Cheia fericirii: prietenii sau familia? [studiu]

Căutarea fericirii este probabil la fel de veche precum specia umană, iar oamenii de știință lucrează de ani de zile la definirea și măsurarea fericirii.

Ce este fericirea?

Fericirea este o stare emoțională caracterizată prin sentimente de bucurie, satisfacție, mulțumire și împlinire. În timp ce fericirea are multe definiții diferite, este adesea descrisă ca implicând emoții pozitive și satisfacția vieții. Când majoritatea oamenilor vorbesc despre fericire, s-ar putea să vorbească despre cum se simt în momentul prezent sau s-ar putea referi la un sentiment mai general, al felului în care se simt în legătură cu viață, de obicei.

Cum stai cu fericirea?

Deoarece fericirea tinde să fie un termen atât de larg definit, psihologii și alți oameni de știință folosesc, de obicei, termenul de „bunăstare subiectivă” atunci când vorbesc despre această stare emoțională, care tinde să se concentreze asupra sentimentelor personale generale ale individului despre viața sa,  în prezent.

Două componente-cheie ale fericirii sau bunăstării subiective sunt:
•    echilibrul emoțiilor – toată lumea experimentează atât emoții sentimente și stări de spirit pozitive, cât și negative; fericirea este, în general, legată de a experimenta mai multe sentimente pozitive decât negative;
•    satisfacția vieții, care se referă la cât de mulțumit te simți în privința diferitelor domenii ale vieții tale, inclusiv relațiile, munca, realizările și alte lucruri pe care le consideri importante.

Tipuri de fericire

Există mai multe moduri în care să privim fericire, prin care să ne gândim la această emoție. De exemplu, filosoful grec antic Aristotel a făcut o distincție între două feluri diferite de fericire, și anume: 
•    hedonism – fericirea hedonică este derivată din plăcere. Cel mai adesea este asociată cu ceea ce te face să te simți bine, cu îngrijirea de sine, împlinirea dorințelor, experimentarea plăcerii și senzația unui sentiment de satisfacție.
•    eudemonism –fericirea eudeimonică este derivată din căutarea virtuții și a sensului. Componente importante ale bunăstării eudaimonice includ sentimentul că viața ta are sens, valoare și scop. Acest tip de fericire este asociat mai mult cu îndeplinirea responsabilităților, investiția în obiective pe termen lung, preocuparea pentru bunăstarea celorlalți și respectarea idealurilor personale.

Hedonismul și eudemonismul sunt mai cunoscute astăzi în psihologie sub termenul de „plăcere” și, respectiv, „sens”. Mai recent, psihologii au sugerat adăugarea celei de-a treia componente care se referă la angajament, ce presupune sentimentele de implicare și participare în diferite domenii ale vieții.

Petrecerea timpului cu copiii și soțul/soția reprezintă cheia fericirii?

Cercetările recente au descoperit că oamenii raportează niveluri mai ridicate de bunăstare în timp ce stau cu prietenii decât cu partenerul lor sau cu copiii. De fapt, a fi în preajma partenerilor a prezis cea mai mică fericire dintre aceste trei grupuri, dezvăluie un studiu1 publicat în Journal of Personality and Social Psychology.

Oamenii de știință au subliniat însă că această constatare are mai mult de-a face cu activitatea în sine decât persoana cu care este împărtășită. Acest lucru se datorează faptului că oamenii tind să-și petreacă mai mult timp făcând activități plăcute cu prietenii decât fac cu membrii familiei, care ocazional, se găsesc împreună făcând sarcini neplăcute, cum ar fi treburile casnice sau îngrijirea copiilor.
„Studiul nostru sugerează că acest lucru nu are legătură cu natura fundamentală a relațiilor dintre prieteni versus rude. Când am controlat statistic activitățile, simpla prezență a copiilor, partenerilor și prietenilor a prezis niveluri similare de fericire. Astfel, această lucrare oferă o viziune optimistă asupra familiei și sugerează că oamenii se bucură cu adevărat de partenerii lor și de copii”, a menționat Nathan W. Hudson, unul dintre autorii studiului.

Mai mult de 400 de participanți la studiu au fost rugați să se gândească la timpul petrecut cu prietenii sau familia, să identifice activitatea pe care au împărtășit-o și să evalueze dacă acele experiențe i-au făcut să simtă diverse emoții, cum ar fi fericire, satisfacație și un sens al intenției, sentiment al semnificației (eng. a sense of meaning). Fiecare emoție a fost evaluată pe o scală de la 0 (aproape niciodată) la 6 (aproape întotdeauna).

