticate cu această afecțiune. Aceștia au descoperit că pacienții cu lupus au puține specii de bacterii în general. Dar o specie, cunoscută sub numele de Ruminococcus gnavus, a fost de cinci ori mai abundentă la pacienții cu lupus eritematos sistemic. Și această bacterie a fost deosebit de numeroasă la pacienții care sufereau de erupții sau care aveau boli de rinichi.

Așa cum știm, pacienții cu lupus produc proteine ale sistemului imunitar cunoscute sub numele de anticorpi care își atacă propriul ADN. Cercetătorii au aflat că acești anticorpi vizează și Ruminococcus gnavus și anumite organe, precum rinichii.

Cercetătorii sunt de părere că modificarea dietei la pacienții cu lupus sau furnizarea de probiotice ar putea reduce numărul de Ruminococcus gnavus sau ar putea să ajute la înmulțirea bacteriilor prietenoase. 

Probioticele și reducerea inflamației la pacienții cu lupus eritematos sistemic

Lactobacilii, care sunt utilizați comercial în producția de alimente fermentate, sunt o componentă importantă a microbiotei. Sunt specialiști care cred că lactobacilii sunt agenți de mediu care afectează dezvoltarea lupusului. Potrivit unui studiu recent, oamenii de știință au constatat că bacteriile Lactobacillus s-au înmulțit semnificativ la pacienții cu un puseu de activitate în lupus, în comparație cu subiecții sănătoși și pacienții cu artrită reumatoidă  din China 1.

Un alt lucru important de menționat este că, potrivit statisticilor, femeile de vârstă reproductivă au riscuri de nouă ori mai mari decât bărbații să fie diagnosticate cu lupus eritematos sistemic. Având în vedere că există o legătură între sex și boală, este important pentru specialiști să înțeleagă diferențele de gen în microbiota intestinală. Acest lucru îi va ajuta la interpretarea opțiunilor terapeutice. 

Efectele probioticelor în studiile in vivo

Oamenii de știință spun că administrarea orală a unui amestec care cuprinde cinci specii diferite de Lactobacillus, și anume L. rhamnosus, L. gasseri, L. johnsonii, L. reuteri și L. oris a fost eficientă în ameliorarea semnelor clinice asemănătoare lupusului eritematos sistemic. Aceste descoperiri sugerează o potențială interacțiune de cooperare între specii, sporind eficacitatea generală prin multiplicarea puterii individuale ale fiecărei tulpini 2

Recomandările Experților DOC

Mai multe specii de lactobacili pot conferi o serie de efecte benefice pacienților cu lupus, atrag atenția specialiștii. Potrivit unei cercetări recente, de exemplu, L. delbrueckii și L. rhamnosus s-au dovedit a fi eficiente în scăderea citokinelor inflamatorii și a severității bolii la șoarecii induși cu lupus eritematos sistemic3.

Un studiu mai vechi făcut pe șoareci arată că probioticele din iaurt pot reduce inflamația de la nivelul rinichilor la pacienții cu lupus eritematos sistemic. Cercetătorii care au făcut studiul cu privire la eficiența probioticelor în tratarea inflamației renale au tratat șoarecii preț de două zile cu antibiotice, apoi le-au oferit acestora diverse tulpini de probiotice. S-a constatat, la final, că bacteriile bune din intestin declanșează reacții antiinflamatoare ale sistemului imunitar, reducând astfel inflamația. Mai mult decât atât, probioticele au redus și nivelul anticorpilor asociați cu declanșarea inflamației la nivelul rinichilor.

Oamenii de știință care au făcut studiul susțin că această descoperire este un prim pas, însă că este nevoie de cercetări suplimentare în ceea ce privește asocierea probioticelor administrate oral la pacienții cu lupus eritematos sistemic, în vederea reducerii complicațiilor renale.

În concluzie, rezultatele tuturor acestor studii menționate mai sus evidențiază avantaje semnificative asociate cu utilizarea probioticelor, fie izolat, fie în combinație, pentru tratamentul lupusului eritematos sistemic. Administrarea de probiotice are efecte antiinflamatorii, de reglementare și antiapoptotice demne de remarcat, împreună cu îmbunătățiri ale simptomelor clinice, atât la modelele de șoarece cu lupus, cât și la pacienții cu lupus eritematos sistemic. 

