Lentilele fotocromatice (heliomate): ce rol au si cui ii sunt recomandate

Lentilele cu tratament fotocromatic sau heliomat sunt lentilele care reactioneaza la radiatiile ultraviolete din natura, inchizandu-se la culoare in mediul exterior. Fotocromismul este proprietatea unui material de a reactiona la radiatiile ultraviolete, in functie de temperatura mediului, prin modificarea proprietatilor sale de absorbtie a luminii, si de a reveni la starea clara. Aceste doua actiuni sunt reversibile si se obtin prin activarea moleculelor de substante fotocromice.

Viteza de reactie a materialului depinde de temperatura mediului ambiant si de cantitatea de UV. Factorii importanti sunt timpul de activare si timpul de revenire la starea clara, maximul de inchidere obtinandu-se la 23ºC. De aceea, la temperaturi mai mari/mici de aceasta valoare, tratamentul va reactiona mai lent si incomplet.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La primele utilizari, este posibil ca performantele tratamentului sa nu fie la cote maxime, acesta avand nevoie de cateva cicluri de inchidere/deschidere completa pentru a activa moleculele de substante sensibile. De asemenea, exista zile insorite, dar fara o cantitate mare de radiatii UV emise, dupa cum se poate sa existe vreme cu nori, dar cantitatea de UV disponibila in aer sa activeze tratamentul.

Atat in stare activata, cat si neactivata, lentilele cu acest tratament blocheaza 100% radiatiile UVA si UVB. Totusi, ochelarii cu lentile fotocromatice nu au fost conceputi sa inlocuiasca ochelarii de soare! Pentru persoanele care stau mult in mediul extern sunt recomandati ochelarii de soare cu inchidere permanenta de 80-85%.

 

Cui se recomanda aceste lentile speciale?

Aceste lentile sunt destinate persoanelor care sufera de fotofobie sau sensibilitate crescuta la lumina. Disconfortul resimtit la nivel ocular in prezenta luminii puternice, fie ea naturala (de la soare) sau artificiala (de la diverse surse de iluminat – bec, neon, independent de tipul acesteia) trebuie ameliorat cu o lentila care se inchide la culoare in medii puternic luminate.

 

 

Exista mai multe categorii de pacienti care au mai multe boli asociate catre care putem recomanda lentilele cu acest tratament:

  • Pacientii cu cataracta, diabet, carora le sunt afectate contrastul si vederea nocturna;
  • Cei care iau medicamente care pot cauza sensibilitate la lumina puternica;
  • Copiii - ochii lor sunt inca in dezvoltare, pupila este mai mare si cristalinul lor este mai translucid decat al adultilor, de aceea ochii copiilor sunt in mod special vulnerabili la radiatii UV si au nevoie de protectie;
  • Cei care au suferit interventii chirurgicale la nivelul ochilor;
  • Cei care sufera de fotofobie si au o viata activa, facand des schimbari de mediu: interior-exerior.

 

In mod natural, dureaza o perioada, la trecerea de la lumina la intuneric sau invers, pentru ca ochii sa se poata adapta la aceasta schimbare. Pentru ca este un simptom destul de frecvent intalnit, ne confruntam adesea cu pacienti care se prezinta la medic doar pentru faptul ca afara simt nevoia sa-si acopere ochii cu ochelarii de soare mai tot timpul. In cazurile mai usoare, fotofobia nu tradeaza o afectiune oculara, ci mai degraba o oboseala si o suprasolicitare a ochilor.

Ce facem cu pacientii mici – copiii au nevoie de astfel de lentile? Mai exista alte categorii de pacienti expusi la astfel de simptome?

Copiii pot avea fotofobie in mod natural: pupilele fiind mai mari decat la adult, intra o cantitate de lumina mai mare in interiorul ochilor. Daca apare acest simptom brusc, este bine sa mergeti cu cel mic la un control oftalmologic imediat pentru a exclude diagnostice mai grave.

In general, pacientii care au ochii de culoare mai deschisa (verzi sau albastri) sunt mai expusi la lumina fata de cei cu ochii inchisi (caprui sau negri).

 

Exista si contraindicatii ale acestui tratament?

Nu se recomanda ochelari cu lentila inchisa la culoare (fotocromatici sau de soare) pacientilor cu glaucom. In cazul purtarii de lentile colorate, pupila se dilata si poate provoca un atac acut de glaucom, prin inchiderea unghiului irido-corneean. Daca aveti glaucom, cereti sfatul medicului dvs daca va deranjeaza lumina si vreti sa apelati la ochelari cu lentile inchise la culoare. Vi se va recomanda un grad de inchidere mai mic (30-40%).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oricare ar fi cauza aparitiei fotofobiei, lentilele heliomate sunt doar o parte din ajutorul pe care il oferim ochilor. Mai putem ameliora simptomele prin purtarea de sapca sau palarie cu boruri largi, precum si ochelari de soare, chiar si la copii. Dupa varsta de 8-9 ani, atunci cand vederea s-a dezvoltat, copilul poate purta ochelari de soare sau fotocromatici in acelasi mod ca adultii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0