Clorul din piscina – pericol pentru sanatate?

Parintii sunt, in general, ingrijorati cu privire la clorul din piscina in care inoata copiii lor. Este, insa, acesta un real pericol pentru sanatate ori clorul are doar o reputatie proasta?

Pentru prevenirea contaminarii si a multiplicarii bacteriene, apa din piscina este adesea tratata cu clor, aceasta metoda fiind mai ieftina decat altele mai putin toxice. Exista, insa, o serie de pericole la care clorul din apa din piscina ne poate expune pe termen lung. 

Ce efecte are clorul din piscina asupra sanatatii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Agreseaza pielea si o usuca – clorul din piscina usuca pielea foarte tare, provocand adesea si iritatii. De aceea este atat de important sa faci un dus imediat ce iesi din piscina. Daca ai posibilitatea, aplica imediat si o lotiune hidratanta sau un ulei natural, pentru a reda pielii hidratarea pierduta.

Agreseaza parul – si podoaba capilara poate avea de suferit de pe urma contactului cu clorul din apa de piscina. Poti proteja parul fie cu o casca de protectie, fie prin aplicarea unui balsam care nu necesita clatire, pe lungimea firelor de par, inainte de intrarea in piscina.

Provoaca iritatii la nivelul ochilor – clorul se poate face vinovat si pentru iritatiile oculare. Acesta este in mod deosebit periculos pentru pacientii care sufera de sindromul ochiului uscat. Ochelarii pentru inot te pot proteja de efectele nedorite pe care clorul le poate avea asupra ochilor.

Poate declansa dermatita de contact – dermatita de contact apare atunci cand pielea este expusa la anumite substante toxice, printre care se numara si clorul.

Poate provoca o reactie alergica – clorul din apa din piscina poate provoca o reactie alergica care se poate manifesta prin usturimi ale ochilor, iritatie a cailor nazale si eruptii cutanate. Daca organismul dezvolta reactie alergica la clorul din apa, de fiecare data cand te vei expune acestuia vor aparea simptome precum: inrosirea pielii, sensibilitate cutanata, inflamatie, mancarimi cutanate, leziuni la nivelul pielii, exfolierea scalpului.

Accentueaza simptomele astmului/ rinitei alergice – pacientii care sufera de astm ori de rinita alergica pot experimenta o acutizare a simptomatologiei atunci cand se expun clorului din piscina. Aceasta se manifesta prin:

  • Tuse
  • Probleme respiratorii
  • Senzatie de apasare in piept
  • Congestie nazala
  • Respiratie suieratoare
  • Mancarimi ale pielii
  • Stranut

 

 

Poate creste riscul de dezvoltare a astmului sau alergiilor – clorul din piscina nu numai ca acutizeaza simptomele acestor afectiuni, insa contribuie si la instalarea lor. Studiile facute in ultimii ani au aratat ca cei mici care sunt expusi clorului in mod repetat prezinta risc crescut de astm.

Daca ai de-a face cu simptome specifice unei reactii alergice dupa ce te expui clorului din piscina, ia legatura cu medicul tau si descrie in amanunt simptomele.

Cum te poti proteja de clorul din piscina si cum poti reduce daunele la care acesta te expune

  • Alege piscinele in aer liber. Astfel, toxinele sunt eliminate in aer, nu sunt pastrate intr-o incapere pentru ca tu sa le inspiri.
  • Incearca sa eviti expunerea frecventa la apa cu clor din piscina.
  • Fa-ti dus imediat ce iesi din piscina, de preferat folosind un gel de dus sau un sapun cat mai natural, pentru persoane cu piele sensibila.
  • Asigura-te ca te hidratezi corespunzator, band apa din belsug.
  • Foloseste ochelari si casca pentru inot.
  • Daca ai piscina in propria curte, incearca sa folosesti alternative mai sigure pentru sanatatea ta, evitand clorul chiar daca este mai ieftin si mai la indemana.


Pericolele sunt mai mari in cazul inotatorilor profesionisti, acestia fiind expusi mai mult la clorul din piscina decat inotatorii amatori. De aceea, profesionistii trebuie sa fie mai precauti si sa reduca riscurile cat mai mult.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0