Cum să consumi mai multe probiotice

O metodă simplă de introducere a probioticelor în dieta ta constă în mărirea consumului de iaurt sau chefir. Alege variante cât mai naturale – iaurturile cu fructe au prea multe zaharuri adăugate pentru ca probioticele să mai conteze.

Probioticele pot fi administrate și sub formă de supliment alimentar, însă este necesar să te consulți cu medicul tău înainte de a le folosi dacă suferi de lupus eritematos sistemic.

Ce este nefrita lupică și ce impact are aceasta asupra pacientului cu lupus eritematos sistemic

Lupusul determină sistemul imunitar al organismului să atace țesuturile sănătoase din corp. De foarte multe ori, țesuturile rinichilor sunt atacate, iar astfel poate să apară nefrita lupică – o complicație la care pacienții diagnosticați cu lupus eritematos sistemic sunt predispuși.

Nefrita lupică este, de fapt, inflamația rinichilor, care se manifestă prin edem la nivelul picioarelor, mâinilor ori feței, dar și prin modificarea culorii urinei, dureri articulare, febră, dureri musculare, nevoia continuă de a urina, urină cu aspect de spumă și, uneori, și iritație de tip fluture pe față.

Nefrita lupică trebuie tratată cât mai rapid de medic, întrucât poate cauza insuficiență renală, care pune viața pacientului în pericol. Medicamentele din clasa corticosteroizilor sunt extrem de eficiente într-o asemenea situație, numai că acestea se recomandă pe o perioadă determinată, întrucât consumul îndelungat are o serie de efecte adverse.

Și imunosupresoarele sunt la fel de eficiente, însă la fel de periculoase în ceea ce privește reacțiile adverse. De multe ori, e necesară și administrarea medicamentelor pentru reducerea tensiunii arteriale dacă apar complicații cardiovasculare.

Cum reduci riscul de complicații renale în lupus eritematos sistemic

Pentru reducerea riscului de complicații renale, se recomandă consumul de apă, adoptarea unei diete echilibrate, renunțarea la consumul de alcool, dar și la fumat, precum și limitarea administrării medicamentelor care afectează rinichii.

Având în vedere ultimele descoperiri făcute cu privire la probiotice, se recomandă, de asemenea, și introducerea alimentelor care conțin probiotice în dietă. Printre aceste alimente se numără: iaurtul, chefirul, varza murată. 

Asigură-te că discuți în prealabil cu medicul care îți monitorizează boala despre dieta pe care o adopți, dar și despre opțiunile de tratament înainte de a face  modificări majore, deoarece anumite tratamente alternative pot interacționa cu medicamentele pe care le iei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Distinct Microbiomes of Gut and Saliva in Patients With Systemic Lupus Erythematous and Clinical Associations”, Front Immunol. 2021, Fengping Liu, Tianli Ren, Xiaodi Li, Qixiao Zhai, Xifeng Xu, Nan Zhang, Peng Jiang,  Yaofang Niu, Longxian Lv, GuoXun Shi, Ninghan Feng
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8281017/ 
2 Studiul „Lactobacillus spp. act in synergy to attenuate splenomegaly and lymphadenopathy in lupus-prone MRL/lpr mice”, Front. Immunol., 28 July 2022, Xavier Cabana-Puig, Qinghui Mu, Ran Lu, Brianna Swartwout et all.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.923754/full
3 Studiul „Dysbiosis of oral microbiota is associated with systemic lupus erythematosus”, Arch Oral Biol. 2020 May, Bao-Zhu Li, Hao-Yue Zhou, Biao Guo, Wen-Jun Chen, Jin-Hui Tao, Nv-Wei Cao, Xiu-Jie Chu, Xiang Meng
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32203722/
Lupus Research Alliance - Bacteria in the Gut May be a Cause of Lupus and Flares: Shows Study Supported by Lupus Research Alliance
https://www.lupusresearch.org/bacteria-gut-may-cause-lupus-shows-study-supported-lupus-research-alliance/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0