Curatarea limbii – ce beneficii are si cum se face

Curatarea limbii cu ajutorul unui dispozitiv special, metalic sau din plastic, ajuta la indepartarea bacteriilor de la suprafata acesteia. Astfel, probleme precum respiratia urat mirositoare sunt combatute.

 

Curatarea limbii nu este o metoda de inlocuire a spalatului pe dinti, ci este o metoda care ar trebui sa completeze ritualul spalatului pe dinti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bacteriile si celulele moarte se pot acumula la nivelul limbii, iar astfel apar respiratia urat mirositoare, precum si alte probleme.

Beneficii curatare limba

Folosirea unui dispozitiv de curatare a limbii poate avea urmatoarele efecte benefice:

Sporeste gustul – mai multe studii facute in domeniu sugereaza faptul ca folosirea unui dispozitiv de curatare a limbii de doua ori pe saptamana poate spori gustul, limba distingand mai bine gustul amar, sarat, dulce ori acru.

Inlatura bacteriile – oamenii de stiinta au reusit, in cadrul unui studiu facut in anul 2005, sa descopere ca folosirea unui dispozitiv de curatare a limbii de doua ori pe saptamana reduce incidenta bacteriilor in cavitatea bucala. Aceste bacterii pot fi responsabile pentru respiratia urat mirositoare ori pentru aparitia cariilor dentare.

Imbunateteste aspectului limbii – necuratata, limba poate capata un aspect incarcat. Curatarea zilnica poate indeparta acumularile de la suprafata limbii, oferindu-i acesteia un aspect mai placut.

Reduce riscul de aparitie a problemelor la nivelul cavitatii bucale – inlaturarea bacteriilor de la nivelul limbii reduce riscul de afectiuni gingivale, de carii, precum si de ulcere la nivelul gurii.

Combate respiratia urat mirositoare – cu toate ca operatiunea de curatare a limbii nu poate inlocui spalatul pe dinti, un studiu facut in anul 2004 a dovedit ca folosirea unui dispozitiv de curatare a limbii este mai eficienta decat spalatul dintilor, atunci cand vine vorba despre respiratie urat mirositoare.

Cum iti poti curata limba cu un dispozitiv special

Pentru a-ti curata limba, ai nevoie de un dispozitiv de curatare a limbii. Daca nu detii un asemenea instrument, il poti inlocui cu coada unei linguri din lemn, curatata bine in prealabil.

Deschide gura, stand in fata oglinzii. Amplaseaza dispozitivul de curatare in spatele limbii. Apasa pe dispozitiv, in timp ce il tragi catre varful limbii. Curata apoi dispozitivul cu ajutorul unei carpe curate si repeta operatiunea. Dupa ce ai curatat fiecare zona a limbii de cate doua ori, poti spala dispozitivul. Intregul procedeu nu dureaza mai mult de 2 minute.

Daca observi ca folosirea dispozitivul te face sa icnesti, inseamna ca ar trebui sa incepi de la jumatatea limbii iar apoi, pe zi ce trece, sa amplasezi dispozitivul din ce in ce mai in spate.

 

 

Cum sa iti ingrijesti cavitatea bucala

Cavitatea bucala necesita o igiena impecabila, iar rutina zilnica trebuie sa fie alcatuita din:

  • Spalarea dintilor (minimum 2 minute)
  • Curatarea cavitatii bucale cu apa de gura
  • Folosirea atei dentare
  • Curatarea limbii cu ajutorul unui dispozitiv special

Curatarea limbii este traditionala in medicina ayurvedica. Specialistii in ayurveda sunt de parere ca trebuie sa ne curatam limba in fiecare zi, nu numai din motive ce tin de igiena cavitatii bucale, ci si pentru ca aceasta curatare stimuleaza organele interne prin intermediul unor conexiuni cu alte zone ale corpului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0