Preventia aterosclerozei la pacientii cu lupus

O cauza importanta de mortalitate la pacientii cu lupus este ateroscleroza accelerata. Aproximativ 40% din pacientii cu lupus au placi de aterom detectate la utrasonografia carotidiana.

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune de natura autoimuna, care implica hiperactivitatea sistemului imunitar, care din cauze necunoscute incepe sa atace tesuturile sanatoase ale organismului. Astfel, apare inflamatia si, odata cu ea, tot felul de manifestari nedorite. Pacientii cu lupus sunt insa predispusi si aterosclerozei, ce poate degenera in complicatii cardiovasculare ce pot pune chiar si viata pacientului in pericol.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Ateroscleroza este caracterizata de ingrosarea si ingustarea vaselor de sange din cauza colesterolului sau a altor grasimi din sange. Astfel, se formeaza placa arteriala, care poate bloca partial sau total fluxul sanguin. De asemenea, se pot forma cheaguri care pot bloca vase de sange de la nivelul inimii, plamanilor, creierului sau picioarelor. Asadar, ateroscleroza poate deveni fatala daca nu este tratata cum se cuvine.

 

Pentru combaterea aterosclerozei, prima masura este controlul valorilor tensiunii. Pacientii trebuie sa-si mentina tensiunea arteriala prin medicatie antihipertensiva (de preferinta inhibitori ai enzimei de conversie) si printr-o dieta hiposodata (prin care pacientii trebuie sa evite a adauga sare in mancare si sa evite alimentele care contin o cantitate mare de sodiu). Nu trebuie uitat faptul ca pacientii cu lupus sunt pe un tratament cronic cu cortizon si in consecinta au retentie de apa si sare in organism.

In ceea ce priveste dislipidemia, frecvent intalnita la pacientii cu lupus, tinta terapiei hipolipemiante cu statine este cea a colesterolului LDL sub 130 mg/dl. Dieta este la fel de importanta, pacientii trebuie sa reduca consumul de grasimi saturate si sa incerce sa-si mentina o greutate normala. In schimb, efect protector al grasimilor continute in uleiul de peste si consumul acestuia este recomandat la acesti pacienti.

Pentru preventia aterosclerozei accelerate este foarte important ca un pacient cu lupus sa constientizeze riscul si sa opresca fumatul.

 

 

Un alt factor de risc pentru dezvoltarea aterosclerozei la pacientii cu lupus este hiperhomocistemia. Administrarea suplimentelor de acid folic, a vitaminei B6 si B12 corecteaza excesul de homocisteina.

 
 

Avand in vedere ca la pacientii cu lupus administrarea terapiei cortizonice se face pe timp indelungat, iar tratamentul prelungit cu cortizon reprezinta un factor de risc pentru ateroscleroza accelerata, atunci recomandarea este de a folosi dozele cele mai mici posibile de cortizon care sa controleze activitatea bolii si sa fie asociata hidroxiclorochina, care suplimentar are si efect favorabil pe profilul lipidic.

Factori de risc de ateroscleroza la pacientii cu lupus eritematos sistemic

Risc crescut de ateroscleroza prezinta pacientii cu urmatoarele trasaturi:

  • Diagnosticati cu lupus eritematos sistemic de multi ani
  • Cu productie limitata de anticorpi (mai ales anticorpi anti-SM)
  • Care nu sunt tratati cu imunosupresoare

Pe de alta parte, risc scazut de ateroscleroza au urmatorii pacienti:

  • Cu spectru larg de autoanticorpi
  • Care sunt tratati cu terapie imunosupresoare agresiva

Cum poti reduce riscul de ateroscleroza la pacientii cu lupus

  • Prin tratarea hipertensiunii (prin tratament medicamentos)
  • Prin tratarea hiperlipidemiei (prin tratament cu statine/ antimalarice)
  • Prin tratarea hiperglicemiei
  • Prin renuntarea la fumat
  • Prin scaderea in greutate – ideal ar fi ca indicele de masa corporala sa fie mai mic de 25
  • Prin adoptarea unui stil de viata activ (minimum 30 de minute de sport pe zi, 5 zile din 7)

Daca suferi de lupus si suspectezi ca ai putea avea probleme cu inima, e recomandat sa apelezi la ajutorul unui medic cardiolog. Acesta, impreuna cu medicul reumatolog care iti trateaza lupusul, poate decide sa iti administreze un tratament pentru prevenirea unui incident cardiac major. Este important sa stii ca atat reumatologul, cat si cardiologul incurajeaza pacientii cu lupus sa adopte un stil de viata mai sanatos.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0