Cum să adormi mai repede la loc când te trezești noaptea

Extrem de mulți oameni se trezesc în timpul nopții și nu mai pot adormi decât foarte greu, iar alții nu mai reușesc să adormă deloc. Ce poți face pentru a preveni această problemă și cum poți adormi la loc mai repede dacă totuși te-ai trezit?

Statisticile arată că aproximativ 20% din populația lumii nu doarme suficient și că aproape 50% din omenire suferă de insomnie. Nu e de mirare dacă, citind aceste rânduri, recunoști că și tu te numeri printre persoanele care au probleme cu somnul. Una dintre cele mai deranjante situații este aceea în care te trezești la o anumită oră din noapte și nu mai poți adormi la loc decât după 1-2 ore sau deloc. Ce poți face pentru a reuși să adormi mai repede la loc după o astfel de trezire?

Nu te mai gândi la oră

Văzând că nu mai poți adormi la loc, ai tendința de a te tot uita la ceas și de a calcula cât timp mai ai până când îți va suna alarma dimineața. Acest lucru, spun specialiștii, te stresează suplimentar, ceea ce va face și mai grea întoarcerea la somn. Așa că, dacă te-ai trezit noaptea, evită să privești ceasul sau telefonul!

Stai departe de ecrane

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Una dintre tentațiile cu care te confrunți dacă te-ai trezit și nu mai poți adormi este să-ți deschizi telefonul, tableta sau laptopul. Însă lumina albastră a acestora îi semnalează creierului că e timpul să se trezească și să fie alert. Rezistă, deci, impulsului de a deschide vreun ecran în toiul nopții. De altfel, nici înainte de culcare cu o oră nu ar trebui să privești în ecrane.

Numără invers

Dacă ai încercat deja faimosul numărat al oilor pentru a adormi și nu a funcționat, e timpul să îți schimbi tactica. În cazul în care creierul tău începe să lucreze intens și să te bombardeze cu tot felul de informații imediat ce ai deschis ochii în miez de noapte, trebuie să îl „închizi” la loc pentru a putea adormi. O metodă este să începi să numeri înapoi de la 100. În acest fel, interesul creierului tău se va muta de la regrete în ceea ce privește trecutul sau îngrijorări în ceea ce privește viitorul spre o acțiune concretă din prezent. Odată ce reușești această trecere, ai putea să te simți suficient de relaxat ca să închizi ochii și să adormi mai repede.

Relaxează-ți mușchii

Dacă te simți tensionat, probabil că la fel sunt și mușchii tăi. Ca să-ți fie mai ușor să adormi, apelează la o tehnică numită relaxare progresivă. Ce ai de făcut este să îți încordezi, apoi să îți relaxezi mușchii pe rând, de jos în sus, începând de la degetele picioarelor și până la cei ai feței. Apoi, inspiră și expiră rar și profund, inducând o stare de calm, propice somnului.

Mută-te în altă cameră

Dacă spațiul din casă îți permite, în cazul în care te trezești noaptea și nu reușești să adormi repede (în 20 de minute), mută-te în altă cameră. Nu deschide televizorul, nu aprinde toate luminile și în niciun caz nu te apuca să scrii email-uri pentru serviciu, să gătești sau să faci curat prin casă. Dacă faci vreuna dintre aceste activități, înseamnă că-ți răsplătești creierul pentru că s-a trezit când de fapt n-ar fi trebuit să facă acest lucru, iar tendința lui va fi să repete situația. Eventual, aprinde o veioză și găsește-ți o ocupație care să nu te activeze prea tare (de exemplu, citește dintr-o carte). Când simți că ți se închid ochii, întoarce-te în pat.

Schimbă-ți obiceiurile de seară

Poți încerca să previi trezirile nocturne prin adoptarea unor obiceiuri relaxante înainte de culcare. Poți, de exemplu, să asculți câteva melodii liniștitoare după ce te-ai așezat în pat pentru somn și să le oprești când simți că te pregătești să aluneci în lumea viselor. Sau poți să iei în calcul efectuarea unor posturi de yoga înainte de a merge la culcare, pentru relaxarea corpului și a minții. Un alt obicei pentru a nu te trezi noaptea este de a renunța la cofeină seara: indicat este să nu mai bei și să nu mai mănânci nimic care conține cofeină după ora 15:00. Nici alcoolul nu ar trebui consumat cu cel puțin 3 ore înainte de ora de culcare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - How to get back to sleep
https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-how-to-get-back-to-sleep

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0