Aerul conditionat - avantaje si dezavantaje

Vara si-a intrat in drepturi, iar temperaturile din termometre sunt in continua crestere. Asadar, aerul conditionat a devenit indispensabil acasa, in masina si la serviciu – iata care sunt avantajele si dezavantajele folosirii aerului conditionat pentru a obtine o temperatura scazuta la interior!

 

Avantajele folosirii aerului conditionat

Previne deshidratarea – expunerea la temperaturi ridicate pentru perioade indelungate poate cauza deshidratare, mai ales daca nu bei suficiente lichide. Intrucat aerul conditionat reduce transpiratia, riscul de deshidratare scade considerabil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Scade riscul de insolatie – insolatia nu apare numai cand te expui razelor de soare, ci atunci cand te expui unor temperaturi foarte ridicate. Insolatia apare atunci cand organismul nu mai face fata caldurii si nu isi mai poate regla temperatura. Aerul conditionat reduce temperatura la interior, deci scade si riscul de insolatie.

Imbunatateste calitatea aerului – aerul conditionat imbunatateste considerabil calitatea aerului. Asta pentru ca aparatul de aer conditionat filtreaza aerul de praf si alti alergeni. Totodata, aparatul de aer conditionat reduce umiditatea din camera, reducand riscul de dezvoltare a mucegaiului.

Reduce simptomele specifice astmului si reactiilor alergice – aparatul de aer conditionat are si capacitatea de a “dezinfecta” aerul pe care il respiram. Acest lucru reduce riscul de crize de astm si de declansare a reactiilor alergice. Intrucat tinem geamurile inchise atunci cand folosim aerul conditionat, bacteriile si alergenii de afara sunt tinuti departe de casa sau biroul tau.

Ajuta persoanele cu probleme cardiace si valori anormale ale tensiunii arteriale sa evite socurile generate de hipertermie, dar bineinteles cu conditia ca diferenta sa nu fie prea mare intre  expunerea la canicula ( temperaturi de peate 35 de grade) si temperatura prea rece din interior( 16 grade). Eate bine ca aceste persoane sa seteze aparatul din masina sau aparatament pe la 20 de grade, pentru o homeostazie mai echilibrata. 

 

Dezavantajele folosirii aerului conditionat

Uscaciunea pielii si a ochilor – aparatul de aer conditionat usuca foarte tare aerul si poate afecta pielea, mai ales daca este vorba despre o piele sensibila. Si ochii pot suferi de pe urma aerului conditionat.

Aparitia problemelor oculare – racirea temperaturii din incapere cu ajutorul aerului conditionat creste riscul de aparitie a conjunctivitelor. Mai mult decat atat, daca porti lentile de contact, aerul conditionat ar putea cauza probleme intrucat usuca suprafata ochilor si creeaza o senzatie neplacuta de uscaciune si iritare.

Agravarea problemelor respiratorii – schimbarile bruste de temperatura, pe care le experimentam zilnic atunci cand intram in casa/ masina/ birou daca folosim aerul conditionat dupa ce stam afara, in caldura, ne pot crea probleme. Pentru a preveni agravarea problemelor respiratorii, ideal ar fi sa scazi temperatura din incaperea in care stai in mod treptat, nu brusc.

Declansarea alergiilor – daca aparatul de aer conditionat nu este ingrijit asa cum trebuie si filtrele nu sunt schimbate periodic, bacteriile, polenul si praful pot patrunde in casa ta, favorizand declansarea reactiilor alergice, dar si a crizelor de astm.

Dezvoltarea rinitelor – folosind in mod regulat aparatul de aer conditionat, creste riscul de dezvoltare a rinitelor, dar si de cronicizare a acestora.

Exacerbarea durerilor reumatice- pentru cei cu artroza, expunerea directa a jetului de aer rece poate intensifica durerea la cei cu artroza, asa ca este recomandat ca racirea sa se faca indirect.

reactivarea nevralgiilor- mai ales a celor faciale, ale nervului trigemen sau cele generate de infectii dentare neglijate, sinuzite frontale, rinosinuzite, otite cronice, otite externe sau medii, in faze acute, migrene persistente .

 

 

Ce sa faci pentru a contracara efectele negative ale folosirii aerului conditionat

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aerul conditionat are beneficii, dar si efecte negative pentru sanatatea ta. Pentru a contracara efectele negative, poti folosi cateva trucuri de pret.

  • foloseste lacrimi artificiale daca simti ca aerul conditionat afecteaza umiditatea conjunctivei, neglijata uscaciubea oculara poate duce la spargerea capilarelor si iritatii cronice ce se pot complica cu infectii
  • Renunta macar acasa la aerul conditionat – daca la birou sau in masina nu poti sta fara aerul conditionat pornit, incearca macar seara, acasa, sa renunti la aerul conditionat, in masura in care acest lucru este posibil.
  • Renunta la folosirea sapunului in zonele in care pielea ta este foarte deshidratata. Foloseste un gel de dus de tip crema sau un sapun lichid cu efect hidratant. De asemenea, foloseste lotiune hidratanta cu regularitate.
  • Tine un bol sau un pahar cu apa in camera in care se afla aparatul de aer conditionat – acesta va preveni uscarea excesiva a aerului din incapere.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0