Optiuni de tratament in lupus eritematos sistemic

Tratamentul pentru lupusul eritematos sistemic are rolul de a ameliora simptomele bolii, dar si de a instaura faza de remisiune a acesteia. 

 

In cazul lupusului usor sau a simptomelor care afecteaza calitatea vietii dar nu produc complicatii de organ, se recomanda:

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

- antiinflamatoare nesteroidiene

- antipaludice (de exemplu hidroxiclorochina)

- doze mici de corticosteroizi si/sau creme pe baza de cortizon.

 

In cazul lupusului sever se recomanda:

- corticosteroizi, de exemplu prednison

- medicamente imunosupresive sau citotoxice, de exemplu azatioprina, ciclofosfamida, ciclosporina, micofenolat mofetil, metotrexat.

Existenta in trecut a unor tromboze (cheaguri de sange) la nivel venos sau arterial (tromboza venoasa sau arteriala), sau a sindromului anticorpilor antifosfolipidici creste riscul aparitiei trombilor astfel incat medicul poate recomanda tratament anticoagulant (care subtiaza sangele).

Tratamentul cu corticosteroizi, asociat cu sedentarismul, creste riscul aparitiei osteoporozei la bolnavii cu lupus. De aceea, administrarea unor suplimente de calciu si vitamina D este indicata la acesti bolnavi. La recomandarea medicului se pot administra si biofosfonati, medicamente ce previn si trateaza osteoporoza.

 
 

Tratamentul lupusului este complicat de o serie de factori precum:

- evolutia simptomatologiei din lupus poate varia

- perioadele de acutizare si remisie pot aparea oricand, facand dificila aprecierea eficientei tratamentului

- unele efecte secundare ale medicatiei pot fi la fel de deranjante ca si simptomele bolii de baza.

Simptomatologia lupusului nu poate fi eliminata complet fara aparitia efectelor secundare a medicamentelor folosite. Medicul va incerca sa echilibreze balanta dintre controlul simptomelor, prevenirea leziunilor de organ si minimalizarea efectelor secundare ale medicatiei. De exemplu, pacientului i se poate indica o anumita doza dintr-un medicament, care sa controleze suficient lupusul incat sa previna afectarea organelor vitale, dar care nu va indeparta total simptomatologia; pot persista simptome usoare ca rash-ul cutanat, dureri musculare sau dureri articulare. Folosirea unor doze crescute de medicamente in tratamentul pe termen lung, creste riscul aparitiei efectelor secundare ale acestora. De aceea, medicul va prescrie doza care sa controleze cele mai severe simptome, mentinand echilibrata balanta risc-beneficiu.

Inca nu se cunoaste daca hormonii din pilulele contraceptive afecteaza lupusul. Femeile cu lupus pot alege alte metode contraceptive care sa nu implice administrarea de hormoni, cum ar fi prezervativul sau diafragma.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0