Cum poti sustine o stare de buna dispozitie in sezonul rece

Temperaturile scazute, vremea mohorata, ziua mai scurta si expunerea insuficienta la lumina zilei sunt factori care pot contribui la pierderea bunei dispozitii in sezonul rece.

Letargia, apatia si pierderea interesului pentru activitatile desfasurate zilnic pot aparea atat in prezenta tulburarii afective sezoniere, cat si in lipsa acesteia. Indiferent de cauza indispozitiei, exista cateva moduri prin care poti sustine buna dispozitie.

Administrarea unor suplimente alimentare care contribuie la mentinerea bunei dispozitii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Suplimentele pe baza de Omega 3 – studiile recente arata ca acizii grasi Omega 3 proveniti din uleiul de peste de mare adancime pot contribui la mentinerea echilibrului emotional. DHA, un tip de Omega 3, se regaseste in tesuturile creierului, dar si in cele ale sistemului nervos central.

Suplimentele cu vitamina D – mentinerea unui nivel optim de vitamina D este esentiala pentru buna functionare a organismului. Aceasta vitamina este asociata atat cu starea de spirit, cat si cu sistemul imunitar.

Organismul produce vitamina D in urma expunerii la radiatiile ultraviolete, insa pe timp de iarna poti avea nevoie de suplimentarea acestei vitamine, timpul petrecut in bataia soarelui fiind de multe ori insuficient. Poti compensa lipsa de vitamina D in sezonul rece prin administrarea unor suplimente alimentare.

Ginkgo biloba – studiile facute in ultimii ani arata ca ginkgo biloba poate fi folosit pentru imbunatatirea dispozitiei, precum si pentru imbunatatirea functiilor cognitive. Ginkgo biloba contribuie la instalarea si mentinerea starii de bine.

 

 

Acidul folic – se stie ca deficitul de acid folic, cunoscut si sub denumirea de vitamina B9, poate cauza irascibilitate, precum si “ceata” mentala si probleme cu memoria. Acidul folic poate favoriza starea de bine, acesta fiind folosit de organism pentru productia de serotonina, un neurotransmitator care afecteaza starea de spirit.

Triptofanul – triptofanul este un aminoacid care are efecte calmante si relaxante, inducand starea de bine. Acesta se regaseste in alimente precum carnea de curcan ori bananele.

Sunatoarea – extractul de sunatoare este adesea folosit pentru combaterea starilor depresive, studiile facute in ultimii ani dovedindu-i eficienta. Asadar, persoanele care se confrunta cu o stare de indispozitie pot administra un asemenea extract pentru recapatarea bunei dispozitii.

Modificarea stilului de viata pentru mentinerea bunei dispozitii

Exista o serie de modificari la capitolul stil de viata pe care le poti face pentru a combate gandurile depresive si starea de tristete asociata cu sezonul rece.

Practica sport in fiecare zi – exercitiile fizice elibereaza hormoni ai fericirii in creier, imbunatatind starea de spirit instantaneu. Daca iti faci un obicei din a practica zilnic sport, in mod cert iti vei recapata starea de bine. Mai mult decat atat, pentru a avea parte de mai multe beneficii, practica sport in aer liber, pe timpul zilei, pentru o doza de vitamina D.

Mananca (mai) sanatos – fructele, legumele si semintele sunt bogate in continutul de vitamine, minerale si grasimi sanatoase asa ca acestea ar trebui sa faca parte din alimentatia ta. Renunta la zaharurile adaugate, la grasimi si la alimementele cu o densitate calorica mare.

Aromaterapia – uleiurile esentiale au un impact direct asupra zonei din creier responsabila cu reglarea dispozitiei. Uleiul de lavanda contribuie la combaterea starilor anxioase, insa si uleiul esential de grepfrut este eficient in acest sens. Foloseste uleiurile esentiale seara, inainte de culcare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:

  • Studiul “Effects of Omega-3 fatty acid supplementation on mood and emotional information processing in recovered depressed individuals”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Antypa N, Smelt AH, Van der Does AJ
  • Studiul “Modulation of cognition and mood following administration of single doses of Ginkgo biloba, ginseng and ginkgo/ginseng combination to healthy young adults”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Kennedy DO, Scholey AB, Wesnes KA
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0