Aceste informații și alte răspunsuri despre modul în care s-au simțit participanții la studiu în momente diferite le-au permis oamenilor de știință care au desfășurat cercetarea, să estimeze ratele de fericire în relațiile în raport cu prietenii și familia respondenților.

Activitățile pe care oamenii le desfășoară cel mai frecvent în timp ce sunt alături de partenerii lor includ socializarea, relaxarea și consumul de mâncare. Oamenii tind să facă activități similare și atunci când sunt cu prietenii lor, însă studiul a constatat că ei fac mult mai multe dintre aceste sarcini plăcute în timp ce stau cu prietenii lor și mult mai puține treburi casnice. De exemplu, 65% din experiențele au implicat socializarea cu prietenii, în timp ce numai 28% din timp a fost cu familia.

Petrecerea timpului cu copiii însemna, de asemenea, mai mult timp făcând lucruri care aveau o asociere negativă, cum ar fi treburile casnice și naveta. Cu toate acestea, activitatea pe care oamenii au raportat-o cel mai adesea cu soția/soțul, și anume îngrijirea copiilor, a fost privită pozitiv. De asemenea, în general, oamenii declară că simt niveluri de fericire similare în timp ce se află în prezența prietenilor, partenerilor și copiilor, odată ce activitatea specifică a fost scoasă din ecuație.

„Este important să creezi oportunități pentru experiențe pozitive cu familia și copiii, și să te bucuri cu adevărat de acele momente pozitive. În schimb, relațiile de familie care nu implică altceva decât treburile casnice și îngrijirea copiilor, probabil nu vor prezice multă fericire”, a concluzionat unul dintre autorii studiului.

Mai mult decât atât, dacă vrei să-ți crești nivelul de fericire, cercetările au descoperit câteva practici cate te pot ajuta să simți mai multă bucurie și fericire în viața de zi cu zi:
 

1. Fii mai bun cu ceilalți – practicarea bunătății, să fii amabil cu oamenii cu care interacționezi în cursul zilei tale. Când dai dovadă de bunătate sinceră față de ceilalți, se activează o porțiune din creierul tău care te ajută să simți plăcere. 

2. Meditează – Loving-kindness meditation (LKM) te încurajează să stai liniștit în timp ce ai gânduri calde și iubitoare. Oamenii care practică LKM timp de o oră pe săptămână declară că simt mai multă mulțumire și bucurie. De asemenea, s-a demonstrat că mindful meditation, care te ajută să îți crești nivel de conștientizare a prezentului și de acceptare a propriei persoane, mărește acea zonă a creierului care reglează emoțiile. Acest fapt te poate ajuta să îți menții sentimentul de fericire chiar și atunci când te confrunți cu obstacolele inevitabile ale vieții.

3. Practică sport – Știm cu toții că exercițiile fizice contribuie la sănătatea generală, dar cercetătorii au descoperit că, de asemenea, te pot face mai fericit. Poți începe prin a merge pe jos, a alerga, a înota sau orice altă activitatea fizică care te ajută să îți îmbunătățești starea de spirit.

4. Dezvoltă-ți o mentalitate mai pozitivă – Gândește pozitiv, exersează recunoștința și iertarea. De exemplu, ține un jurnal al recunoștinței în care să notezi anumite lucruri pentru care ești recunoscător.

Totodată, în loc să te grăbești și să înfurii atunci când cineva se comportă urât cu tine, alege iertarea. Pe măsură ce practicti aceste trăsături, este posibil ca și nivelul de fericire să crească. Mai mult decât atât, cercetătorii au arătat că, atunci când oamenii se concentrează mai mult pe bunătate și alte lucrări bune, nu numai că se simt mai fericiți, dar își dezvoltă o capacitate mai puternică de a lupta împotriva bolilor.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul: „Are we happier with others? An investigation of the links between spending time with others and subjective well-being”, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, 2020; 119 (3): 672 autori:  Nathan W. Hudson, Richard E. Lucas, M. Brent Donnellan. 
Mayo Clinic: „4 proven ways you can feel happier”, https://www.mayoclinic.org/4-proven-ways-you-can-feel-happier/art-20390079
Very Well Health: „What Is Happiness?”, https://www.verywellmind.com/what-is-happiness-4869755


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-fericire]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0