Ochelarii de soare, esentiali pentru sanatatea oculara

Ochelarii de soare nu mai sunt de mult un simplu accesoriu stylish. Expunerea ochilor la radiatiile solare ne supune multor riscuri, de aceea este atat de important sa purtam ochelarii de soare, mai ales in timpul verii, cand radiatiile au o intensitate marita.

Protectia solara a pielii a devenit un subiect extrem de popular, oamenii incepand astfel sa constientizeze pericolele la care se expun daca nu isi protejeaza pielea de radiatiile UV. Insa putini dintre noi stiu cat de important este sa ne protejam (si) ochii de soare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Academia Americana de Oftalmologie ne avertizeaza cu privire la riscurile pe care expunerea la soare le are pentru ochi, incepand de la problemele minore si pana la cataracta.

Cel mai mare risc la care ne expun radiatiile ultraviolete atunci cand vine vorba de soare este cataracta, afectiune care reduce abilitatea de a vedea, putand chiar sa cauzeze pierderea completa a vederii. Cataracta este o afectiune frecventa in randul varstnicilor, insa purtarea ochelarilor de soare pentru protectie oculara poate amana debutul acesteia.

Alte riscuri oculare la care ne expunem atunci cand nu ne protejam ochii de radiatiile ultraviolete sunt degenerescenta maculara, precum si forme foarte rare de cancer ocular.

Medicii oftalmologi ne recomanda sa ne protejam vederea, pentru a reduce aceste riscuri, prin purtarea ochelarilor de soare cu protectie UV pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.

 

 

Cum ne afecteaza radiatiile solare vederea

Exista trei tipuri de radiatii ultraviolete: radiatiile UVC, radiatiile UVA si radiatiile UVB. Primele, adica radiatiile UVC, sunt cele mai periculoase insa, din fericire, stratul de ozon le blocheaza si nu ajung pe pamant, astfel incat sa aiba posibilitatea sa ne afecteze.

Radiatiile UVA si cele UVB nu sunt blocate de stratul de ozon si au efecte daunatoare asupra pielii. Radiatiile UVB, de pilda, in doze reduse, stimuleaza productia de melanina (n.r. pigment al pielii), determinand astfel pielea sa se bronzeze. In doze mari insa, radiatiile UVB produc arsuri solare, cauzeaza pigmentari ale pielii, determina aparitia ridurilor si cresc, totodata, riscul de cancer de piele.

Radiatiile UVA, insa, sunt cele periculoase pentru sanatatea ochilor. Acestea au capacitatea de a trece de cornee si de a ajunge la nivelul retinei. Expunerea excesiva la radiatiile UVA este asociata cu afectiunile oculare mentionate mai sus.

In doze mai mici, radiatiile UVA pot cauza fotokeratina, o inflamatie a corneei care determina pierderea temporara a vederii, pentru nu mai mult de 24-48 de ore.

Riscurile care vin la pachet cu expunerea ochilor la radiatiile UVA cresc pe masura ce altitudinea la care ne aflam creste. Asadar, ochelarii de soare sunt obligatorii si in drumetiile pe munte, nu numai in zilele petrecute pe plaja, la mare.

Riscul de leziuni oculare din cauza expunerii la radiatiile solare este unul cumulativ, ceea ce inseamna ca se mareste pe masura ce ne expunem la soare de-a lungul vietii. De aceea, protectia UV a ochilor este esentiala si in copilarie, iar cei mici nu sunt scutiti de purtarea ochelarilor de soare.

Ce ochelari de soare ne protejeaza vederea?

E important sa investesti intr-o pereche de ochelari de soare de calitate, care chiar iti protejeaza vederea. Preturile ochelarilor de soare incep de la cativa lei si ajung la sume impresionante in cazul ochelarilor de designer. Nu trebuie sa iti cumperi o pereche de ochelari foarte scumpi pentru a-ti proteja ochii, insa, in mod cert, o pereche de ochelari de soare de 10 lei nu au lentile cu filtru UV.

Atunci cand iti achizitionezi ochelarii de soare, alege unii care absorb in proportie de 100% radiatiile UV. Medicul oftalmolog te poate ajuta sa faci cea mai buna alegere la capitolul ochelari de soare.

Daca alegi o pereche de ochelari supradimensionati, si pielea din jurul ochilor, pe care e foarte dificil sa aplici o crema cu protectie solara, va fi protejata de radiatii.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0